Ουζερί στην Θεσσαλονίκη: 7 διευθύνσεις με γλυκάνισο

Από τα Λαδάδικα ως την Άνω Πόλη και τα Κάστρα, συγκεντρώνουμε τα καλύτερα ουζερί και μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης για ούζο και νόστιμους μεζέδες.
Ουζερί στην Θεσσαλονίκη: 7 διευθύνσεις με γλυκάνισο
του Γιώργου Κόκουβα

Πριν από λίγο καιρό, σας συστήσαμε δέκα από τα αγαπημένα μας ουζάδικα στην Αθήνα. Και όπως γίνεται συνήθως, οι φίλοι μας από την Βόρεια Ελλάδα ξεσηκώθηκαν, ζητώντας αντίστοιχα στέκια και στην Θεσσαλονίκη. Σεβόμενοι την ανάγκη σας για… γλυκάνισο και νόστιμα μεζεδάκια και στον Βορρά, συγκεντρώνουμε αυτή τη φορά διευθύνσεις για παρεΐστικη ατμόσφαιρα, νόστιμους ουζομεζέδες και το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό, στην πόλη που ξέρει πώς ακριβώς πρέπει αυτό να απολαμβάνεται: Χαλαρά.

*Τσινάρι 
Αλ. Παπαδοπούλου 74, Τσινάρι, τηλ: 2310 284028


Βρίσκεται στις επάλξεις από το 1885, χτισμένο επί τουρκοκρατίας από έναν Οθωμανό που το λειτουργούσε ως ναργιλεδάδικο, κερνώντας παράλληλα μεζέδες. Όταν αποχώρησε από την Ελλάδα, το μαγαζί συνέχισε να λειτουργεί ως ουζερί, συγκεντρώνοντας τους πιο μερακλήδες φίλους του ούζου σε μία από τις πιο όμορφες πλακόστρωτες περιοχές της Άνω Πόλης, στις παρυφές των Κάστρων. Το ούζο ρέει άφθονο, ενώ οι θαλασσινοί μεζέδες αλλά και τα κρεατικά (δοκιμάσαμε το σουβλάκι κοτόπουλο και τα σουτζουκάκια) σερβίρονται σε λογικές τιμές – υπολογίστε περί τα 15€ κατ΄άτομο για ούζο και… πλήρες γεύμα.

*Ο Κήπος
Δημητρίου Πολιορκητού 23, Άνω Πόλη, τηλ: 2310224257
Ανοιχτό από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, το ιστορικό αυτό ουζερί-καφενείο-μεζεδοπωλείο λειτουργεί από τα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί σταθερά μία από τις πιο «φρέσκες» οάσεις της πόλης. Τα τραπεζάκια του είναι κρυμμένα στον μεγάλο εσωτερικό κήπο του αρχοντικού κτίσματος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος: Καθαρός, ωραία διαμορφωμένος και γεμάτος δέντρα – τα κυπαρίσσια, οι συκιές, τα ανθισμένα παρτέρια και τα νυχτολούλουδα δημιουργούν μια ιδανική ατμόσφαιρα, η οποία δένει άριστα με τους ιδιαίτερους μεζέδες αλλά και τις ethnic επιλογές του καταλόγου. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ΄άτομο για ούζο και τσιμπολόγημα.

*Κρεωνίδης 
Λεωφόρος του Όχι 4, Άγιος Παύλος, Κάστρα, τηλ: 2310206006


Όταν ο Νίκος Κρεωνίδης πρωτοείδε την ομορφιά της Άνω Πόλης, αποφάσισε να μεταφέρει εκεί την… θάλασσα, στήνοντας ένα μεζεδοπωλείο που γρήγορα έγινε στέκι προσωπικοτήτων όπως η Σοφία Βέμπο, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μάνος Κατράκης και ο Βασίλης Βασιλικός. Σήμερα, το ουζερί έχει περάσει στην δεύτερη γενιά της οικογένειας, και οι ψαρομεζέδες εξακολουθούν να προσελκύουν όλη την… κάτω πόλη μέχρι την γειτονιά του Αγίου Παύλου, εκεί που το «μπαλκονάκι» του Κρεωνίδη στην άλλη πλευρά του δρόμου μοιάζει να αιωρείται, προσφέροντας απίστευτη θέα μέχρι το λιμάνι. Προτιμήστε τους θαλασσινούς μεζέδες για τσιμπολόγημα ή τα ωραία κρεατικά και το φρέσκο ψάρι για πλήρες γεύμα – υπολογίστε από 15€ κατ’ άτομο (ή περισσότερα αν προτιμήσετε φρέσκο ψάρι).

