Κουκάκι: Καφές και φαγητό στην παλιά γειτονιά

Καφεδάκια σε δροσερές πλατείες, νόστιμα τσιμπολογήματα στη σκιά των δέντρων, κοκτέιλ και χάζι σε όμορφους πεζόδρομους. Το Κουκάκι έχει ωραία νέα.
Κουκάκι: Καφές και φαγητό στην παλιά γειτονιά
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι από τις λίγες περιοχές που διατηρούν το άρωμα της παλιάς Αθήνας το Κουκάκι. Είναι γειτονιά, από εκείνες στις οποίες οι γείτονες που χαιρετιούνται με τα μικρά τους ονόματα όταν συναντιούνται στο ταβερνάκι κάτω από το σπίτι, μπλέκονται με τους τουρίστες που ξεστρατίζουν από την περαντζάδα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ανακαλύπτουν μια πλευρά της πόλης η οποία δεν χωρά σε ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Είναι, ταυτόχρονα, και «πιάτσα», όχι όμως τόσο μοδάτη όσο τα Πετράλωνα ή τόσο underground όσο το Μεταξουργείο: Είναι «πιάτσα» από εκείνες στις οποίες πηγαίνεις αν δεν συμπαθείς τις «πιάτσες» αλλά ταυτόχρονα δεν έχεις κάνει και την εναλλακτικότητα σημαία. Ή αν το προτιμάτε απλούστερα, είναι μια ωραία γειτονιά για να βγεις να πιεις ένα ποτό, να συναντήσεις φίλους για καφέ και φαγητό, ή απλώς να βολτάρεις. Χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες και μανιφέστα περί αστικής κουλτούρας.

Χωρίς άλλες εισαγωγές, λοιπόν, ιδού μερικές από τις καινούριες αγαπημένες μας διευθύνσεις για στάση από τις βόλτες μας στο Κουκάκι.

(*) Δείτε και την προηγούμενη βόλτα μας στην αγαπημένη μας γειτονιά, το μακρινό (;) 2011 - Κουκάκι: Η παλιά Αθήνα ζει  

Monsieur Barbu
Φαλήρου 59, τηλ.: 210 9247555

Ήρθε και προσγειώθηκε στο μικρό ξέφωτο ανάμεσα στους δύο πεζοδρόμους του Κουκακίου πριν από λίγο καιρό, και απέκτησε ταχύτατα φανατικό κοινό, που ορκίζεται στα ωραία του κοκτέιλ και τα λαχταριστά πιάτα ημέρας. Οι μεγάλες τζαμαρίες του εγγυώνται το χάζι στην περαντζάδα έξω, ενώ τα τραπεζάκια που απλώνει στη μικρή πλατειούλα μπροστά του είναι ιδανικά για (ακόμα πιο) χαλαρές κουβέντες κάτω από τον έναστρο ουρανό. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί, να σερβίρει καφεδάκια και σπιτικές λεμονάδες με δυόσμο και λουίζα, αργότερα για τσιμπολόγημα με tapas και νοστιμιές όπως μπουτάκια κοτόπουλο με σως γιαουρτιού και σαλάτα αβοκάντο ή μους μελιτζάνας, μέχρι (πολύ) αργά για εξαιρετικά κοκτέιλ, όπως το Chili Cucumber Collins με αγγούρι και τσίλι, ή το Spearmint Daiquiri με δυόσμο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 6€ για τα ποτά, και στα 7-8€ για τα κοκτέιλ. 

Ο Μπαμπάς
Φαλήρου 53, τηλ. 215 5505565

Αυτοσυστήνεται ως «μπάρα-καφετέρια» και παντρεύει ευφάνταστα τη νοσταλγική ατμόσφαιρα του παραδοσιακού καφενείου, με τα πρωτότυπα κοκτέιλ και τις ωραίες μουσικές που θα περιμένατε από ένα ολόφρεσκο μπαράκι στο Κουκάκι. Μας αρέσει το μεγάλο ξύλινο τραπέζι στο κέντρο του, κάτω από τις μεγάλες «γυμνές» λάμπες που κρέμονται από το ταβάνι, και η πρωτότυπη μπάρα που δείχνει γήινη τα πρωινά και φουτουριστική με τον βραδινό φωτισμό της. Στον κατάλογό του βρίσκουμε γλυκά-πειρασμούς, τσιμπολογήματα όπως το πολύ καλό απάκι και οι μακαρονοσαλάτες, αλλά και εξαιρετικά κοκτέιλ και –εννοείται– καφεδάκια από νωρίς μέχρι πολύ αργά. Στα δυνατά χαρτιά περιλαμβάνονται και οι τιμές του, που δεν ξεπερνούν τα 5€ για το ποτό και τα 2,50-4,50€ για τις μπύρες που θα βρείτε σε ποικιλία (σημειώστε την σαντορινιά Volkan, και τη δυσεύρετη ελληνική ετικέτα Αλέξανδρος Red Ale). 

