Οι πιο σημαντικές γκαλερί στην Αθήνα

Κολωνάκι, Μεταξουργείο, πλατεία Κοτζιά, Ψυρρή. Γυρνάμε την Αθήνα και βρίσκουμε 14 γκαλερί που δίνουν εικαστικό νόημα στην ζωή της πόλης.
Οι πιο σημαντικές γκαλερί στην Αθήνα
του Γιάννη Ασδραχά

Το μουσείο φέρνει το έργο τέχνης μπροστά από τα μάτια του θεατή. Όμως εκ των πραγμάτων αυτή η σχέση έχει αποστειρωμένους κανόνες. Η «επαφή» έχει ωράριο, αυστηρούς όρους και ένα αόρατο πλέγμα που αφήνει μόνο να το διαπεράσει ο θαυμασμός. Τα πράγματα είναι διαφορετικά σε μία αίθουσα τέχνης. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μία διαφορετικού τύπου σχέση με το έργο, πιο «ερωτική», ενώ η παρουσία του προσθέτει στην δεξαμενή αναγνώρισης τόσο του καλλιτέχνη όσο και του έργου του. Και κυρίως μπορεί ότι τον κεντρίζει ή τον αναστατώνει να βρεθεί στον προσωπικό του χώρο διαμορφώνοντας την αισθητική του.

Στις γκαλερί της Αθήνας, όπου σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν πολλά έργα πριν γίνουν μέρος μουσειακών συλλογών, αφιερώνουμε τον παρακάτω οδηγό με αίθουσες που οι εκθέσεις τους δεν περνούν απαρατήρητες από το φιλότεχνο κοινό.

Ζουμπουλάκη

Η γκαλερί «Ζουμπουλάκη» ( Πλ. Κολωνακίου 20, Κολωνάκι Τηλ: 2103608278) ουσιαστικά εισήγαγε την σύγχρονη τέχνη στα σπίτια και στη ζωή των Αθηναίων. Το 1960 στους χώρους της γκαλερί στην οδό Κριεζώτου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του ‘30 (Τσαρούχης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μόραλης, Τέτσης κ. α. ). Το 1966 ιδρύουν την πρώτη τους γκαλερί σύγχρονης τέχνης, όπου συμπεριλαμβάνονται καλλιτέχνες της γενιάς του ’60 . Ανάμεσα τους είναι ο Φασιανός, ο Τσόκλης, ο Pavlos, ο Ακριθάκης, ο Κεσσανλής, κ. ά. Συγχρόνως αρχίζει η συνεργασία της γκαλερί με τον Αλέξανδρο Ιόλα. Ονόματα όπως De Chirico, Μatta, Lallannes, Man Ray κ. α. εκθέτουν για πρώτη φορά σε ελληνική γκαλερί. Ο γλύπτης Τάκης, εγκαινιάζει τον χώρο της γκαλερί στη πλατεία Κολωνακίου. Ακολουθεί η Chryssa. Παράλληλα οι νέοι φιλότεχνοι και συλλέκτες ολοένα πολλαπλασιάζονται. Σήμερα, με τη Δάφνη Ζουμπουλάκη να έχει αναλάβει τη διεύθυνση της Γκαλερί στο κολωνάκι, καλλιτέχνες της γενιάς του ‘80 και ‘90 πλαισιώνουν τους μόνιμους συνεργάτες, ενώ παράλληλα από το 2007 με το σχήμα «ΖΟΝΕ D» διοργανώνει εκθέσεις εκτός χώρου της γκαλερί, με στόχο την παρουσίαση νέων τάσεων της διεθνούς σύγχρονης τέχνης.

Γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Στην πρώτη έκθεση της γκαλερί «Ρεβέκκα Καμχή» (Λεωνίδου 9 Μεταξουργείο. Τηλ: 210-5233049) το 1995 τα έργα της Αμερικανίδας αβάν-γκαρντ, φωτογράφου Nan Goldin έδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να έρθει πιο κοντά στα μεγάλα κέντρα που καθορίζουν τη φόρμα της εικαστικής αισθητικής. Η αίθουσα τέχνης εδώ και 19 χρόνια συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την δράση της συστήνοντας στο ελληνικό κοινό σημαντικούς ξένους και έλληνες καλλιτέχνες, με σημείο συνάντησης το ανακαινισμένο διώροφο νεοκλασικό κτήριο στην οδού Λεωνιδίου του Μεταξουργείου.

