Θεσσαλονίκη: 8 αφορμές να ανηφορίσουμε

Ανηφορίζουμε προς τη Θεσσαλονίκη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και εντοπίζουμε τα πιο hot μέρη για καφέ, ποτό και φαγητό στην καρδιά της πόλης.
Θεσσαλονίκη: 8 αφορμές να ανηφορίσουμε
του Γιώργου Κόκουβα

Η αιτία είναι μία. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το σημαντικότερο ραντεβού της έβδομης τέχνης εν Ελλάδι, που θα γεμίσει την Θεσσαλονίκη με ταινίες, εκδηλώσεις, πάρτι και φάτσες από όλο τον κόσμο και αυτόν τον Νοέμβριο. Αλλά μιας και θα ανηφορίσουμε προς το λιμάνι του Θερμαϊκού, σκεφτήκαμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Εντοπίσαμε λοιπόν τις πιο φρέσκιες αφίξεις στην Θεσσαλονίκη και πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια τους, για να συζητήσουμε τις ταινίες του Φεστιβάλ, να πιούμε καφέ, να τσιμπολογήσουμε και να απολαύσουμε κοκτέιλ. Και να θυμηθούμε για άλλη μια φορά ποια είναι η πρωτεύουσα της διασκέδασης και της καρδιάς μας.

*Δεντρόσπιτο 
Πάρκο ΧΑΝΘ, τηλ: 6998414899

Μεζέδες, ρακές και ωραίες μουσικές είναι τα βασικά συστατικά αυτής της νέας, ιδιαίτερης άφιξης στον πιο απρόσμενο χώρο, που έχει δώσει νέα ζωή τους τελευταίους μήνες στο παρκάκι της ΧΑΝΘ. Γύρω από την υπαίθρια μπάρα, ανάμεσα στα δέντρα έχουν στηθεί άνετα τραπεζάκια και ξύλινες μπάρες, ενώ στο εσωτερικό επικρατούν τα ωραία χρώματα, οι πέτρινοι τοίχοι και η πληθωρική pop διακόσμηση. Από τους μεζέδες, αξίζει να δοκιμάσετε μπρουσκέτες με κατίκι, ντομάτα και βασιλικό, σκουμπρί με χόρτα, λουκάνικα Τζουμαγιάς και τα vegan σουβλάκια – σερβίρονται σε μικρές, αλλά οικονομικές μερίδες. Θα πιείτε επίσης κρασί από την Φλώρινα ή τσίπουρο Παγγαίου – χωρίς να λείπουν και οι λιγότερο παραδοσιακές επιλογές των κοκτέιλ. Υπολογίστε περί τα 15€ για ποτό και τσιμπολόγημα.

*Arora espresso bar 
Γεωργίου Σταύρου 12, τηλ: 2316007538

Το Arora στον όμορφο πεζόδρομου της οδού Σταύρου ξεχωρίζει για τον καλαίσθητο χώρο του, που έχει διαμορφωθεί σαν σπίτι, με βιβλιοθήκες, ξύλο και πέτρα, καναπεδάκια και cozy διακοσμητικές λεπτομέρειες. Πέρα όμως από την ατμόσφαιρα, προσφέρει απολαυστικά ροφήματα από τις 7.30 το πρωί, αλλά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ από το απόγευμα. Επίσης, διοργανώνει συχνές live βραδιές. Από έντεχνα ροκ gigs μέχρι unplugged blues και swing events. Διαθέτει τραπεζάκια και στον πεζόδρομο για τις μέρες που ο καιρός το επιτρέπει.

*Poco Loco 
Γεωργίου Σταύρου 12, τηλ: 2315502383

Γαλλικό design και ελληνική ζεστασιά. Με αυτή τη συνταγή, το Poco Loco εμφανίστηκε στην ζωή του κέντρου της πόλης, σερβίροντας στον ωραίο, ατμοσφαιρικό χώρο του και τα μικρά χαριτωμένα τραπεζάκια στο πλακόστρωτο, σπιτικά πιάτα, γλυκά και γρήγορα σνακ, καθώς και ροφήματα για όλες τις ώρες, από τους αρωματικούς καφέδες το πρωί, σπιτική λεμονάδα ή θεϊκή σοκολάτα το απόγευμα μέχρι τα οικονομικά ποτά και κοκτέιλ το βράδυ (μπύρα από 2,50€, ποτό 4,50€, κοκτέιλ 8€).