Συγγρουόμενο
Φαλήρου 57, τηλ: 210 9227270

Ακολουθεί την πολύ επιτυχημένη τελευταία συνταγή της κολλεκτίβας, είναι δηλαδή ένα συνεργατικό στέκι το οποίο λειτουργεί μια παρέα φίλων, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πρώτες ύλες απ’ όλη την Ελλάδα: τσίπουρα και γλυκίσματα από το Πήλιο, βιολογικά κρασιά από τον Βόλο και την Ορεινή Κορινθία, τυριά από τη Μυτιλήνη και ρακή από την Κρήτη. Όλα αυτά, τα απολαμβάνουμε στον κουκλίστικο εσωτερικό χώρο με τις βιβλιοθήκες ή στα τραπεζάκια που απλώνει έξω, για έξτρα χάζι στην περαντζάδα της πλατείας. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφέ μέχρι αργά για ουζοποικιλίες και ρακές, ενώ συχνά-πυκνά φιλοξενεί και βραδιές με ζωντανή μουσική. Οι τιμές είναι εξαιρετικές: από 1,20€ ο καφές, από 2€ οι μπύρες, στα 5,50€ τα ποτά. Δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο εδώ

Μικρή Βενετία
Γεωργίου Ολυμπίου 15, τηλ.: 213 0259158

Ανάμεσα στα μπαράκια του πιο δημοφιλούς πεζόδρομου της γειτονιάς, ένα ιδιαίτερο μεζεδοπωλείο τραβά τα βλέμματα των περαστικών, μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες του, στις στοχαστικές ρήσεις που στολίζουν με μεγάλα γράμματα τους τοίχους («ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση»), και τα γιγάντια τσουβάλια που κρέμονται από τα ταβάνια. Στο μενού κυριαρχούν οι γεύσεις από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, με την Κρήτη να έχει την τιμητική της: κρητικά καλιτσούνια, πατατούλες φουρνιστές με λευκό κρασί, ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι και ωραιότατο απάκι γιουβετσάδα σε σάλτσα γλυκού κρασιού και λιαστής ντομάτας είναι τα δικά μας αγαπημένα. Τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται, ανάλογα με τις διαθέσεις του μάγειρα, ενώ κρασιά και αποστάγματα ρέουν άφθονα. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 15€ το άτομο με ωραίο, δικό τους κρασί. Θα το βρείτε ανοιχτό Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 19.00 και Παρασκευή έως Κυριακή από τις 13.00. 

Quiche and Tales
Αναστασίου Ζίννη 26, τηλ.: 215 5304839, 6985972108

Το αγαπήσαμε τον χειμώνα που μας πέρασε, για τις φρεσκοψημένες κις λωραίν του και τα υπέροχα κοκτέιλ του, που φτιάχνονται από ρακί και μαστίχα, «πατούν» επάνω σε κλασικές και αγαπημένες συνταγές όπως το Mojito ή το Cosmopolitan και σερβίρονται μέσα σε γυάλινα μπουκαλάκια επάνω στα οποία γράφονται μικρά παραμύθια. Ο χώρος είναι μικρός και φιλόξενος, σαν το σαλονάκι του σπιτιού σας: Ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, διακοσμημένο με λουλούδια σε βαζάκια, και δυο-τρία μικρότερα τραπεζάκια πλάι στο λευκό ψυγείο και την ξύλινη ντουλάπα. Οι μουσικές κινούνται στα μελωδικά μονοπάτια που ενθαρρύνουν τις χαμηλόφωνες συζητήσεις.

Οι τιμές συγκαταλέγονται στα μεγάλα συν του Quiche and Tales, καθότι οι κις λορέν κυμαίνονται στα 3-4€, και τα κοκτέιλ στα 5€ έως 7€. Τα δε κοκτέιλ σε μπουκάλι (το οποίο βγάζει άνετα 4 ποτήρια) ξεκινούν από 10€ για εκείνα που έχουν ως βάση τη ρακή, και φτάνουν τα 14€ για αυτά με ρούμι και λοιπά είδη αλκοόλ. Κάθε Παρασκευή έχει happy hour από τις 21.00 έως τις 23.00, με τα κοκτέιλ στα 4€. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v