Καφές στη λιακάδα: 7 βόλτες στον αθηναϊκό ήλιο

Καφεδάκι με θέα Ακρόπολη, τραπεζάκι στη σκιά του Λυκαβηττού ή άραγμα σε εξαρχειώτικο πεζόδρομο; Βρίσκουμε τις ωραιότερες γωνιές για καφέ στην αθηναϊκή λιακάδα.
Καφές στη λιακάδα: 7 βόλτες στον αθηναϊκό ήλιο
του Γιώργου Κόκουβα

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η Άνοιξη μπαίνει για τα καλά, η ημέρα διαρκεί περισσότερο και οι λιακάδες… μας βάζουν σε πειρασμό. Ψάχνουμε λοιπόν τις ωραιότερες αθηναϊκές γωνιές που προσφέρονται για απολαυστικό καφέ στη λιακάδα και αναζωογονητικές βόλτες πριν ή μετά την απαραίτητη δόση καφεΐνης. Και τις βρίσκουμε στις παρακάτω διευθύνσεις:

*Καφενείο της Δεξαμενής
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι

(φωτό: Βήμα)
Εκεί καθόταν με τις ώρες ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εκεί έπινε το καφεδάκι του ο Καζαντζάκης με τον Βάρναλη, εκεί θα καθίσουμε κι εμείς για να… φωτοσυνθέσουμε. Το καφενείο της Δεξαμενής αποτελεί μία από τις πλέον ήσυχες και όμορφες γωνιές του Κολωνακίου, που διατήρησε την παράδοση του κλασικού καφενέ, χωρίς δυνατές μουσικές και φανφάρες. Εκεί καθόμαστε για καφεδάκι από το πρωί, ρακές και απλά μεζεδάκια αργότερα, με τον ήχο από τις φυλλωσιές των δέντρων – άντε, και την ευχάριστη βαβούρα των θαμώνων – για soundtrack.
Συνδυάζεται ιδανικά με: Βόλτα στον Λυκαβηττό, είτε με το τελεφερίκ, είτε μέσω των μονοπατιών από την άλλη πλευρά του λόφου, μέχρι το εκκλησάκι για όσους θέλουν να «μαζέψουν» ήλιο, αλλά και να προπονήσουν λίγο τα πόδια τους.

*Κήπος του Νομισματικού Μουσείου
Πανεπιστημίου 12, τηλ.: 210 3610067

(φωτό: Νομισματικό Μουσείο, facebook page)
Ένα από τα γοητευτικότερα κτίρια του κέντρου, το Ιλίου Μέλαθρον, τυχαίνει να διαθέτει και μία από τις ωραιότερες αυλές της πόλης. Το Νομισματικό Μουσείο απλώνει τα τραπεζάκια του στην ήσυχη πίσω αυλή του, με τα δέντρα να περιβάλλουν το πλακόστρωτο, τις γάτες να σουλατσάρουν στον ήλιο και το παγωμένο καφεδάκι μας να καταφθάνει για να μας δροσίσει.
Συνδυάζεται ιδανικά με: Επίσκεψη στο Μουσείο, που «κρύβει» στους πανέμορφους χώρους του 500.000 εκθέματα, από νομίσματα και μετάλλια ως σφραγιδόλιθους και άλλα ευρήματα μέχρι και από τον 14ο αιώνα π.Χ. Η είσοδος στοιχίζει 3€ και το μουσείο λειτουργεί μέχρι τις 16.00.

*Piu Verde 
Άλσος Παπάγου, τηλ: 2106546185

(φωτό: Piu Verde facebook page)
Τι καλύτερο από το να απολαύσετε τον ήλιο στο περιβάλλον που του αρμόζει – ήτοι μέσα στα πεύκα και ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά; Το Piu Verde αποτελεί σταθερή «καβάτζα» μας για τις βόλτες με λιακάδα στα προάστια. Πιάνουμε θέση πλάι στις λιμνούλες και τα δέντρα και απολαμβάνουμε καφέ αλλά και ωραιότατες μεσογειακές γεύσεις που επιμελείται ο σεφ Χρήστος Τζιέρας.
Συνδυάζεται ιδανικά με: Βόλτα μέσα στο άλσος, ιδανική αφορμή για να αναπληρώσουμε τα χαμηλά αποθέματά μας σε οξυγόνο, με συμμάχους τα πυκνά πεύκα της περιοχής.

