Κουκάκι: Η παλιά Αθήνα ζει

Επιβλητικά νεοκλασικά πλάι σε γλυκύτατες μονοκατοικίες. Εναλλακτικά μπαράκια δίπλα σε gourmet εστιατόρια. Μεσανατολίτικα ταβερνάκια πλάι σε αυθεντικά ελληνικά μαγέρικα. Βολτάρουμε στο Κουκάκι και παίρνουμε μυρωδιά παλιάς Αθήνας.
Κουκάκι: Η παλιά Αθήνα ζει
της Ηρώς Κουνάδη

Παρέες με ποδήλατα. Ηλικιωμένα ζευγάρια που πιάνουν τραπεζάκι στον πεζόδρομο και χαζεύουν τον κόσμο να περνά. Τουρίστες που ξεμάκρυναν από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και χαίρονται που ανακάλυψαν μια μυστική Αθήνα. Νεοκλασικά αρχοντικά δίπλα στις τελευταίες εναπομείνασες μονοκατοικίες. Gourmet εστιατόρια πλάι σε παραδοσιακά μαγέρικα και μεσανατολίτικα ταβερνάκια.

Το Κουκάκι δεν είναι γειτονιά μόνο με την έννοια της ανθισμένης μπουκαμβίλιας, της ασβεστωμένης μονοκατοικίας και των δεντροφυτεμένων πεζόδρομων. Είναι, κυρίως, γειτονιά με την έννοια της αυτάρκειας, των γειτόνων που συναντιούνται στο ταβερνάκι κάτω από το σπίτι, μπλέκονται με τους τουρίστες που φωτογραφίζουν το Μουσείο της Ακρόπολης και βολτάρουν σε ήσυχα δρομάκια, στα οποία δεν φτάνει ο απόηχος των μπαρ –κι ας μην είναι λίγα αυτά τα τελευταία. Μια βόλτα αρκεί για να σε κάνει να χαμογελάσεις, αλλά όχι και για να το γνωρίσεις.

Μακρυγιάννη και τριγύρω

Το Μουσείο της Ακρόπολης άλλαξε τόσο πολύ την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, που τα πέριξ της οδού Μακρυγιάννη αναφέρονται τα τελευταία χρόνια ως ξεχωριστή γειτονιά –«του Μακρυγιάννη», κατά το «του Ψυρρή». Η «απάνω γειτονιά» του Κουκακίου είναι εκείνη που συγκεντρώνει με διαφορά τους περισσότερους τουρίστες, τα ομορφότερα νεοκλασικά, τις περισσότερες πράσινες φυλλωσιές στα πεζοδρόμια και μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες διευθύνσεις. 

Tiki Athens (Φαλήρου 15, τηλ.: 210 9236908): Μια μικρή ζούγκλα στολίζει το happy μπαράκι - χρονομηχανή που μας ταξιδεύει στα τέλη των ‘80s. Βοηθά σε αυτό και ο πολυσέλιδος κατάλογος με τα cocktails του, μεταξύ των οποίων συναντάμε διάφορες παραλλαγές του Manhattan και του… Screw Driver, καθώς και η πάντα παρούσα επιλογή του ζουμερού burger, για την περίπτωση που πεινάσετε. Οι μουσικές κινούνται σε όλο το φάσμα των 60's pop, rock’n’roll, lounge, indie, jazz, funky και soul, ενώ τακτικότατα φιλοξενούνται live με ελεύθερη είσοδο, παραστάσεις bar theater και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα events. Το ποτό κοστίζει 8 ευρώ.

Καμπάνα (Πετμεζά 5, τηλ.: 210 9219818): Παλιό, αυθεντικό, οινομαγειρείο της γειτονιάς. Ο κύριος Σπύρος μαγειρεύει και σερβίρει, πάντα με χαμόγελο, υπέροχες, σπιτικές σπεσιαλιτέ με ό,τι υλικά βρίσκει κάθε πρωί στην αγορά. Ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 8-10€ το άτομο, ενώ το φρούτο ή το γλυκό σας θα έρθει κερασμένο. Μοναδικό μείον, το ότι, ως κλασικό μαγειρείο, λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής) μόνο μέχρι τις 20.00. Μετά τις 15.00 οι επιλογές μειώνονται δραματικά, αν και μπορείτε να τηλεφωνήσετε νωρίτερα, να μάθετε το μενού της ημέρας και να… κάνετε κράτηση, όχι για το τραπέζι, αλλά για το πιάτο σας.

