Γλυφάδα: Νότιες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό

Sui generis μπαράκια, εκπληκτικά cocktail bars, τίμια κρεατοφαγία, γκουρμέ και πολυεθνικές γεύσεις στα Νότια. Τα αγαπημένα μας στέκια για φαγητό και ποτό στη Γλυφάδα.
Γλυφάδα: Νότιες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το καλοκαίρι φιγουράρει στους top προορισμούς για ολονύκτια διασκέδαση με άρωμα θαλασσινό, όμως θα ήταν άδικο να πούμε ότι ο χειμώνας δεν της πάει. Ο χειμώνας ταιριάζει στη Γλυφάδα και μάλιστα πολύ.

Λίγο τα cosy μπαράκια της, τα οποία έχουν ανανεωθεί με φρέσκιες αφίξεις, λίγο οι γαστρονομικές της διευθύνσεις οι οποίες διακρίνονται για την πληθωρικότητα τους, λίγο η όμορφη περατζάδα στην δημοφιλή οδό Φοίβης, μας έκαναν να χαράξουμε πορεία… Νότια. Και δεν μείναμε παραπονεμένοι.

Ιδού μερικές από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για ποτό και φαγητό στη Γλυφάδα.

Pere Ubu Κύπρου 74, Τηλ: 2108941450

Με χαρακτήρα μπαρ και multi ethnic εστιατορίου, το Pere ubu είναι από τα λίγα μαγαζιά της περιοχής που κατάφεραν να γίνουν στέκια και κρατάει τα σκήπτρα της διασκέδασης εδώ και χρόνια. Το bar είναι γεμάτο ακόμα και τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο. Μετά τις 2 μάλιστα, η μουσική ξεσηκώνει τους ήδη όρθιους θαμώνες και τα πολύχρωμα cocktails του bar πηγαινοέρχονται τόσο γρήγορα, που θαρρείς ο κόσμος τα κατεβάζει μονομιάς. Σταθερή αξία τα φοβερά daiquiri, όμως δοκιμάστε να πείτε στους ταλαντούχους barmen τι (περίπου) θέλετε και εμπιστευθείτε τους να σας το φτιάξουν αυτοσχεδιάζοντας. Δεν θα μείνετε παραπονεμένοι. 

Holy Spirit Λαοδίκης 41, τηλ: 21 0898 2650

Cocktails… to go στο πρώτο μπαρ (απ’ όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον) το οποίο σας τα δίνει στο… χέρι για το σπίτι σε περίπτωση που θέλετε μια αλκοολική συντροφιά χωρίς πολύ βαβούρα. O χώρος είναι συμπαθητικός, αρκετά απλός και cosy, με σπιρτόζικη διακόσμηση και τα εκατοντάδες spirits να φιγουράρουν στο φόντο πίσω από τους barristas, οι οποίοι… κεντάνε με εκπληκτικές συνθέσεις cocktails. Φοβερό το Pornstar martini και το fantastic boyfriend, σούπερ δροσερή η Μαργαρίτα λεμόνι. Η μουσική κινείται σε 90s μονοπάτια και (συνήθως) επιτρέπει την κουβεντούλα. Τα cocktails ξεκινούν από 7€. 

Partners le bar Φοίβης 17, τηλ: 21 0968 0511

Ακόμα μία… παλιά καραβάνα της περιοχής το Partners Le Bar, μας είχε δείξει τις mixed διαθέσει τους πριν από μερικά χρόνια όταν ο υπεύθυνος και bartender Κώστας Μαγριπλής έφτιαξε live on camera δύο εκπληκτικά cocktails. Άνετος και glam ο εσωτερικός χώρος, φιλοξενεί κατά καιρούς ζωντανές εμφανίσεις αλλά και dj sets από Έλληνες παραγωγούς (π.χ. πρόσφατα έπαιξε ο Νίκος Μορφέσης του Εν Λευκώ). Εξαιρετικά τα mojito με αποκορύφωμα το strawberry, όπως επίσης και τα «πειραγμένα» martini. Και εδώ οφείλετε να εμπιστευθείτε την μπάρα για να σας φτιάξει ένα cocktail… κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Τα ποτά κοστίζουν 6€ και τα cocktails ξεκινούν από 8,5€. 

