12 στέκια γύρω από τους νέους σταθμούς του μετρό

Τι υπάρχει γύρω από τα νέα μετρό στην Αργυρούπολη, το Ελληνικό, τον Άλιμο και την Ηλιούπολη; Οι καλύτερες προτάσεις για φαγητό, καφέ και φτηνά ποτά.
12 στέκια γύρω από τους νέους σταθμούς του μετρό
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο και αν γκρινιάζουμε για το ότι το δίκτυο του μετρό επεκτείνεται με ρυθμούς χελώνας, πάντα χαιρόμαστε όταν ανοίγουν καινούριοι σταθμοί –στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, γιατί μας δίνεται η τέλεια αφορμή να εξερευνήσουμε περιοχές της Αθήνας που δεν ξέραμε καλά, ή που δεν είχε τύχει καν να επισκεφθούμε μέχρι τώρα. Αυτή τη φορά, μάλιστα, που οι τέσσερις νέοι σταθμοί άνοιξαν τον δρόμο προς την παραλία –και με τέλειο timing, στην καρδιά του καλοκαιριού– έχουμε ένα λόγο παραπάνω, να πάρουμε το μετρό για Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη και Ελληνικό και να ανακαλύψουμε καινούρια αγαπημένα στέκια κοντά τους. Ακολουθείτε;

Ρακές και μεζέδες στην Αργυρούπολη

Αλαργινό Ρακάδικο
(Μ. Γερουλάνου 94, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9602740): Οι θαλασσινοί μεζέδες έχουν την τιμητική τους, σε αυτό το δημοφιλέστατο μεζεδοπωλείο, όπου τις μέρες και ώρες αιχμής καλό θα ήταν να έχετε, είτε την τύχη με το μέρος σας, είτε μία κράτηση. Οι κρεατοφάγοι της παρέας δεν πρόκειται να απογοητευτούν, καθότι οι… πρωτεϊνούχοι μεζέδες δε λείπουν από τον κατάλογο. Εμείς, πάντως, προτείνουμε να κινηθείτε προς τη μεριά της θάλασσας, με μεζεδάκια όπως σαρδέλα ψητή, αχινοσαλάτα και πετροσωλήνες. Οι ρακές, εννοείται, ρέουν άφθονες, όπως και τα ουζάκια, και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25€ το άτομο –λιγότερα αν προτιμήσετε τους στεριανούς μεζέδες.


Σουσάμι (Μ. Γερουλάνου 92, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9636900): Άλλο ένα δημοφιλές στέκι, στη λογική της μοντέρνας ταβέρνας αυτή την φορά, με καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια και μεγάλες τζαμαρίες που επιτρέπουν το χάζι στην πιάτσα της Γερουλάνου. Η κουζίνα ισορροπεί ωραία ανάμεσα στην κρητική παράδοση και τις μοντέρνες εμπνεύσεις του σεφ. Στα πιάτα που αξίζουν μια δοκιμή σημειώστε τις κρητικές μακαρούνες με απάκι και μυζήθρα, τα κεφτεδάκια με γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας και το μαστιχάτο κοτόπουλο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο.


Αρούκατος (Πόντου 28, Αργυρούπολη, τηλ.: 211 0128791): Θρυλικό νέο-καφενείο που τα βράδια μεταμορφώνεται σε μπαράκι από εκείνα που συναντάς κατά βάση στο Μεταξουργείο. Είναι σχεδόν πάντα γεμάτο κόσμο, που ορκίζεται στα καθαρά φτηνά ποτά του (στα 5€ το απλό ποτό, στα 6€ το σπέσιαλ) και τις ρακές και τα οινόμελα που ρέουν άφθονα τους πιο ψυχρούς μήνες. Μας αρέσει, πέρα από το παρεΐστικο κλίμα, και για την χειροποίητη διακόσμησή του, με τον μεγάλο μαυροπίνακα και τα φωτιστικά που είναι φτιαγμένα από αλιευτικά εργαλεία, για τις ωραίες ροκ μουσικές που παίζει, και για την όμορφη αυλίτσα του με το ξύλινο πάτωμα. Σημειώστε, τέλος, ότι με κάθε παραγγελία ποτού έρχονται κερασμένα μεζεδάκια-τσιμπολογήματα.


Ελιά (Μαρ. Γερουλάνου 85, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9960100): Μοντέρνο ταβερνάκι με minimal αισθητική και το λευκό να κυριαρχεί στη διακόσμηση, απλώνει τραπεζάκια έξω και σερβίρει πειραγμένες ελληνικές νοστιμιές με πινελιές από την κουζίνα της Πόλης. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το απάκι με τηγανιτά αυγά, τις φλογέρες με Μετσοβόνε, τα τηγανιτά κολοκυθάκια κομμένα σε sticks με σάλτσα γιαουρτιού και τα ρολάκια με κοτόπουλο και λαχανικά. Μας αρέσει η δυνατότητα παραγγελίας μισής μερίδας από το κάθε πιάτο, που μας αφήνει να δοκιμάσουμε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα το παρακάνετε με τα μεζεδάκια.


Σχεδία (Μ. Γερουλάνου 109Α, τηλ.: 210 9631748): Μετρά δεκαεφτά χρόνια στην περαντζάδα της Γερουλάνου, οπότε δίκαια θεωρείται κλασικό στέκι της περιοχής. Παίζει ωραίες ροκ μουσικές, σερβίρει μεγάλη ποικιλία από βαρελίσιες μπύρες –μεταξύ των οποίων η αγαπημένη μας Hoegaarden, και αρκετές ελληνικές ετικέτες– και φτηνά ποτά, και διοργανώνει τακτικά live και άλλα ενδιαφέροντα events. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι και επιτραπέζια, ως το βράδυ για μπύρες και ποτά, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 4€ και 5€ αντίστοιχα.