Μάνη Μάνη (Φαλήρου 10, τηλ.: 210 9218180): Ένα πανέμορφο, παλιό νεοκλασικό στεγάζει αυτό το κομψό εστιατόριο, το μενού του οποίου βασίζεται στις παραδοσιακές συνταγές και τα υλικά της μανιάτικης γης, στα οποία ο σεφ προσθέτει ένα touch δημιουργικότητας. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε τα τραγανά ζυμαρικά γεμιστά με δύο είδη κιμά και σάλτσα γιαουρτιού και τον μπουρδουνιώτικο κόκορα με χωριάτικες χυλοπίτες και αφρό μυζήθρας. Οι τιμές για ένα πλήρες γεύμα (με ποτήρι κρασί και επιδόρπιο) κυμαίνονται στα 30-35€ το άτομο.

Ο πεζόδρομος της Ολυμπίου
 
Ένας από τους ωραιότερους πεζόδρομους της Αθήνας, απλώνεται σε δύο τετράγωνα, ανάμεσα στην Βεΐκου και την Οδυσσέα Ανδρούτσου, και συγκεντρώνει στις… όχθες του τα ωραιότερα μαγαζάκια της περιοχής: από εναλλακτικά μπαράκια και ρακομελάδικα, μέχρι ψητοπωλεία και bio-πιτσαρίες. Αν φανταστήκατε θορυβώδεις μουσικές που μπλέκονται μεταξύ τους, και σούπερ-μάρκετ διασκέδασης τύπου Γκαζιού, απέχετε πολύ από τον γλυκύτατο, δεντροφυτεμένο πεζόδρομο της Γεωργίου Ολυμπίου.

Σπιρτόκουτο (Γ. Ολυμπίου 14, τηλ.: 210 9340200): Είναι Σπιρτόκουτο όνομα και πράγμα, αγαπά την rock και τα έντεχνα ελληνικά, φιλοξενεί live κάθε Δευτέρα και Τετάρτη –πρόσφατα έπαιξε εκεί ο Λεωνίδας Μπαλάφας– κι είναι ίσως το πιο παρεΐστικο μπαράκι που έχετε βρεθεί τα τελευταία χρόνια. Βγάζει και λίγα τραπεζάκια στον όμορφο πεζόδρομο, αλλά για να βρείτε κάποιο ελεύθερο θα πρέπει να έρθετε (πολύ) νωρίς. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφέ.

Το Παγκάκι (Γ. Ολυμπίου 17-19, τηλ.: 213 0009927): Επίσης ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ, τα μεσημέρια για ουζάκι με μεζέ και τα βράδια για μπύρες και ποτά, το Παγκάκι δεν είναι ένα ακόμη café bar. Είναι μια κολλεκτίβα που στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο εμπόριο, συνεργαζόμενη με μικρούς παραγωγούς και σερβίροντας προϊόντα όπως ο καφές ζαπατιστικών συνεταιρισμών του Μεξικού και ζάχαρη από το Κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία. Η ατμόσφαιρα είναι όσο χαλαρή και «εναλλακτική» φαντάζεστε, και οι τιμές ασυναγώνιστες: 5€ το ποτό, 1,5€ το κρασί σε ποτήρι.

Κηφήνας (Γ. Ολυμπίου 8, τηλ.: 210 9239603): Λευκά, νησιώτικα τραπεζάκια, ψάθινες καρέκλες, χαριτωμένα φαναράκια, κι ένας τεράστιος κηφήνας να σε υποδέχεται στην είσοδο, συνθέτουν το ντεκόρ αυτού του παρεΐστικου, cozy ρακομελάδικου, που ειδικεύεται στα παραδοσιακά μεζεδάκια από κάθε ελληνική γωνιά –βλέπε Τήνο, Μάνη και λοιπά. Κάθε Κυριακή φιλοξενεί live έντεχνα και λαϊκά, για γλέντι… όπως παλιά. 

Mystic Pizza (Γ. Ολυμπίου 2 και Βεΐκου, τηλ.: 210 9592092): Στο εσωτερικό κυριαρχούν τα ρετρό, πολύχρωμα πλακάκια του δαπέδου και τα γήινα χρώματα, ενώ στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου συναντάς ένα happy crowd αποτελούμενο κυρίως από 20άρηδες και 30άρηδες, που (εκ)τιμούν την υγιεινή φιλοσοφία του. Φτιάχνει περίτεχνες, πρωτότυπες πίτσες με βιολογικά υλικά, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι Mystic Bio olive με τυρί, φρέσκια ντομάτα, φρέσκα μανιτάρια, ελιές, φέτα, πιπεριά, κρεμμύδι, ρίγανη και Mystic Bio green με τυρί, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, μπρόκολο, καρότο, ελιές. Οι απλές πίτσες ξεκινούν από 7,80€, οι βιολογικές φτάνουν τα 12,80€. Σερβίρει, επίσης, ωραιότατατα ζυμαρικά και λίγα πιάτα, όπως κοτόπουλο με κάρι και ρύζι μπασμάτι.

