Ατζέντα του Μαΐου: 13 αφορμές που θα μας βγάλουν έξω

Τι κοινό έχουν οι Pink Martini, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, οι Trashformers και ένα χιπ-χοπ μπαλέτο; Θα φροντίσουν όλοι τους για έναν… σούπερ Μάιο στην Αθήνα.
Ατζέντα του Μαΐου: 13 αφορμές που θα μας βγάλουν έξω
της Ηρώς Κουνάδη

Και τι δεν έχει η ατζέντα μας για τον τελευταίο μήνα πριν το καλοκαίρι: Από το μεγαλύτερο επετειακότερο trash party που έγινε ποτέ στην Αθήνα μέχρι μπαλέτο, και από Pink Martini μέχρι μπροντγουεϊκά μιούζικαλ και ολόφρεσκο Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ατζέντες ανά χείρας, και πάμε να δούμε τι δεν πρέπει να χάσετε απ’ όσα θα συμβούν στην πόλη τον Μάιο.

10 χρόνια Trashformers στο Fuzz
2 Μαΐου
Οι αγαπημένοι μας διοργανωτές των απόλυτων trash parties της πόλης, οι Trashformers γιορτάζουν δέκα χρόνια και 490 πάρτι από εκείνο το 90s party στην Πάτρα που τα ξεκίνησε όλα. «Χρόνια πολλά» από τη σκηνή του Fuzz θα τους ευχηθούν, μεταξύ άλλων, η Σαμπρίνα, η Σοφία Αρβανίτη, η Μπέσσυ Αργυράκη, ο Γιάννης Σαββιδάκης, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και ο Τόνυ Σφήνος. Τα εισιτήρια κοστίζουν 9,99€, οι πόρτες ανοίγουν στις 22:37 και το show ξεκινάει στις 23:37.

Βασιλιάς Ληρ στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
από 3 Μαΐου έως 1η Ιουνίου

Με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα του Σαίξπηρ και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος και μωρός βασιλιάς, η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι όμως και αυτονόητων, αξιών όπως η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθ' αυτή. Ερμηνεύουν οι Χάρης Εμμανουήλ, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Δημήτρης Λιόλιος, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Οικονόμου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ελένη Βλάχου, Βασίλης Ζώης, Ηρώ Διαμάντη. Στο ρόλο του Βασιλιά Ληρ ο Δημήτρης Παπαγιάννης. Τα εισιτήρια κυμαίνονται στα 10-15€.

Σαβίνα Γιαννάτου και Ευγενία Καρλαύτη στο Half Note
3 Μαΐου
H Σαβίνα Γιαννάτου και η Ευγενία Καρλαύτη συνδυάζουν παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου, με διαχρονικά jazz standards και με τραγούδια της Λένας Πλάτωνος και του Μάνου Χατζιδάκι. Το εύρος του ρεπερτορίου και η ερμηνεία της Σαβίνας Γιαννάτου αναπτύσσονται μοναδικά στον καμβά των ευρηματικών μουσικών διασκευών της Ευγενίας Καρλαύτη, σε ένα διαφορετικό ρεσιτάλ για δύο φωνές και πιάνο. Τα εισιτήρια κυμαίνονται στα 10-15€.

Λεωνίδας Μπαλάφας στο Passport
Σάββατα 3 και 10 Μαΐου

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας επιστρέφει στον ηλεκτρικό ήχο και παρουσιάζει, μαζί με τους μουσικού του, τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές του δουλειές, τραγούδια που δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί δισκογραφικά, καθώς και πειραγμένα τραγούδια άλλων δημιουργών. Ήχοι rock, reggae, jazz, παραδοσιακοί, σχεδόν από όλη την μουσική γκάμα, παντρεύονται σε ένα μείγμα με ασταμάτητη διάθεση για πειραματισμό και αυτοσχεδιασμούς πάνω στο προσωπικό του ύφος. Η είσοδος κοστίζει 12€ με μπύρα ή κρασί και το live ξεκινά στις 22.30.

Priscilla στο Θέατρο Badminton
Από 6 Μαΐου

Κατευθείαν από το West End και το Broadway, η παγκόσμια επιτυχία Priscilla Queen of the Sedert – The Musical έρχεται στο Θέατρο Badminton με τα αυθεντικά βραβευμένα κοστούμια και σκηνικά της παράστασης του Λονδίνου σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού κι ένα εκπληκτικό ελληνικό καστ. Στους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Γιώργος Καπουτζίδης, Φώτης Σεργουλόπουλος και Παναγιώτης Πετράκης. Μαζί τους ο Παύλος Ορκόπουλος, η Ευαγγελία Μουμούρη και η Τάνια Τρύπη. Τις αιθέριες ντίβες – τραγουδίστριες ενσαρκώνουν η Demy, η Μελίνα των Vegas και η Shaya. Τους συνοδεύει μια πολυμελής ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών, χορευτών και μουσικών. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15€ και φτάνουν μέχρι 45€.

