Η ατζέντα του μήνα: Τι θα τρέξει τον Μάρτιο

Η Μελίνα στο Μουσείο Μπενάκη, το βινύλιο στην Τεχνόπολη, τα Βαλκάνια στη Στέγη και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα θα μας κρατήσουν απασχολημένους τον Μάρτιο.
Η ατζέντα του μήνα: Τι θα τρέξει τον Μάρτιο
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί ένας μήνας που ξεκίνησε με τριήμερο να μην είναι, αν μη τι άλλο… ενδιαφέρων; Θεατρικά φεστιβάλ, ενδιαφέρουσες εκθέσεις, μουσικές συναντήσεις, και η καθιερωμένη πια ετήσια γιορτή του βινυλίου στην Τεχνόπολη συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την αθηναϊκή ατζέντα του μήνα. Κι εμείς παίρνουμε τις ατζέντες ανά χείρας και σημειώνουμε όσα δεν θα χάσουμε αυτόν τον μήνα.

Transitions: Τα Βαλκάνια στη Στέγη
5 έως 16 Μαρτίου

Ένα δεκαήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη βαλκανική σκηνή πλημμυρίζει τη Στέγη με θέατρο, χορό, μουσικές, διαλέξεις και performance νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών από κάθε γωνιά των Βαλκανίων. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 10€. Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις εδώ.



Οδός Μελίνας Μερκούρη στο Μουσείο Μπενάκη
6 Μαρτίου έως 25 Μαΐου

Μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό της και την κυκλοφορία του λευκώματος με τίτλο «Μελίνα», φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Στην έκθεση το πλούσιο φωτογραφικό υλικό πλαισιώνεται με προβολές που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται το καμαρίνι της ηθοποιού, από τις συλλογές του Θεατρικού Μουσείου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Γυναικών μονόλογοι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
7 έως 9 Μαρτίου

Τέσσερις υπέροχες κυρίες του ελληνικού θεάτρου ερμηνεύουν τέσσερις απολαυστικούς μονολόγους σε ένα τριήμερο αφιέρωμα με άρωμα γυναίκας: Η Ρένη Πιττακή με την «Κυρία του σεληνόφωτος» του Γιώργου Σισιλιάνου, η Μαρίνα Ασλάνογλου με τον «Τζόρνταν» των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι, η Υρώ Μανέ με τον «Συμβολαιογράφο» του Νίκου Βασιλειάδη και η Εύα Κεχαγιά με το Μorendo, ένα μονόλογο για την ζωή της Μαρίας Κάλλας, θα συναντηθούν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 12€. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Vinyl is Back στην Τεχνόπολη
7 έως 9 Μαρτίου

Η καρδιά της Αθήνας χτυπά ξανά στις 33 και στις 45 στροφές στο γνώριμο πια μέρος στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, Κτίριο «Μηχανουργείο», το τριήμερο 7, 8 και 9 Μαρτίου. Το τρίτο κατά σειρά φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος περισσότερα καταστήματα δίσκων, ιδιώτες συλλέκτες, αλλά και δισκογραφικές εταιρίες που κυκλοφορούν βινύλια καθώς και όλα τα νέα μοντέλα πικάπ, ενισχυτών, πλυντήρια δίσκων, αξεσουάρ και ό,τι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τους μουσικόφιλους. Παράλληλα ανοίγει παράθυρο στο κόμικ, με χιλιάδες τίτλους σπάνιων αλλά και καινούργιων κόμικ από το εξωτερικό. Παράλληλες εκδηλώσεις και ενδιαφέρουσες συναυλίες συμπληρώνουν το πρόγραμμα. Η είσοδος είναι, όπως πάντα, ελεύθερη, και το ωράριο λειτουργίας έχει ως εξής: Παρασκευή 7 Μαρτίου : 5-10 μ.μ., Σάββατο 8 Μαρτίου : 11 π.μ.-9 μ.μ., Κυριακή 9 Μαρτίου : 11 π.μ. – 9 μ.μ.

Εικόνες του χθες στην Τεχνόπολη
7 έως 24 Μαρτίου

Κεραμεικός, Γκάζι, Βοτανικός, Ρούφ. Τέσσερις εμβληματικές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Εικόνες του χθες, ίχνη στο σήμερα», που παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο διάστημα από 7 έως 24 Μαρτίου και θα φιλοξενηθεί στo Κτίριο «Αποθήκη» (Δ9). Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινές 15.00-19.00 και Σαββατοκύριακα 11.00-19.00, με ελεύθερη είσοδο.

I Love U στο Ίδρυμα Κακογιάννη
10 Μαρτίου έως 8 Απριλίου (Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 20:00)

Ο Σταμάτης Κραουνάκης συνθέτει μια παρτιτούρα ερμηνείας για την Ελένη Ουζουνίδου. Στιγμές γυναικών η και της ίδιας γυναίκας σε διαφορετικούς χρόνους, με αποσπάσματα από τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη «Σ’ εσάς που μ’ ακούτε», «Αντόνιο ή το μήνυμα», «Η πόλη», «Διαμάντια και μπλουζ», «Ο ήχος του όπλου» και ολόκληρο το έργο «Ο ουρανός κατακόκκινος». Τα εισιτήρια κοστίζουν 15€ (ή 12€ στην προπώληση).