Laluk (Γ. Ολυμπίου 15, τηλ.: 210 9229822): Το ντεκόρ του παραπέμπει στα ‘90s, με μεγάλους κρεμαστούς καθρέφτες και φλούο χρώματα. Το μικρούλι Laluk κινείται σε mainstream και pop μονοπάτια, ενώ τακτικά διοργανώνει parties, live και karaoke nights. Οι αφράτοι καναπέδες στον πεζόδρομο προσφέρονται για χάζι στη γειτονιά, ενώ μέσα το κέφι φουντώνει όσο η ώρα περνά. Το ποτό κοστίζει 7€ και η μπύρα 5€.

Το Κουκί (Γ. Ολυμπίου 5, τηλ.: 210 9246161): Ζωγραφιστά τραπεζάκια στον πεζόδρομο, ελληνικός καφές που σερβίρεται σε μπακιρένιο μπρικάκι, σπιτικά γλυκά του κουταλιού δώρο με τον καφέ σας, και υπέροχες, ισπανικής έμπνευσης «τοστάδες», ψημένες φέτες ψωμιού γαρνιρισμένες με ντομάτα, σολομό ή ό,τι άλλο επιλέξετε, για σνακ. Το Κουκί είναι ένα γλυκύτατο, all day στέκι που το βράδυ ανεβάζει τους τόνους, σερβίρει κοκτέιλ με φρέσκα φρούτα και διοργανώνει πολύ συχνά live.

Ο Καλύβας (Γ. Ολυμπίου 10, τηλ.: 210 9231257): Οι πρωτάρηδες στην περιοχή εντυπωσιάζονται, την πρώτη φορά που περνούν από εδώ, με τα πολλά και μονίμως γεμάτα τραπεζάκια μπροστά από το ψητοπωλείο. Γεγονός που εξηγείται εύκολα, αν συνυπολογίσει κανείς πως το ψητοπωλείο αποτελεί σημείο συνάντησης στη γειτονιά εδώ και δεκαετίες, αλλά και πως τα σουβλάκια, όπως και όλα τα ψητά του εν γένει, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για οικονομικό (της τάξεως των 10-12€ το άτομο) φαγητό στην περιοχή.

Ο πεζόδρομος της Δράκου

Λιγότερο ατμοσφαιρικός από εκείνος της Ολυμπίου, ο πεζόδρομος της Δράκου είναι, ουσιαστικά, ο πεζόδρομος του μετρό (στάση Συγγρού - Φιξ). Ως τέτοιος, γειτνιάζει με πολλά κτίρια γραφείων και, αναμενόμενα, φιλοξενεί αρκετά μικρά μαγαζιά που προσανατολίζονται σε ένα γρήγορο καφεδάκι με σνακ στο χέρι, για διάλειμμα από τη δουλειά. Παρ’ όλα αυτά, διαθέτει και ορισμένα συμπαθητικά στέκια που αξίζει να ανακαλύψετε.

Βύνη (Δράκου 10, τηλ. 210 9226225): Είναι ένα από τα παλιότερα στέκια του Κουκακίου καθότι πλησιάζει τις δυο δεκαετίες ζωής, και, αν και οι παλαιότεροι θα σας πουν πως δεν είναι πια αυτό που ήταν, διατηρεί ακόμη το κοινό της, που έρχεται εδώ για να ακούσει τις old school rock μουσικές της, και να τιμήσει τα ολόφρεσκα brownies με παγωτό που σερβίρει για επιδόρπιο. Οι μάλλον υπερτιμημένες λουκανικο-ποικιλίες της δεν συγκαταλέγονται στο πάνθεον των αθηναϊκών μπυρο-σπεσιαλιτέ, σε αντίθεση με τις ελαφρώς gourmet προτάσεις του τύπου τυρί πανέ με σος ταρτάρ και γεμισμένο με μπέικον. Θα τη βρείτε ανοιχτή από το πρωί για καφέ, μέχρι τις μικρές ώρες για μπύρες και τσιμπολόγημα.

Σβούρα (Δράκου 8, τηλ.: 210 9220919): Αυτοπροσδιορίζεται ως «μουσικό καφενείο», είναι, όμως, πολλά περισσότερα: σερβίρει με την ίδια άνεση ελληνικό καφέ, ποτά, μεζεδο-ποικιλίες και τραγανούς ντάκους, αγαπά ιδιαίτερα τα έθνικ και τα world ακούσματα και φιλοξενεί live βραδιές με ρεμπέτικα και παραδοσιακές ελληνικές μουσικές. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς (το πρωί) μέχρι αργά.