*Τσουλήθρα 
Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων 36, πλατεία Αντιγονιδών, τηλ: 2313027187


Ολοκαίνουρια άφιξη στο κέντρο, η Τσουλήθρα έχει απλώσει τα πολύχρωμα τραπεζάκια και τις καρέκλες της σε έναν πεζόδρομο της Αντιγονιδών, γεμίζοντας την περιοχή όχι μόνο με χαρούμενες χρωματικές πινελιές, αλλά και με μυρωδιές από όσα ψήνονται στην μικρή κουζίνα: Μεθυσμένα μανιτάρια, ζουμερό σαγανάκι, ψαρομεζέδες και πολλές επιλογές με ιδιαίτερα ευφάνταστα ονόματα, σε πολύ οικονομικές τιμές – οι μεζέδες χωρίζονται σε επιλογές των 2,50 και των 3,50€. Οι μουσικές κινούνται σε χαλαρή ατμόσφαιρα, με νότες βαλκανικές και ethnic.

*Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου
Κατούνη 3 και Φασιανού 2, Λαδάδικα, τηλ: 2310 548668 


Αν ψάχνετε ένα στέκι για γρήγορους, απλούς και νόστιμους μεζέδες για να συνοδεύσετε το ουζάκι σας, τότε τα μερακλίδικα Μπακαλιαράκια του Αρίστου σας προσφέρουν την καλύτερη γωνιά για να τους απολαύσετε στο πλατύ πεζοδρόμιο στην πλατεία των Λαδαδίκων. Εδώ θα βρείτε την ελληνική εκδοχή του… fish and chips, με εξειδίκευση στον τηγανητό μπακαλιάρο με πατάτες και καυτερή πιπεριά, αλλά και αρκετές ακόμη γεύσεις θάλασσας σε απλές, γρήγορες εκδοχές και value for money τιμές – υπολογίστε περί τα 10€ για τσιμπολόγημα.

*Το Φουλ του Μεζέ 
Κατούνη 3, Λαδάδικα, τηλ: 2310 524700


Στην ίδια, αγαπημένη περιοχή της πόλης, στα Λαδάδικα –που παρεμπιπτόντως ξαναγνωρίζουν ημέρες δόξας- το Φουλ του Μεζέ αποτελεί άλλη μία από τις εγγυημένες επιλογές για ελληνικές γεύσεις, όπως ποικιλίες ελληνικών τυριών, ομελέτες με υλικά από περιοχές της Ελλάδας, αλλά και επιλογές από την Πόλη. Ειδική μνεία αξίζει το φιλικό σέρβις – πιθανότατα θα έρθει να σας χαιρετίσει ο κύριος Δημήτρης, υπεύθυνος της κουζίνας, για να πιάσει κουβέντα μαζί σας. Οι τιμές είναι ελαφρώς τσιμπημένες – υπολογίστε περί τα 20€ για ούζο και πλήρες γεύμα ή λιγότερα για απλό τσιμπολόγημα.

*Ουζερί Αγορά 
Καποδιστρίου 5 και Ίωνος Δραγούμη, τηλ: 2310532428
Με ατμόσφαιρα και γεύσεις από την «πρωτεύουσα» του ούζου, την Μυτιλήνη – από όπου κατάγεται ο ιδιοκτήτης – η Αγορά αποτελεί κλασικό ουζο-στέκι στο ήσυχο στενό της Καποδιστρίου, με απλό φαγητό σε λογικές τιμές. Οι μεζέδες στοιχίζουν γύρω στα 2-3€ έκαστος, επομένως μπορείτε να πειραματιστείτε δοκιμάζοντας αρκετούς από αυτούς. Ο κυρίως χώρος συνήθως προτιμάται και για επαγγελματικά δείπνα, ενώ υπάρχει και άλλη μία επιλογή: Να προτιμήσετε την μπάρα, το μικρό δηλαδή «tapas bar» της Αγοράς, όπου ο μάγειρας θα σας πάρει την παραγγελία και θα ετοιμάσει το φαγητό μπροστά σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v