24 Hours Plays Athens στο Θέατρο Κάππα
11 Μαρτίου

Σπουδαίοι έλληνες καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, συνδιαλέγονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μία θεατρική πρόκληση, ένα θεατρικό παιχνίδι έμπνευσης που παρουσιάζεται για μία μόνο μέρα. Στο 24 hour plays οι συγγραφείς πρέπει να γράψουν και οι υπόλοιποι συντελεστές να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο, έστω και μονόπρακτο των 15-20 λεπτών, μέσα σε 24 ώρες. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες Ιόλη Ανδρεάδη, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Χουβαρδάς και οι ηθοποιοί Στεφανία Γουλιώτη, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Ηλίας Κουνέλας, Δημήτρης Μακαλιάς, Γιώργος Νανούρης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Βασιλική Τρουφάκου, Σοφία Φιλιππίδου, Γιώργος Χρανιώτης. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15€. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

My first tic tac of all your seconds στο Ίδρυμα Κακογιάννη
11 και 18 Μαρτίου

Η Ειρήνη Σουργιαδάκη γράφει και σκηνοθετεί μια παράσταση που αποτελεί ένα σχόλιο διαρκείας, βασισμένο στην ιδέα μιας ωρολογιακής βόμβας που, ενώ την ακούμε, τη νιώθουμε να χτυπάει, ωστόσο νομίζουμε πως δε θα σκάσει ποτέ. Έχει ως αφετηρία τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας ιδωμένη υπό το πρίσμα της χιλιομετρικής απόστασης. Όσο ο χρόνος στην χώρα κυλάει στο mute, τόσο η ένταση της βίας κλιμακώνεται. Όσο η ένταση της βίας κλιμακώνεται, τόσο οι πολίτες τη συνηθίζουν, την εντάσσουν στη λογική τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Το Δεκαήμερο του Βοκάκιου στο Εθνικό
από τις 12 Μαρτίου

Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, μαζί με έναν εκλεκτό θίασο (Αλίκη Αλεξανδράκη, Χρήστος Λούλης, Λυδία Φωτοπούλου, Εύη Σαουλίδου) στο εμβληματικό έργο του Βοκάκιου. Μια παρέα μετακομίζει στην εξοχή, για να αποφύγει την εξάπλωση της πανούκλας στην πόλη, τα μέλη της αφηγούνται για δέκα μέρες από μια ιστορία με πρωταγωνιστές τον έρωτα και το πνεύμα και τη χαρά της ζωής. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 13€. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Opera Chaotique στο Faust
12 και 19 Μαρτίου

Η όπερα συναντάει το punk και η τζαζ αναμιγνύεται με την Αφρικάνικη κουλτούρα σε ένα εναλλακτικό vaudeville, πότε λαμπερό και πότε σκοτεινό, αιχμηρό και επαναστατικό. Πρωτότυπες συνθέσεις με μελοποιήσεις ποιημάτων και γραπτών των Ντε Σαντ, Σέξπηρ και Έντγκαρ Άλαν Πόε, ιδιαίτερες διασκευές, σε ένα χαοτικό show. Η είσοδος κοστίζει 5€ (ή 8€ σε τραπέζι) χωρίς ποτό.



Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στο Θέατρο Εμπρός
13 έως 23 Μαρτίου

Θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, χορός, συναυλίες, performances, προβολές, δρώμενα και οργανωμένες συζητήσεις πλημμυρίζουν το Θέατρο Εμπρός και άλλους χώρους της πόλης, για ένα δεκαήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο για όλες τις μέρες. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων εδώ.

Μίλτος Πασχαλίδης στο Σταυρό του Νότου
από 14 Μαρτίου και κάθε Παρασκευή

Ο Μίλτος Πασχαλίδης επιστρέφει στη σκηνή του Club του Σταυρού του Νότου, για να θυμηθεί μαζί μας τα πιο αγαπημένα αλλά και τα πιο… αδικημένα τραγούδια της εικοσάχρονης πορείας του στην ελληνική δισκογραφία. Η είσοδος κοστίζει 12€ με μπύρα ή κρασί.

Νατάσσα Μποφίλιου στο Σταυρό του Νότου
από 15 Μαρτίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, η τριάδα που έχει αδράξει τον δικό της δρόμο, επιστρέφει στη σκηνή, που μας πρωτοσυστήθηκε, στο Σταυρό του Νότου. Με ένα νέο δίσκο να συναντά τους προηγούμενους και τις ξεχωριστές τους μελωδίες, η Νατάσσα Μποφίλιου πιάνει την ιστορία από την αρχή. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12€ με μπύρα ή κρασί.

Τα Συμβόλαια του Εμπόρου στη Στέγη
27 έως 29 Μαρτίου

Ένα έργο-δυναμίτης, από τη βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέα Ελφρίντε Γέλινεκ, που συζητιέται σε όλη την Ευρώπη, έρχεται στη Στέγη προσαρμοσμένο στη συνθήκη της ελληνικής οικονομικής κρίσης και ανεβαίνει σαν ένα θεότρελο μουσικοθεατρικό χάππενινγκ. «Το χρήμα τα έπαιξε και την έκανε για αλλού!» θα μας τραγουδήσουν οι δεκατρείς ηθοποιοί και μουσικοί του Thalia Theater από την Κολωνία και το Αμβούργο. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15€. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο στο Badminton
από 29 Μαρτίου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Ιανουαρίου, η παράσταση-αφιέρωμα σε δυο μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού επανέρχεται δριμύτερη στο Θέατρο Badminton. Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί τη Μαρινέλλα και έναν all star θίασο ηθοποιών σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική, που αποτίει φόρο τιμής στη μεγάλη Σοφία Βέμπο. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 10€ έως 30€. Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση εδώ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v