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η «Αίθουσα Τέχνης Αθηνών» (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, Τηλ: 210-7213938) έχει συμπληρώσει 51 χρόνια παρουσίας. Ιδρύθηκε το από τη Μαριλένα Λιακοπούλου στην περιοχή Χίλτον. Η δικτατορία «σφράγισε» την αίθουσα όταν ετοιμαζόταν η έκθεση με την εγκατάσταση φυλακής της Μαρίας Καραβέλα και τους πίνακες ζωγραφικής με τα βασανιστήρια των φυλακών του Ηλία Δεκουλάκου. Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1973. Στη μακρόχρονη πορεία της, η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζει σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς αλλά και νεοεμφανιζόμενους. Παράλληλα, φιλοξένει ατομικές εκθέσεις καλλιτεχνών από τον διεθνή χώρο.

Bernier/Eliades

Η γκαλερί Bernier/Eliades (Επταχάλκου 11, Θησείο Τηλ: 210-3413935) ιδρύθηκε το 1977 και επέβαλε δυναμικά την παρουσία της στον χώρο της σύγχρονης τέχνης. Το 1999, μετά από 22 χρόνια παρουσίας στο κέντρο της Αθήνας στο Κολωνάκι, βρέθηκε στο κτήριο του εκλεκτικισμού στο Θησείο. στους πρόποδες της Ακρόπολης. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, η γκαλερί έχει συστήσει στο ελληνικό κοινό αμερικανούς, ευρωπαίους και έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούν καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως η Arte Povera, ο μινιμαλισμός και η εννοιολογική τέχνη.

Contemporary Art Meeting Point

Σε ένα εμβληματικό σημείο της Αθήνας, την πλατεία Κοτζιά, εγκαταστάθηκε πριν από δύο χρόνια το «Contemporary Art Meeting Point» γνωστό ως CAMP (Ευπολίδος 4 και Απελλού 2, Πλατεία Κοτζιά Τηλ: 210-3247679). Στο τριώροφο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ευπολίδος και Απελλού, το CAMP με κύριο βάρος το χώρο των εικαστικών έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης του φιλότεχνου κοινού με τους καλλιτέχνες, τις καλλιτεχνικές ομάδες και τους οργανισμούς. Οι εκθέσεις πλαισιώνονται από πειραματική μουσική σκηνή, ερευνητικά θεατρικά δρώμενα και καινοτόμες προβολές.

«Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου»

Η γκαλερί «Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι Τηλ: 210-3607598) ξεκίνησε τη παρουσία της στον ελληνικό εκθεσιακό χάρτη το 1983 στη Γλυφάδα. Το 2000 εγκαινιάστηκε νέος εκθεσιακός χώρος στην Αθήνα, στην οδό Βαλαωρίτου όπου βρίσκεται σήμερα. Η δραστηριότητα της γκαλερί χαρακτηρίζεται από την πολλαπλότητα εικαστικών απόψεων που εκφράζονται με το έργο σύγχρονων διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις και video. Επίσης από την αρχή της λειτουργίας της παρουσίασε το έργο νέων ταλαντούχων δημιουργών οι οποίοι στη συνέχεια εδραιώθηκαν και καταξιώθηκαν στο χώρο.

Kalfayan

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την περιοχή MENASA (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Νότια Ασία), η γκαλερί «Kalfayan» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995 και το 2000 άνοιξε ένα χώρο στην Αθήνα (Χάρητος 11, Κολωνάκι Τηλ: 210-7217679). Ο χώρος τέχνης συνεργάζεται με καταξιωμένους καθώς και με νέους ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες. Βασική πτυχή του προγράμματος είναι η παρουσίαση της εξέλιξης της τέχνης στην Ελλάδα μέσω τακτικών εκθέσεων, αντικατοπτρίζοντας τον μοναδικό χαρακτήρα της ενεργώντας ως γέφυρα μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού οπτικού πολιτισμού. Η γκαλερί έχει δημιουργήσει διεθνές προφίλ μέσα από διάφορα προγράμματα όπως συμμετοχές σε εκθέσεις τέχνης και συνεργασίες με μουσεία και ιδρύματα τέχνης.