*Κλεψύδρα 
Θρασυβούλου 9, Πλάκα, τηλ: 210 3212493

(φωτό: Κλεψύδρα facebook page)
Ξεκινάμε από το Μοναστηράκι, περνάμε σαν άλλοι τουρίστες από τα ανηφορικά στενά της Αρχαίας Αγοράς, προσπερνάμε το λουτρό των Αέρηδων και «σκαρφαλώνουμε» μέχρι την οδό Κλεψύδρας, στην άκρη της οποίας απλώνει τα τραπεζάκια της το γραφικό πλακιώτικο καφενεδάκι. Εκεί, με φόντο τα γκράφιτι του Sonke στους τοίχους και ολόκληρη την Αθήνα στο βάθος, πίνουμε ελληνικό καφεδάκι που καταφθάνει σε μπακιρένιο σκεύος και ωραιότατα γλυκά ημέρας.
Συνδυάζεται ιδανικά με: Βόλτα στα Αναφιώτικα, τα οποία αυτό το Σάββατο 5/4/2014 έχουν την τιμητική τους: Οι Atenistas οργανώνουν από τις 11.00 το πρωί ξενάγηση στην ομορφότερη γειτονιά της πόλης και συζήτηση με τους κατοίκους της – μάθετε περισσότερα εδώ. http://atenistas.org/2014/04/02/anafiotika/

*The Bar Project 
Ηρακλειδών 52, Θησείο, τηλ: 210 3411185

(φωτό: The Bar Project facebook page)
Στο τέλος του ηλιόλουστου πεζόδρομου της Ηρακλειδών στο Θησείο, το Bar Project απλώνει τραπεζάκια ιδανικά για λήψη… βιταμίνης D στην πιο εναλλακτική της εκδοχή: Εδώ καταφθάνουν ποδηλάτες για να απολαύσουν οικολογικό καφέ, άνθρωποι με τα κατοικίδιά τους για να παίξουν επιτραπέζια και παρέες με βιβλία στο χέρι για διάβασμα.
Συνδυάζεται ιδανικά με: Περίπατο στον πεζόδρομου της Αποστόλου Παύλου και της Ηρακλειδών πριν τον καφέ, και πράσινη βόλτα μέχρι την Πνύκα και το μνημείο του Φιλοπάππου μετά, για περισσότερο ήλιο – αν έχετε μαζί σας και ένα… καλαθάκι, μπορείτε ωραιότατα να στρωθείτε για ένα πικ νικ στην Πνύκα, με φόντο το βήμα των αρχαίων ρητόρων και θέα προς τον Άρειο Πάγο και τον Ιερό Βράχο.

*Καφενεδάκι Εθνικού Κήπου
Εθνικός Κήπος, λεωφόρος Αμαλίας
Μπορεί να «τσιμπάει» λίγο (έως πολύ) τις τιμές του και το σέρβις να μην είναι αυτό που θα λέγαμε υποδειγματικό, αλλά το καφενείο του Εθνικού Κήπου έχει το μονοπώλιο του καφέ στην πιο πράσινη έκταση του κέντρου, και δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε μερικές ρουφηξιές καφεΐνης με φόντο τα αιωνόβια δέντρα του πρώτου αθηναϊκού πάρκου.
Συνδυάζεται ιδανικά με: Περίπατο στον Εθνικό Κήπο, που κρύβει περισσότερα μυστικά από όσα φανταζόσασταν – δείτε τα σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life

*Ζάχαρη κι Αλάτι 
Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, τηλ: 2103801253

(φωτό: Ζάχαρη κι αλάτι facebook page)
Καλός και ο εσωτερικός του χώρος, αλλά ο λόγος για τον οποίο έχουμε αγαπήσει αυτό το νεοκλασικό του όμορφου εξαρχειώτικου πεζόδρομου είναι η μικρή του, ηλιόλουστη αυλή. Στα μεταλλικά της τραπεζάκια, που είναι απλωμένο στα πλακάκια-σκακιέρα καταφθάνουν όχι μόνο δροσιστικοί καφέδες, αλλά και πεντανόστιμα γλυκά από τον κατάλογο της «Ζάχαρης». Αν πάλι πεινάσετε, τα πιάτα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο «του αλατιού» δεν θα σας απογοητεύσουν, παρά την ελαφρώς τσιμπημένη τους τιμή.
Συνδυάζεται ιδανικά με: Ηλιόλουστη ανάβαση στον λόφο του Στρέφη, για να απολαύσετε την Αθήνα αφ’ υψηλού, με θέα 360 μοιρών, από τα βόρεια προάστια μέχρι την Ακρόπολη και την θάλασσα στο βάθος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v