Σινεφίλ μπαρ: Η έβδομη τέχνη στις μπάρες της Αθήνας

Συγκεντρώνουμε τις μπάρες της Αθήνας που επιδεικνύουν ιδιαίτερη αδυναμία στην έβδομη τέχνη και σερβίρουν κοκτέιλ με σινεφίλ αναφορές.
Σινεφίλ μπαρ: Η έβδομη τέχνη στις μπάρες της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Κοκτέιλ με την υπογραφή του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Μεθύσια παρέα με τον Φρανκ Σινάτρα. DJ sets υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μπριζίτ Μπαρντό και σφηνάκια που παντρεύουν τους Κοέν με τον Όρσον Ουέλς. Η νυχτερινή Αθήνα διαθέτει εννιά μπάρες με σαφείς σινεφίλ αναφορές, είτε στον κατάλογο είτε στην διακόσμησή τους, και εμείς «κόβουμε εισιτήριο» και πιάνουμε θέση για να τα πιούμε στην υγειά της έβδομης τέχνης. 

HitchCocktales 
Πορίνου 10, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9210023

Με σήμα… το πουλί, και συγκεκριμένα ένα από τα περίφημα «Πουλιά» του Χίτσκοκ, το bar restaurant στην σκιά του Μουσείου της Ακρόπολης δανείζεται από τον μετρ του κινηματογραφικού σασπένς το όνομά του και όχι μόνο: Όλα του τα κοκτέιλ έχουν ονόματα ταινιών του θείου Άλφρεντ. Δοκιμάστε για παράδειγμα το «Pleasure Garden» ή το «Ψυχώ», με βότκα, βερμούτ και μαύρο σταφύλι. Η διακόσμηση είναι ένα επιτυχημένο πάντρεμα του βιομηχανικού με το vintage στοιχείο (παλαιότερα το κτίριο ήταν γκαράζ), οι μουσικές κινούνται σε funky jazz ρυθμούς, ενώ το μενού του φαγητού περιλαμβάνει επιλογές όπως ριζότο, rib eye, πιάτα ημέρας ή και club sandwich. Τα κοκτέιλ στοιχίζουν περί τα 8,50€. 

Rosebud Home 
Σκουφά και Ομήρου 60, τηλ: 210 3392370

Κατά μήκος της μπάρας είναι γραμμένο σχεδόν ολόκληρο το σενάριο του Πολίτη Κέην. Το μυστηριώδες «Rosebud», η τελευταία λέξη του κινηματογραφικού μεγιστάνα που στάθηκε αφορμή για την δημοσιογραφική έρευνα, η οποία κατέληξε στην εξιστόρηση της ζωής του Κέην, φιγουράρει σχεδόν σε κάθε γωνιά του φιλόξενου κολωνακιώτικου all day χώρου. Και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Orson Welles, πιάνουμε τραπέζι είτε για καφεδάκι και πρωινό το πρωί, είτε για φαγητό στον χώρο του εστιατορίου από το μεσημέρι, είτε για ποτό και κρασί από μία ψαγμένη λίστα ετικετών (συχνά-πυκνά διοργανώνονται και βραδιές οινογνωσίας συνοδεία tapas σε πολύ φιλικές τιμές). Σημειώστε ότι το, ανανεωμένο εδώ και έναν περίπου χρόνο, Rosebud Home, έχει προσθέσει στον χαρακτήρα του την «ετικέτα» vegetarian-vegan, αποτελώντας πολύ καλή πρόταση για τους χορτοφάγους της Αθήνας. 

Chaplin Coffee and Cocktail bar 
Καλαμιώτου 16, τηλ: 6987454777

Με σήμα το γνωστό στρογγυλεμένο καπελάκι του αγαπημένου Σαρλό και αφίσες για τα εξαιρετικά upbeat funky DJ sets του που πάντα φροντίζουν να συνδέονται με μία κινηματογραφική περσόνα – πότε την Όντρεϊ Χέπμπορν από το «Breakfast at Tiffany’s», πότε την Μέριλιν Μονρό και πότε την Μπε Μπε από την «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ- το σχετικά νέο στέκι της Καλαμιώτου μας κάνει να αισθανόμαστε όπως και το παλιό καλό σινεμά: Οικεία, όμορφα, κεφάτα. Τα ξύλινα τραπεζάκια του και οι χαριτωμένες καρέκλες στον εσωτερικό χώρο αλλά και στον πεζόδρομο – που κάτι μας λέει πως θα αποτελεί μέρος λαοσύναξης από την άνοιξη – αποτελούν το σκηνικό όπου θα δοκιμάσετε εξαιρετικά κοκτέιλ από super foods, όπως acai, goji και maca. 

Drunk Sinatra 
Θησέως 16, τηλ: 210 3313733

Σε αυτό το στενάκι του εμπορικού κέντρου, το οποίο έγινε hot ακριβώς τη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του το συγκεκριμένο cocktail bar, ο αγαπημένος κινηματογραφικός jazzman είναι πάντα… μεθυσμένος. Ο Frankie εποπτεύει όλους τους θαμώνες από την μεγάλη φωτογραφία πάνω από την μπάρα, ενώ δανείζει το όνομά του και στο signature cocktail με μαύρο ρούμι και εξωτικά φρούτα που σερβίρεται σε βαζάκι. Η ‘50s και ‘60s κινηματογραφική ατμόσφαιρα συμπληρώνεται από τα soul, funk και blues μονοπάτια της μουσικής υπόκρουσης. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-10€. 