Ερωτηματικό (Μαρίνου Γερουλάνου 72, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9932848): Μπυραριών… συνέχεια. Το Ερωτηματικό είναι ζεστό και ατμοσφαιρικό, με μεγάλη ποικιλία σε βαρελίσιες μπύρες, μεταξύ των οποίων οι Weihenstephan, Aventinus, La Trappe Quadrupel και Witte. Οι γευστικές του προτάσεις μας απογοητεύουν λίγο, αλλά αν θέλετε κάτι απλώς για να μην πιείτε τις μπύρες ξεροσφύρι, μια ποικιλία αλλαντικών είναι ό,τι πρέπει. Κατά καιρούς κάνουν διάφορες προσφορές στις μπύρες (για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό πετύχαμε ποτήρι 500 ml Weihenstephan στα 3€) ενώ για να τσιμπήσετε και κάτι θα υπολογίσετε περί τα 10-15€ το άτομο.

Μεζεδάκια μετά μουσικής στην Ηλιούπολη

Κουρδιστήρι (Πριάμου & Κων.Καραμανλή 3, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9927711): Μικρούλι και συμπαθητικό, με ωραίο κήπο για το καλοκαίρι και ζωντανή μουσική τον χειμώνα, αυτό το τίμιο μεζεδοπωλείο σερβίρει λίγες και καλές νοστιμιές όπως καπνιστό κοτόπουλο με πατάτες φούρνου, κεμπάπ με γιαούρτι, φέτα σαγανάκι με μέλι, διάφορες τηγανιές και ποικιλίες με ωραία –και άγνωστα εν πολλοίς– ελληνικά τυριά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.


Το Κιούπι (Ερατοσθένους 24, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9935712): Απλώνει τραπεζάκια έξω στη δροσερή αυλίτσα του, και σερβίρει ωραιότατα ψητά και νόστιμα μεζεδάκια, καταφέρνοντας να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, «μυστικό» των γειτόνων και των φίλων τους. Τα σπιτικά μπιφτέκια και οι τυροκροκέτες συγκαταλέγονται στα «οπωσδήποτε» του καταλόγου. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Το Παλαμάρι του Βαρκάρη (Ηρακλείτου 23, πλ. Εθν. Μακαρίου, Κάτω Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9969598): Νότια προάστια χωρίς άρωμα από θάλασσα γίνεται; Δε γίνεται. Φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά, αλλά και λίγα κρεατικά για τους… ιερόσυλους της παρέας, μαζί με μεζεδάκια όπως γαριδοκεφτέδες, σαγανάκια και μελιτζάνες τηγανιτές συνθέτουν το μενού του. Εννοείται πως το ούζο είναι απαραίτητο συνοδευτικό, και ρέει άφθονο, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Ζουμερή σχάρα στον Άλιμο

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρία, το μετρό του Αλίμου βρίσκεται σε ομολογουμένως άβολη τοποθεσία, μακριά από τις γευστικές και νυχτερινές «πιάτσες» της περιοχής, που συγκεντρώνονται κατά βάση γύρω από την Παραλιακή. Ένα στέκι, λοιπόν, και καλό κοντά στον νέο σταθμό που λέγεται Άλιμος:


Ο Στέλιος (Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ.: 210 9819014): Για την χωριάτικη ταβέρνα του Στέλιου σας τα ξαναείπαμε πρόσφατα: θρύλος ανάμεσα στους κατοίκους των νοτίων προαστίων, για τα εξαιρετικά καλοψημένα κρέατά του, που έρχονται απευθείας από την Ήπειρο. Τα παϊδάκια του είναι εξαιρετικά, όπως και το κοντοσούβλι, ενώ πολύ καλά είναι και τα μπριζολάκια και τα ζουμερά μπιφτέκια. Τα ορεκτικά παίζουν απλώς ρόλο συνοδευτικού, ως είθισται σε αυτού του τύπου τα ταβερνάκια –τζατζίκι, σαγανάκι, σπιτικές τηγανιτές πατάτες και χωριάτικη. Οι τιμές θα κυμανθούν στα 15€ το άτομο.

Και δύο νόστιμα ταβερνάκια στο Ελληνικό

Το Μασάλι (Χαλδείας 34, Ελληνικό, τηλ.: 210 96166650): Δεν είμαστε βέβαιοι αν μας αρέσει περισσότερο για την δροσερή αυλίτσα του, με τα θαμνάκια και τις φυλλωσιές που την κορνιζάρουν, ή για την «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα, που προτείνει γευστικές δημιουργίες όπως κοτόπουλο με σάλτσα ρακόμελο, γεμιστά μανιτάρια, χταπόδι σαγανάκι, μοσχαράκι σωτέ με σάλτσα κρασιού, και εξοχικό στη λαδόκολλα με baby πατάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.


Οδός Αριστοτέλους (Αριστοτέλους 15 και Τύχης, Ελληνικό, τηλ.: 210 9611830): Ταβερνάκι από τα παλιά, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας στους τοίχους και τίμια μεζεδάκια που περιλαμβάνουν κολοκυθοκεφτέδες, φλογέρες, μελιτζάνα με τυρί στο φούρνο και σως γιαούρτι, χαλούμι στα κάρβουνα, φέτα με σουσάμι και μέλι, και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και παρεΐστικη –τον χειμώνα έχει τακτικά και ζωντανή μουσική. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v