Elle του Jean Genet στο Ίδρυμα Κακογιάννη
6, 7, 8 και 9 Μαΐου
Η πάντα ανήσυχη ομάδα bijoux de kant παρουσιάζει τη νέα της παράσταση, "Εκείνη", ένα μονόπρακτο του Ζαν Ζενέ, με πρωταγωνιστή τον… Πάπα, το πρόσωπο που ο συγγραφέας αγαπούσε να μισεί. Ένα έργο σκληρό και λυρικό, σοβαρό και γελοίο, πάνω στο μηχανισμό της εξουσίας και στα γοητευτικά της δόκανα. Μια τρυφερή ματιά πάνω στον εαυτό, την εικόνα και το θλιβερό τους ενδιάμεσο. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης και πρωταγωνιστούν οι Στράτος Τζώρτζογλου, Πολύδωρος Βογιατζής, Ορέστης Καρύδας. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10€.

Είμαι ένας άλλος στο Θέατρο Αθηνών
από 7 έως 18 Μαΐου
Ο Γιάννης Στάνκογλου επανέρχεται για 12 μόνο μέρες στην Αθήνα με την παράσταση "Είμαι ένας άλλος" του σουηδού ακαδημαϊκού και θεατρικού συγγραφέα Μίκαελ Αζάρ. Το έργο που παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη στο Από Μηχανής Θέατρο και περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και την Κύπρο τους τελευταίους μήνες, εμπνέεται από τη ζωή και τη φιλοσοφία του Α. Ρεμπώ, τον οποίο ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη - Knutsen. Τα εισιτήρια κοστίζουν 13€.

Ερωτευμένος Σοπέν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
9, 10, 11 και 13 Μαΐου

Με το ποιητικό μπαλέτο του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν, "Ερωτευμένος Σοπέν", το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «κατεβαίνει» για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις, οι Χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύουν τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Σαρλόττε, μέσα από την ποιητική χορογραφία του Μποκέν και τη γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 10€ και φτάνουν μέχρι 25€.

Από την Κρήτη στην Ικαρία στο Βοτανικό Live Stage
10 Μαΐου
Ο Ψαραντώνης συναντά τους ικαριώτες Παπιστάνους στη σκηνή του Βοτανικού Live Stage και οι μουσικές τους μας "ταξιδεύουν" σε μια αναζήτηση στις ρίζες και στην παράδοση, με τη μοναδική ματιά σύγχρονων δημιουργών και ερμηνευτών. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10€ και οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00.

Κοκκινοσκουφίτσα: Το Πρώτο Αίμα στη Στέγη
από τις 14 έως τις 25 Μαΐου
Η Λένα Κιτσοπούλου σκηνοθετεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης μια αγριεμένη περφόρμανς, μόνο για ενήλικο κοινό, με αφορμή το γνωστό παιδικό παραμύθι, και μας υπενθυμίζει πως… «ό,τι κι αν κάνεις, θα σε φάει ο λύκος». Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Γιάννος Περλέγκας, Έμιλυ Κολιανδρή, Νεφέλη Μαϊστράλη. Τα εισιτήρια κοστίζουν 18€.

Pink Martini στο Gazi Live
16 και 17 Μαΐου

Οι πολυαγαπημένοι του ελληνικού κοινού Pink Martini, ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της παγκόσμιας lounge- jazz σκηνής, επιστρέφουν στην Αθήνα για δύο μοναδικές συναυλίες στο Γκάζι Live, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαΐου. Συνδυάζοντας στη μουσική τους ρετρό και τζαζ μοτίβα με ποπ ρυθμούς αλλά και στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες, οι Pink Martini δημιουργούν ένα εντελώς sui generis μουσικό κράμα. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 30€ έως 50€.

Ρωμαίοι και Ιουλιέττες στο Μέγαρο
22 και 23 Μαΐου

Χιπ-χοπ χορός στο Μέγαρο; Γιατί όχι; Ο Σεμπαστιέν Λεφρανσουά και η ομάδα του Τrafic de Styles προτείνουν μια χιπ-χοπ εκδοχή της σαιξπηρικής ιστορίας. Με επτά χορευτές του χιπ-χοπ, έναν τσιρκολάνο και έναν ηθοποιό, ο Λεφρανσουά δίνει μια νέα, προκλητική ζωή στον Σαίξπηρ και συνθέτει συμβολικές σκηνές: η σκηνή του χορού, το θρυλικό μπαλκόνι, η μάχη ανάμεσα στους Μοντέγους και τους Καπουλέτους. Η ενέργεια του χιπ-χοπ και η ηλεκτρονική μουσική του Βενσάν Αρτώ μαζί με τη συμφωνική του Λωράν Κουζόν, δημιουργούν πότε ένα ποιητικό ερωτικό σύμπαν και πότε έναν κόσμο σύγκρουσης, αίματος και θανάτου. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 9€ και φτάνουν μέχρι 30€.

Still Life στη Στέγη
από 23 Μαΐου έως 8 Ιουνίου
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζει την καινούρια πολυαναμενόμενη δουλειά του για πρώτη φορά στη Στέγη. Επιστρέφοντας ο ίδιος σωματικά στη σκηνή μετά από 10 χρόνια, υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθεί η μαγεία της τέχνης. Οι λεπτομέρειες της παράστασης παραμένουν προς το παρόν επτασφράγιστο μυστικό, οπότε κάντε υπομονή και θα έχουμε νέα σύντομα. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 15€ και φτάνουν μέχρι 36€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v