Kaplanon 5

Ο Πλουραλισμός και την ποικιλομορφία, τόσο των απόψεων που παρουσιάζει, όσο και των μέσων με τα οποία αυτές εκφράζονται είναι ο κύριος άξονας της εκθεσιακής δραστηριότητας της γκαλερί «Kaplanon 5» (Καπλανών 5 και Μασσαλίας, Κολωνάκι Τηλ: 210-3390946). Η γκαλερί ιδρύθηκε το έτος 2007 και σύμφωνα με το καταστατικό της αναδεικνύει, προβάλλει και διαδίδει έργα σύγχρονων, καταξιωμένων δημιουργών, ελλήνων και ξένων. Εξέχουσα θέση στο ετήσιο εικαστικό πρόγραμμά μας κατέχει η Γλυπτική. Παράλληλα, η Αίθουσα παράγει και υποστηρίζει αξιόλογες δραστηριότητες γενικού πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Α. Δ.
Στην ανάδειξη των σύγχρονων πλαστικών προβληματισμών επικεντρώθηκε εδώ και 28 χρόνια η γκαλερί «Α. Δ. » (Παλλάδος 3, Ψυρρή Τηλ: 210-3228785) . Ο χώρος τέχνης είναι ανοικτός στα μέσα έκφρασης από τη ζωγραφική έως την περφόρμανς και το βίντεο από έλληνες και διεθνής καλλιτέχνες. Κοινή συνισταμένη των εκθέσεων είναι ο τοπικός ή ευρύτερος, κοινωνικο-πολιτικός προβληματισμός. Ενώ κάθε έκθεση οργανώνεται σύμφωνα με τα δικά της ξεχωριστά κριτήρια χωρίς να χρειάζονται αναφορές σε προηγούμενες εκθέσεις.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα»

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα» (Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι Τηλ: 210-6439466), άνοιξε το 1988 και ήταν ο πρώτος χώρος πολλαπλών χρήσεων του είδους του στην Αθήνα. Το Κέντρο που ειδικεύεται στην ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη έχει καλύψει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στην μακρόχρονη παρουσία της στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή. Μέχρι στιγμής έχει διοργανώσει πάνω από 150 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στις εγκαταστάσεις του.

The Breeder

Ο Στάθης Παναγούλης και ο Γιώργος Βαμβακίδης ίδρυσαν το 2002 τη γκαλερί «The Breeder» (Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, Τηλ: 2103317527). Με βάση το Μεταξουργείο από το 2008 έχει συστήσει στο ελληνικό κοινό ξένους καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας όπως οι Ryan McGinley, Gert & Uwe Tobias, Mindy Shapero, ενώ παράλληλα εκπροσωπεί αποκλειστικά Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα όπως ο Γιάννης Βαρελάς, ο Στέλιος Φαϊτάκης κ. α.

A. Antonopoulou Art

Στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Αριστοφάνους 20 της συνοικίας Ψυρρή, η Αγγελική Αντωνοπούλου έχει διαμορφώσει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας την γκαλερί “ A. Antonopoulou Art” (Αριστοφάνους 20. Τηλ:210- 3214994). Η γκαλερί συνεργάζεται με καθιερωμένους, Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αλλά και νέους δημιουργούς. Με προσανατολισμό τη σύγχρονη τέχνη. Επίσης μέρος των δραστηριοτήτων της γκαλερί είναι η παραγωγή και οργάνωση εκθέσεων και σε άλλες περιοχές, ως μέρος των μεγαλύτερων γεγονότων.

Art Zone 42

Στόχος της αίθουσα τέχνης Art Zone 42 (Βασ. Κωνσταντίνου 42, Καλλιμάρμαρο Τηλ: 210-7259549) που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008 είναι να υποστηρίζει και να προωθεί έλληνες και ξένους δημιουργούς, οι οποίοι αποτυπώνουν, µε διαφορετικά εκφραστικά μέσα τις πτυχές της εποχής τους. Και να διακρίνονται για το πνεύµα, την τεχνική ικανότητα, την ευρηματικότητα και τη σύγχρονη αντίληψή τους.

Γκαλερί «Σκουφά»

Να καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα τον πολυμορφικό χαρακτήρα της τέχνης της σύγχρονης εποχής είναι ο στόχος της Γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4, Κολωνάκι Τηλ: 2103643025) Η αίθουσα της Γκαλερί Σκουφά που λειτουργεί από το 1981 φιλοξενεί κυρίως σύγχρονη ελληνική ζωγραφική με αφετηρία την γενιά του '30 έως και τις επόμενες γενεές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v