*Art Core 
Μακεδονικής Αμύνης 5, τηλ: 2315505400

Μία όμορφη ιδέα γεννήθηκε κοντά στην Ρωμαϊκή Αγορά: Το Art Core είναι ένας πολυχώρος, που στο ισόγειό του προσφέρει από τσίπουρο και ρακή μέχρι πάμφθηνη μπύρα (από 2€ το μεγάλο ποτήρι) και κοκτέιλ και στο υπόγειό του διοργανώνει εκθέσεις τέχνης, performances, bazaars και διαγωνισμούς. Θα πετύχετε επίσης θεματικές βραδιές και αρκετά live, ενώ κάθε Τετάρτη θα παρακολουθήσετε και δωρεάν προβολή σινεφίλ ταινιών.

*Pizzicotto 
Καστριτσίου 3, τηλ: 2310273090

Όμορφος, «σπιτικός» χώρος ενός εστιατορίου που αυτοσυστήνεται ως pizzeria trattoria μας έχει κλέψει… τους ουρανίσκους με τις ιταλικές του γεύσεις. Το Pizzicotto «λανσάρει» τις στενόμακρες, βαρβάτες πίτσες του σε δύο (γενναιόδωρα) μεγέθη, το normalle και το grande. Δοκιμάστε την Mimosa με σάλτσα ντομάτας, τυρί, ζαμπόν, καπνιστό τυρί και καλαμπόκι ή την αυθεντική Napoli με ντομάτα, τυρί, αντζούγιες και ρίγανη, καθώς και την τεράστια γαριδομακαρονάδα. Υπολογίστε περί τα 8-9€ για το κανονικό μέγεθος και περί τα 17€ για το μεγάλο που μπορεί να χορτάσει μια μεγάλη παρέα. Δείτε το μενού εδώ

*Sugar Angel Workshop and Coffee
Λασσάνη 1, τηλ: 2310 225575

Αμέσως μετά τις γαστριμαργικές μας αναζητήσεις στην πόλη, σπεύδουμε για τον γλυκό επίλογο στο μικρό μπιστρό/sweet coffee shop/ζαχαροπλαστεία στο στενάκι της Λασσάνη στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Εκεί, μαζί με τον καφέ μας, απολαμβάνουμε τα υπέροχα, homemade γλυκά με τις αγνές πρώτες ύλες και την βελγική σοκολάτα. Θεϊκή είναι η μηλόπιτα με τα μπισκότα, το cheesecake, το red velvet και τα ευφάνταστα, λαχταριστά cupcakes. Μπορείτε επίσης να κάνετε και τις δικές σας παραγγελίες για ολόκληρες… τούρτες για το σπίτι. Ο καφές έρχεται συνοδευόμενος από νοστιμότατα μπισκότα βουτύρου.

*Candybar 
Αγίας Θεοδώρας 4, τηλ: 698 5568123

Ένα γλυκύτατο café/smoothie bar για όλες τις ώρες, το Candybar στον πεζόδρομο της Αγίας Θεοδώρας μοιάζει με ένα γιγάντιο «παραμύθι»: Εδώ θα βρείτε λαχταριστά γλυκά, σπιτική λεμονάδα και… μηλομελοκανελάδα, αλλά και πάμφθηνα cocktails αν πιάσετε τραπεζάκι πιο αργά: Ευφάνταστα είναι το Grape’s Anatomy με βότκα, σταφύλι, μαύρη ζάχαρη και lime ή το Son of a Peach με βότκα, scheppes peach, νέκταρ ροδάκινο και στυμμένο πορτοκάλι – ή αν προτιμάτε το ρούμι, δοκιμάστε το Bubblegum με ρούμι, bubble gum, σόδα, γρεναδίνη και lime. Όλα τα κοκτέιλ στοιχίζουν 5€.

*Estrella 
Παύλου Μελά 48, τηλ: 2310 272045

Το Estrella, κάπου ανάμεσα στην πιάτσα της Ικτίνου και της Σβώλου, αποτελεί το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε brunch, με εναλλασσόμενα μενού μοντέρνων γεύσεων, όπως bagels με ευφάνταστη γέμιση, ομελέτες – όπως αυτή με τη σοκολάτα και τη μπανάνα – κέικ και ωραία tapas με προσεγμένο food styling. Δοκιμάστε επίσης την ισπανική μπύρα του καταστήματος και ωραιότατο κρασί, το οποίο θα απολαύσετε υπό τους ήχους των hipster μουσικών στις οποίες ή Estrella έχει αδυναμία. Υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο για ρόφημα και πρωινό ή για ποτό και τσιμπολόγημα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v