Bardot 
Σκουφά 50, τηλ: 6977666899

Η Μπριζίτ Μπαρντό έχει βρει το δικό της προσωπικό στέκι στο Κολωνάκι, όπου στρογγυλοκάθεται – έστω, στη μεγάλη φωτογραφία πίσω από το DJ booth – και παρακολουθεί τους θαμώνες να δοκιμάζουν τα ευφάνταστα κοκτέιλ που δημιουργούν μερικοί από τους κορυφαίους mixologists της Αθήνας. Ωραίες επιλογές είναι το Pornstar Martini αν… θέλετε να τιμήσετε ένα «εναλλακτικό» κινηματογραφικό είδος ή κάποιο από τα μοριακά κοκτέιλ. Για τα κοκτέιλ υπολογίστε περί τα 8-12€ και σημειώστε ότι ισχύει happy hour τις καθημερινές μέχρι τις 22.00, με όλα τα κοκτέιλ του καταλόγου 2€ φθηνότερα. 

The Dude bar 
Καλαμιώτου 14, τηλ: 210 322713

Οι κορίνες του bowling στα ράφια, τα ονόματα των κοκτέιλ –δοκιμάστε το Dude Russian, παραλλαγή του White Russian- και η χαλαρότητα του “dudeism” http://www.dudeism.com/ που διαπνέει τον χώρο, όλα φροντίζουν να αποτίσουν τον απαραίτητο φόρο τιμής σε έναν από τους πιο δημοφιλείς «εναλλακτικούς» ρόλους του σινεμά, τον Dude από τον κοενικό «Big Lebowski». Στον στενό του διάδρομο γίνεται το αδιαχώρητο, ενώ οι uptempo μουσικές φροντίζουν να κάνουν το κλίμα παρεΐστικο και cool, όπως ακριβώς και ο ήρωας της ταινίας. Τα ποτά στοιχίζουν 7€. 

Four Twenty Break Bar 
Αιόλου 57, τηλ: 2114083905

Άλλο ένα «φρέσκο» στέκι στο κέντρο της πόλης, μια ανάσα από την hot πλατεία Αγίας Ειρήνης, το μικρό αλλά cozy Four Twenty μας κεντρίζει την κινηματογραφική προσοχή από την είσοδο κιόλας, όπου φιγουράρει η φωτεινή πινακίδα του, διαμορφωμένη σαν τις παλιές ταμπέλες σινεμασκόπ. Στους τοίχους του καλαίσθητου χώρου η σινεφίλ αισθητική συνεχίζεται, αφού τα κάδρα μας ταξιδεύουν στην Χαμένη Λεωφόρο του David Lynch. Οι μουσικές κινούνται σε freestyle μονοπάτια, ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 2,50€ για την μπύρα, τα 6€ για το ποτό και τα 7€ για τα κοκτέιλ. 

Cap Cap 
Πανόρμου 26, Αιγάλεω, τηλ: 210 5904116

Έγινε ο λόγος που επιστρέφουμε κάθε λίγο και λιγάκι στο Αιγάλεω, και συγκεκριμένα στην ήσυχη μεριά της Πανόρμου όπου αφού περάσεις την πόρτα του, δεν υπάρχει επιστροφή: Είσαι «καταδικασμένος» να δοκιμάσεις τα πιο λαχταριστά αλλά και πιο όμορφα διακοσμημένα cupcakes της Αθήνας και να φύγεις… μερικά κιλά βαρύτερος. Αλλά καθόλου δεν πειράζει, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν στο πλέον παραμυθένιο περιβάλλον με κινηματογραφικές αναφορές από τον κόσμο του Harry Potter και της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Τα τραπέζια με τα τεράστια βιβλία-βάσεις, οι μαγικές σκούπες που κρέμονται από το ταβάνι, οι τοίχοι και τα memorabilia από τις ταινίες, όλα παραπέμπουν στις κινηματογραφικές αναφορές των συγκεκριμένων ταινιών, ενώ αν θελήσετε να τα πιείτε, υπάρχουν εξαιρετικές «βουτυρομπύρες», από αυτές που έπιναν και στο Χόγκουαρτς. 

Μελίνα 
Λυσίου 22, Πλάκα, τηλ: 2103246501

Κλείνουμε με μια πινελιά ελληνικού σινεμά, και την απαραίτητη βόλτα στην Πλάκα παρέα με την Μελίνα. Στο café που δανείζεται το όνομά του από την μεγάλη diva του ελληνικού κινηματογράφου, θα απολαύσετε από νωρίς υπέροχο τσάι γιασεμί συνοδεία μηλόπιτας ή θα χαλαρώσετε με κρασάκι και ωραίους μεζέδες αργότερα μέσα στη μέρα, πάντα υπό το βλέμμα της Μελίνας από τις αμέτρητες φωτογραφίες της στους βαθυκόκκινους τοίχους.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v