Εκθέσεις σε bars: 5 σφηνάκια τέχνης

Πίνουμε στην υγειά της τέχνης και συγκεντρώνουμε πέντε ενδιαφέρουσες εκθέσεις που φιλοξενούνται σε ισάριθμα αθηναϊκά μπαράκια.
Εκθέσεις σε bars: 5 σφηνάκια τέχνης
του Γιώργου Κόκουβα

Συλλογικές εκθέσεις φωτογραφίας και χαρακτικής, πρωτοποριακά performances, εικαστικά projects και video προβολές. Ορισμένα αθηναϊκά στέκια δεν σερβίρουν μόνο κοκτέιλ και μπύρες: Φροντίζουν να μας κεράσουν σφηνάκια τέχνης εντελώς δωρεάν, φιλοξενώντας το έργο νέων καλλιτεχνών στους όμορφους χώρους τους. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πέντε μπαρ της Αθήνας που αυτό το διάστημα μας δελεάζουν για ένα ενδιαφέρον… καλλιτεχνικό happy hour.

*TAF 
Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ: 2103238757
Στη γνώριμη σκεπαστή αυλή στην καρδιά της πόλης στο Μοναστηράκι, ο καφές από το μεσημέρι και οι βερολινέζικες μπύρες το βράδυ δεν «κατεβαίνουν»… ξεροσφύρι. Συνοδεύονται με πρωτοποριακή τέχνη, η οποία φιλοξενείται στα δωματιάκια των τριγύρω κτισμάτων, που κρέμονται πάνω από την αυλή θυμίζοντας κάτι από παλιά αθηναϊκή γειτονιά, αλλά και στην γκαλερί του matamatic:taf στον πάνω όροφο του συγκροτήματος.

Αυτόν τον μήνα, δύο εκθέσεις καταλαμβάνουν τον χώρο: οι «Favela» και «uP». Η πρώτη αποτελεί project της ομάδας Stigma Squad, που παραλληλίζει τους δρόμους της Αθήνας με αυτούς μιας βραζιλιάνικης φαβέλας και επιχειρεί να σχολιάσει το κατά πόσο η αισθητική στους δρόμους σε μια πόλη με δύο πρόσωπα (το αρχαιοπρεπές κλασικό και το βρόμικο) είναι τέχνη ή ρύπανση. Οκτώ καλλιτέχνες εγκαθιστούν τα έργα τους στα δωμάτια του taf και μας καλούν να συνεχίσουμε τον «διάλογο» στους αθηναϊκούς δρόμους. Από την άλλη, η έκθεση «uP» αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα της γκαλερί του taf, η οποία θα φιλοξενήσει έργα περίπου εκατό καλλιτεχνών, καθένας εκ των οποίων θα δημιουργήσει 50 τετραγωνικά πίξελ… ουρανού, και το αποτέλεσμα θα ντύσει τον «ουρανό» στην οροφή του taf. Και οι δύο εκθέσεις θα ολοκληρωθούν με live του Lowtronik στις 28 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Σάββατο 12.00-21.00, Κυριακή 12.00-19.00.

*Bartesera 
Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους, τηλ: 210 3229805

Στον ανανεωμένο, φιλόξενο χώρο του arty Bartesera στην στοά της οδού Κολοκοτρώνη, οι εκθέσεις δεν σταματούν ποτέ. Στην δεξιά αίθουσα, αφού απολαύσετε το καφεδάκι σας στο σκεπαστό αίθριο, αυτόν τον μήνα θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στην έκθεση χαρακτικής των Εύης Αθανασίου και Χαράς Δημακάκου με τίτλο «τυπώματα». Οι δύο καλλιτέχνιδες πειραματίστηκαν πάνω στην ίδια τη φύση της χαρακτικής, αποτυπώνοντας αδρές φόρμες και γραμμές πάνω στα «τυπώματά» τους, με αποτέλεσμα την δημιουργία «αέρινων» έργων όπου η χάραξη έχει αντικαταστήσει την ζωγραφική πινελιά. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 3 Απριλίου 2014 και θα είναι προσβάσιμη καθημερινά από τις 11.00 ως τις 22.00.

