Ερωτευμένος Σοπέν: Η Λυρική στο Δημοτικό Θέατρο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή κατεβαίνει... στο λιμάνι, με το υπέροχο μπαλέτο που εμπνέεται από τον Βέρθερο του Γκαίτε και παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη.
Ερωτευμένος Σοπέν: Η Λυρική στο Δημοτικό Θέατρο
Με το ποιητικό μπαλέτο του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν, Ερωτευμένος Σοπέν, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «κατεβαίνει» για πρώτη φορά στο επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Από τις 9 Μαΐου και για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις, οι Χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύουν τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Σαρλόττε, μέσα από την ποιητική χορογραφία του Μποκέν και τη γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν.

Ο Ερωτευμένος Σοπέν παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε πανελλήνια πρώτη και είναι εμπνευσμένος από το επιστολικό μυθιστόρημα "Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου" του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και τις υπέροχες μελωδίες από έργα για πιάνο του Σοπέν.

Η χορογραφία του Μποκέν κρατάει τους βασικούς χαρακτήρες του έργου, που έγραψε ο Γκαίτε στην ηλικία των 24 ετών, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα του χρόνου και του τόπου που ξεδιπλώνεται το ερωτικό δράμα του Βέρθερου ο οποίος θα ηττηθεί στο τέλος από το πάθος του: ενώ στο κείμενο του Γκαίτε περιγράφεται η πρώτη συνάντηση του ήρωα με τη Σαρλόττε και μετά από καιρό ανακαλύπτουμε τον ορμητικό έρωτά του για εκείνη, το δίπρακτο μπαλέτο του Μποκέν ξεκινάει με το δεδομένο του ασίγαστου έρωτα του Βέρθερου για τη Σαρλόττε, η οποία όμως είναι παντρεμένη με τον Άλμπερτ.

Στην παράσταση θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις μοναδικές δεξιοτεχνικές ικανότητες και το βαθύτατο λυρισμό των χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δύο εραστών -της Σαρλόττε και του Βέρθερου- που βυθίζονται στον ανεκπλήρωτο έρωτά τους εναλλάσσονται στις δύο υψηλού επιπέδου διανομές οι Μαρία Κουσουνή και Βαγγέλης Μπίκος και οι Ευρυδίκη Ισαακίδου και Ντανίλο Ζέκα. Στο ρόλο του Άλμπερτ, συζύγου της Σαρλόττε ο Θανάσης Σολωμός και στο ρόλο του Βίλχελμ, επιστήθιου φίλου του Βέρθερου, ο Ίγκορ Σιάτζκο.

Τις μοναδικές μελωδίες των έργων του Σοπέν θα ερμηνεύσει ζωντανά επί σκηνής ο καταξιωμένος πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ και σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίες φιλαρμονικές και συμφωνικές ορχήστρες. Στο τραγούδι ο διακεκριμένος μονωδός της ΕΛΣ Δημήτρης Πακσόγλου.

Η ταυτότητα της παράστασης
Χορογραφία: Γιαννίκ Μποκέν
Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Σαρλόττε - Βέρθερος οι εραστές: Μαρία Κουσουνή - Βαγγέλης Μπίκος
Ευρυδίκη Ισαακίδου - Ντανίλο Ζέκα
Άλμπερτ σύζυγος της Σαρλόττε: Θανάσης Σολωμός
Βίλχελμ επιστήθιος φίλος του Βέρθερου: Ίγκορ Σιάτζκο
Τέσσερα κορίτσια (Σολίστ Α’ Πράξη): Χριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, Βανέσα Κούρκουλου, Ελεάνα Ανδρεούδη
Τέσσερα αγόρια (Σολίστ Α’ Πράξη): Αγάπιος Αγαπιάδης, Αντώνης Κορούτης, Μπλέντι Λατίφι, Μιχάλης Παππάς
Τέσσερα κορίτσια (Α’ Πράξη): Όλγα Ζουρμπινά, Μάγδα Λαγογιάννη, Βίκυ Τσιρογιάννη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη
Τέσσερα αγόρια (Α’ Πράξη):
Στέλιος Κατωπόδης, Πέτρος Κουρουπάκης, Γιάννης Μπενέτος, Μάικλ Ντούλαν
Κορίτσια (Β’ Πράξη): Μάνια Καραβασίλη, Δήμητρα Λαούδη, Xριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, Βανέσα Κούρκουλου, Ελεάνα Ανδρεούδη, Κλεοπάτρα Ανερούσου, Όλγα Ζουρμπινά, Ελένη Κλάδου, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μάγδα Λαγογιάννη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Βίκυ Τσιρογιάννη
Αγόρια (Β’ Πράξη): Αγάπιος Αγαπιάδης, Αντώνης Κορούτης, Μπλέντι Λατίφι, Μιχάλης Παππάς, Στέλιος Κατωπόδης, Πέτρος Κουρουπάκης, Νίκος Μοσχής, Γιάννης Μπενέτος, Εσμεράλντο Μπίτρο, Έλτον Ντιμρότσι, Μάικλ Ντούλαν, Ιλίρ Σίπρι
Τραγουδιστής: Δημήτρης Πακσόγλου
Νοσοκόμα: Κατερίνα Κήκου, Δέσποινα Μπισμπίκη
Σερβιτόρα: Βερόνικα Παπαδημητρίου
Παπάς: Δημήτρης Φέρρας
Μητέρα: Δέσποινα Μπισμπίκη
Τρεις Σερβιτόροι: Νίκος Βαμβουκλής, Ανδρέας Λάβνερ, Παναγιώτης Πολίτης
Έξι παιδιά: Δήμητρα Κορίτσα, Σοφία Κούβαλη, Άρτεμις Μπαλτσαβιά, Μαρίνα-Ανδριανή Παντελάκη, Παναγιώτα Πήττα, Αγγελική-Μαρία Ρέτουλα


Info:
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ.: 2104143310
9, 10, 11, 13 Μαΐου 2014 / Ώρα έναρξης 20.00

Τιμές εισιτηρίων: €10, €18, €25
Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €10
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v