Mosaiko Λαοδίκης 30 (Βασιλέως Γεωργίου), 21 0898 3208

Με μότο «το κέντρο μεταφέρεται νότια» το downtown μπαράκι που άνοιξε πριν από δύο χρόνια τις πύλες του στα Νότια κατάφερε να δημιουργήσει ένα κέντρο στο… κέντρο της Γλυφάδας. Στο εσωτερικό του δεσπόζει ένα μεγάλο collage με αντικείμενα και ανθρώπους του παρελθόντος και μια αφίσα με τους Rolling Stones, ενώ στο πάτωμα υπάρχει το «παραδοσιακό» μωσαϊκό – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Δύο είναι τα δυνατά του χαρτιά: αφ’ ενός οι εκπληκτικές μουσικές που παίζουν κάθε ημέρα από εκλεκτούς Έλληνες και ξένους Dj (ναι, κάθε μέρα) αφ’ ετέρου τα φοβερά του cocktails δια χειρός… Δημήτρη. Οι μεν κινούνται σε indie-rock-electro μονοπάτια ανάλογα την ημέρα, τα δε ξεχωρίζουν για την ποικιλία και τους πειραματισμούς. Δοκιμάστε το ομώνυμο cocktail και θα μας θυμηθείτε. 

Burger Joint Φοιβης 17, τηλ: 210 8940260

Κατέκτησε γρήγορα φανατικό κοινό χάρη (κυρίως, αλλά όχι μόνο) στο λαχταριστό, ζουμερό μπιφτέκι του burger του και κατάφερε να αποκτήσει… αδερφάκι στο Ψυχικό. Φτιαγμένο από κρέας Aberdeen Angus, το μπιφτέκι του Burger Joint συνοδεύεται από εξαιρετικές, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες –τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε στην gourmet εκδοχή, με λιωμένο τυρί fondina και λάδι τρούφας. Μεγάλο hit του μενού αποτελεί το το Hangover Burger με αυγό και μπέικον και το Mushroom Burger με καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα και τυρί emmental. Αν φοβάστε την χοληστερίνη, υπάρχει και το Low Cholesterol Burger με άπαχο βουβαλίσιο κιμά. Σταθερή αξία η εξαιρετική Ceasar’s, ενώ ειδικής μνείας αξίζει η σπιτική, δροσιστική λεμονάδα. Ο χώρος είναι απλός, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς διακόσμησης με τα λευκά τούβλα στους τοίχους να κάνουν κοντραστ με τις σκουρόχρωμες καρέκλες και τους πάγκους. Οι τιμές για τα burger ξεκινούν από 7€. 

ΜΟΟUU Φοίβης 17 (Α. Μεταξά), τηλ. 694 570 8422

Το νέο κρεατοφαγικό στέκι της περιοχής κάνει λιγάκι… μοουυ και μας αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Δερμάτινοι άνετοι καναπέδες, ξύλινα τραπεζάκια, χαμηλός φωτισμός και ένας τοίχος… μάθημα για όσους θέλουν να μυηθούν στα βασικά της κρεατοφαγίας, συνθέτουν την ατμόσφαιρα του μαγαζιού και σε βάζουν κατευθείαν στο ψητό. Στον κατάλογο πρωταγωνιστεί, φυσικά, το ποιοτικό κρέας ελευθέρας βοσκής σε άκρως ικανοποιητική ποικιλία: Picanha (καπάκι κιλότου), Heart of rump (καρδιά κιλότου), Thin Skirt (διάφραγμα), T-bone, Flank Steak (καρδιά λάπας) και Rib eye είναι μερικές από τις επιλογές που ξεχωρίζουν. Εξίσου νόστιμα και τα ορεκτικά του, όπως το συκωτάκι, η πατατόσουπα και οι κρεμμυδοκεφτέδες με αυγολέμονο.Για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα με κρασί θα πληρώσετε περί τα 25€.