Diva (Δράκου 13, τηλ.: 210 9246555): Μια μικρή πιτσαρία με τραπεζάκια στον πεζόδρομο, σερβίρει, εκτός από περιποιημένες πίτσες, ωραιότατες μακαρονάδες, δροσερές σαλάτες και λίγα πιάτα με κρέας ή κοτόπουλο, σε λογικότατες τιμές που κυμαίνονται στα 15€ το άτομο. Μας άρεσαν τα σπαγγέτι με τέσσερα τυριά και οι πέννες με κοτόπουλο.

Εκτός πεζοδρόμων

Εννοείται πως το Κουκάκι δεν εξαντλείται στους πεζοδρόμους του. Οι δύο κεντρικές αρτηρίες του, Βεΐκου και Δημητρακοπούλου –η πρώτη απομακρύνεται από το κέντρο, η δεύτερη οδηγεί σε αυτό– και όλα τα ενδιάμεσα δρομάκια τους φιλοξενούν ιδιαίτερα στέκια για ποτό και φαγητό, που αξίζει να αναζητήσετε, όχι μόνο για το ιδιαίτερο περιβάλλον και τις γεύσεις τους, αλλά και για τη διαδρομή ως εδώ.

Sindbad (Αμυνάνδρου 1, τηλ.: 210 9222613): Το περιβάλλον δεν θα σας γεμίσει το μάτι. Ό,τι όμως στερείται σε διακόσμηση, το διαθέτει σε γεύση. Όσα ξέρετε για τις κουζίνες της Πόλης και της Μέσης Ανατολής είναι εδώ, και μάλιστα εξαιρετικά εκτελεσμένα: ζουμερά κεμπάπ, δροσερές σαλάτες φατούς, ονειρεμένο χούμους, τραγανή Πίττα Καισαρείας ψημένη στον ξυλόφουρνο, εξαιρετικά μαντί γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα. Έξτρα μπόνους, το ψωμάκι που ψήνεται επίσης στον ξυλόφουρνο, και οι τιμές που κινούνται στα πλαίσια των 15-18€ το άτομο, μαζί με το χύμα κρασί. Σερβίρει από το μεσημέρι μέχρι τη 1.00 μετά τα Μεσάνυχτα.

Αυλή του Κούβελου (Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, τηλ.: 210 9221183): Τα έχουμε ξαναπεί. Είναι, κατά τη γνώμη μας, μια από τις ομορφότερες αυλές της πόλης, με τα ασβεστωμένα τειχάκια της και τις φουντωτές κληματαριές. Το μενού είναι συνδυασμός των συνταγών του χωριού με την έμπνευση του σεφ, και το αποτέλεσμα άριστο. Στα must, τα ρεβίθια με δεντρολίβανο, τα ρολάκια μελιτζάνας και τα ζουμερά μπριζολάκια χωρίς κόκαλο, που σερβίρονται με σπιτικές τηγανιτές πατάτες. Τα Σαββατοκύριακα θα τη βρείτε ανοιχτή και τα μεσημέρια. Ένα full extra γεύμα με χύμα κρασί θα σας κοστίσει περί τα 25€ το άτομο.

Pulp (Βεΐκου 5, τηλ.: 211 4069835): «Πατάει» στις δύο κεντρικές αρτηρίες του Κουκακίου, την Δημητρακοπούλου και την Βεΐκου, στις οποίες βλέπουν οι τεράστιες τζαμαρίες της. Αγαπά τις τσέχικες μπύρες, τις οποίες σερβίρει και σε… κουβάδες του ενός και των δύο λίτρων, εκτός από ποτήρια, και είναι μία από τις οικονομικότερες μπυραρίες της πόλης: το μικρό ποτήρι κοστίζει 3€, το μεγάλο 3,5€ και ο δίλιτρος σωλήνας 11€. Οι μουσικές κινούνται από alternative μέχρι reggae. Ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφέ, και ξενυχτά μέχρι τις 3.00.

Εδωδή (Βεΐκου 80, τηλ.: 210 9213013): Η υψηλή γαστρονομία σε όλο της το μεγαλείο. Το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο (μεταξύ πολλών άλλων βραβείων) εστιατόριο είναι ρομαντικά ρετρό, ενώ βασίζεται στις φρέσκες πρώτες ύλες που διατίθενται αναλόγως εποχής στην αγορά για να διαμορφώσει το δημιουργικό μενού του, που αλλάζει καθημερινά. Και για να φέρει την υψηλή γαστρονομία ένα βήμα πιο κοντά στην καθημερινότητα, προτείνει δύο degustation menus (προς 34€ και 46€) τα οποία σερβίρονται καθημερινά από τις 17.00 μέχρι τις 20.00. Δείτε τα αναλυτικά κάνοντας κλικ εδώ κι εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v