*Black Duck 
Χρήστου Λαδά 9α, τηλ: 210 3234760

Στο café στα πέριξ της πλατείας Καρύτση που είναι και μπιστρό, και μπαρ, και εστιατόριο, και γκαλερί, αυτή την εβδομάδα έχουμε την ευκαιρία να «ταξιδέψουμε» μέσα από το έργο εικοσιεπτά φωτογράφων. Τα μέλη της ομάδας «Φωτογραφία Δυτικά» διοργανώνουν στην γκαλερί του Black Duck την έκθεση «Βήματα ψυχής στα Δυτικά», καλώντας μας προς… τη Δύση με το εξής σύνθημα: «Μονάχα αυτοί που ονειρεύονται με τα μάτια ανοιχτά/φέρνουν πίσω τις σκιές του παρελθόντος/και υφαίνουν με νήματα αόρατα ανύπαρκτα δίχτυα». Τα καλύτερα δείγματα της ομαδικής δουλειάς τους μπορούμε να τα δούμε καθημερινά και Σάββατο από τις 13.00 ως τις 22.00 και την Κυριακή από τις 19.00 ως τις 22.00. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Bluck Duck ως τις 18 Μαρτίου.

*Booze Cooperativa 
Κολοκοτρώνη 57, τηλ: 2103240944

Όσο αυξάνονται οι διαφορετικοί χώροι του Booze, αυξάνονται αναλογικά και οι εκθέσεις τέχνης που φιλοξενεί. Έτσι, αυτή την περίοδο έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε σε τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις στους διαδρόμους και τους ορόφους του Booze Cooperativa. Η πρώτη ολοκληρώνεται στις 14 Μαρτίου, επομένως ίσα που την προλαβαίνετε: Πρόκειται για την photo exhibition «Κλικ Χωρίς Σύνορα», που αποτυπώνει τα πρόσωπα, τα πράγματα, τις αγορές και τα παζαρέματα σε δύο διαφορετικούς τόπους, το Διδυμότειχο και το Svilengrand της Βουλγαρίας. Επιπλέον, μέχρι τις 16 Μαρτίου (καθημερινά 18.00-22.00) θα είναι προσβάσιμη στο κοινό και μια ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικής κούκλας, ενώ στον νέο φιλόξενο χώρο «Etage Literaire» του συγκροτήματος, ως τις 23 Μαρτίου μπορούμε να απολαύσουμε την έκθεση ζωγραφικής «Freddie Carabott Last Works: Un Unfinished Show» με αφορμή την 90στη επέτειο από τη γέννηση του γραφίστα/ζωγράφου Φρέντυ Κάραμποττ. Τέλος, την σκυτάλη παίρνει η performer Αγγελική – Χάιδω Τσόλη, με μια ατομική έκθεση-installation στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο με τίτλο «Πέρασε πολύς καιρός περιμένοντας το τίποτα» που οπτικοποιεί το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου «Εγώ δεν είμαι αυτός που βλέπεις» - από τις 21 Μαρτίου ως τις 10 Απριλίου, ώρες 12.00-22.00.

*Mosaiko bar 
Λαοδίκης 30, Γλυφάδα, τηλ: 210 8983208

Κατηφορίζουμε προς τον αθηναϊκό Νότο, εκεί που το Mosaiko μας σερβίρει όχι μόνο ευφάνταστα κοκτέιλ (και μάλιστα με happy hour ως τις 21.00) σε pop-rock περιτύλιγμα (κάθε βράδυ κι ένας διαφορετικός DJ), αλλά και οπτικά σφηνάκια πρωτοποριακής τέχνης. Συγκεκριμένα, ως τις 24 Μαρτίου, φιλοξενεί την έκθεση video art και φωτογραφίας «Pop8» της Marion Konstantines Araka, στην οποία αποτυπώνονται οι προβληματισμοί της πάνω στην αποξένωση, την επιρροή της τηλεόρασης στη ζωή μας και την ασυνείδητη εμπλοκή της τέχνης στην καθημερινότητά μας. Τα videos αποτελούν μια σύνθεση καταγραφής καθημερινών συνηθειών με pop στοιχεία ρεαλισμού αλλά και animation. Το φωτογραφικό μέρος της έκθεσης είναι προσβάσιμο από τις 8.00 το πρωί μέχρι το κλείσιμο του Mosaiko, ενώ το video art μέρος από τις 20.00 το απόγευμα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v