Tartare Παναγούλη 52, τηλ: 210 9680320

Το αδερφάκι του κλασικού "Σπύρος & Βασίλης" του Κέντρου δανείζεται το όνομά του από την ξακουστή, ωμή γαλλική σπεσιαλιτέ και επιμένει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα ανακαινισμένο, απέκτησε πιο μοντέρνο περιβάλλον, αλλά κράτησε απαράλλαχτη την κουζίνα που του κέρδισε φανατικούς φίλους στο πέρασμα των χρόνων. Εδώ, λοιπόν, θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε το περίφημο entrecote Café de Paris, και βέβαια την εξαιρετική steak tartare. Μια δοκιμή αξίζουν, επίσης, τα σαλιγκάρια (εμβληματικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας) και το ριζότο με μανιτάρια. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 40-45€ το άτομο, χωρίς κρασί. 

Food Mafia Φιλικής Εταιρείας 10, τηλ: 210 8942177

Ο σεφ Ηλίας Σκουλάς ξαναχτυπά με ένα deli εστιατόριο το οποίο φλερτάρει με multi ethnic γεύσεις, διαθέτει όμορφη, χαλαρή ατμόσφαιρα με… μαφιόζικες πινελιές, η οποία παραπέμπει ευθέως στην Αμερική των 60s και υποβλητικό soundtrack με έντονο το στοιχείο των blues. Εδώ θα δοκιμάσετε συνταγές από όλον τον κόσμο, όπως τηγανιτό χταπόδι Βαρκελώνης, γκρατιναρισμένα χτένια, βιετναμέζικα spring rolls, χειροποίητα ζυμαρικά και, φυσικά, λαχταριστά burger με αποκορύφωμα το granulated με πέντε(!) διαφορετικούς κιμάδες. Αξίζει επίσης να τιμήσετε κάποια από τις διαθέσιμες μπύρες ελληνικής μικροζυθοποιίας για να συνοδέψετε το γεύμα σας, ενώ άξια αναφοράς είναι και η εκτενής wine list, με αρκετά καλές τιμές. Για ένα πλήρες γεύμα, με μπύρα υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο.

Γιουβετσάκια Ιθώμης 20, τηλ: 2109648081

Η συμπαθέστατη αυτή ταβέρνα του κ. Χάρη Τζίτζη δηλώνει «βιοεστιατόριο» και σερβίρει εκλεκτές γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στις φρεσκότατες και βιολογικές πρώτες ύλες. Η διακόσμηση θυμίζει παραδοσιακή ταβέρνα με σκελίδες σκόρδων, πιπερίτσες, λεμόνια και πίνακες να κοσμούν τους ξύλινους τοίχους. Στο… ψητό τώρα, τα πιάτα στα «Γιουβετσάκια» είναι όλα ένα και ένα. Ξεκίνησε με αγριόχορτα με βραστά κολοκυθάκια, συνεχίστε με ντολμαδάκια αυγολέμονο ή τονάκι στη λαδόκολλα και ολοκληρώστε με συκωτάκι – λουκούμι μοσχαρίσιο ή γιουβέτσι με μοσχαράκι και θα πάρετε μια καλή γεύση για το τι εστί «Γιουβετσάκια». Εξαιρετικό είναι επίσης και το ολόφρεσκο ψάρι του. Μαζί με πολύ καλό χύμα κρασί, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ ανά άτομο.

Επίσης:

* Για την καλύτερη αστακομακαρονάδα της Αθήνας στα «Δελφίνια» (Διαδόχου Παύλου 5, τηλ: 2108943303)στην Παραλία Γλυφάδας. (30€ ανά άτομο)

* Για εκπληκτικούς ψαρομεζέδες με κορυφαία τα φιλεταρισμένα τηγανιτά κουτσομουράκια στο «Σαρδελάκι» (Φοίβης 15, τηλ: 211 4021195). (20€ ανά άτομο)

* Στο Hama (Γρ. Λαμπράκη 34, τηλ: 210 9600595) για εξαιρετικό (αλλά πανάκριβο) sushi και πολύ καλά cocktails (40€ ανά άτομο).

* Στο Jade Palace (Κίου 2, τηλ: 210 9623629) σε εκλεκτή κινέζικη/ασιατική κουζίνα (25€ ανά άτομο).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v