Τα δωρεάν του Ιανουαρίου

Και σινεμά, και θέατρο, και αστροφυσική για αρχαρίους. Απ’ όλα έχει το πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων του Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Τα δωρεάν του Ιανουαρίου
της Ηρώς Κουνάδη

Ενδιαφέρουσες ταινίες, σεμινάρια για την Φιλοσοφία και τον Κινηματογράφο, θέατρο με πολιτικές προεκτάσεις, βόλτες στην Αθήνα, και αστροφυσική πάνω από αχνιστά φλιτζάνια καφέ. Ο Ιανουάριος τα έχει όλα –και μας τα προσφέρει δωρεάν. Φύγαμε για μια βόλτα στα καλύτερα της Αθήνας; Το πορτοφόλι στην τσέπη είναι προαιρετικό.

Ο Δήμος Αθηναίων μας ξεναγεί στην πόλη

Το κοσμαγάπητο πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων του Δήμου Αθηναίων συνεχίζεται ακάθεκτο και το 2014. Οι υπέροχες ξεναγοί Άρτεμις Σκουμπουρδή, Στέλλα Γαλανοπούλου, Κασσάνδρα Ποριώτη, Λαυρεντία Γιαννόλα, Άννα Μπενάκη και Νόρα Παντελάκη βολτάρουν μαζί μας και μας μυούν στα μυστικά της Ακρόπολης, του Αρχαιολογικού Μουσείου, της Πνύκας, της Αθηναϊκής Τριλογίας στην Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Νομισματικού Μουσείου, μεταξύ πολλών άλλων. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων εδώ.

Το Café Scientifique κερνά λίγη επιστήμη ακόμα

Το Café Scientifique του Ιανουαρίου έχει τίτλο «Μουσική και ζωγραφική στο διάστημα: Από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο πολικό σέλας» και ομιλητή τον Ιωάννη Δαγκλή, Καθηγητή του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 21 Ιανουαρίου, στις 19.00 το απόγευμα, όπως πάντα στο Άστυ 68 (Κωνσταντινουπόλεως 68 στο Γκάζι) πίνουμε καφεδάκι και… μετράμε τ’ άστρα. Όσοι δεν θυμάστε τι είναι το Café Scientifique, κλικ εδώ

Η Στοά του Βιβλίου παραδίδει μαθήματα

Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο ξεκινούν εννέα διαφορετικοί κύκλοι μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου. Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί η έναρξη των μαθημάτων για την Γλώσσα των Εικόνων και τον Κινηματογράφο (από 23 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη 17.00-18.30), την Ανάλυση της Γλώσσα των Κειμένων (από 20 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα 17.00-18.30), την Φιλοσοφία (από 23 Ιανουαρίου, και κάθε Πέμπτη 12.00 -13.30) και την Αστροφυσική (από 21 Ιανουαρίου και κάθε Τρίτη 11.00-12.30). Περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ.

Το Zp87 ανεβάζει μια ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση

Λέγεται The Passport Project, έχει υπότιτλο "γιατί όλοι ξένοι είμαστε και μέσα κι έξω απ' τις πατρίδες", ανεβαίνει σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους των Εξαρχείων, και επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «τι είναι ξένο;» και «τι είναι ο μετανάστης; Είναι ιδιότητα ή κατάσταση;». Ένα μπάσο και μια φωνή αφηγούνται το ταξίδι ενός Κούρδου κι ενός Αφρικανού, ενός Μικρασιάτη του '22 κι ενός Έλληνα που ξενιτεύεται πάλι σήμερα. Κάθε Κυριακή στις 20.00 στο Zp87 (Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στο Ποιήματα κι Εγκλήματα βλέπουμε ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ

Στο πανέμορφο café των Εκδόσεων Γαβριηλίδη ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στην τέχνη του ντοκιμαντέρ, με δωρεάν προβολές μερικών από τα πιο φρέσκα (και λιγότερο προβεβλημένα) ελληνικά ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 20.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μεταξά: ακούγοντας το χρόνο» του Σταύρου Ψυλλάκη, για τους καρκινοπαθείς γιατρούς του ομώνυμου νοσοκομείου, ενώ την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 20.00 θα παρακολουθήσουμε το «Ο Βυζαντινός Καβάφης» του Πάνου Κυπαρίσση και την επόμενη μέρα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 20.00 σειρά έχει το «Καλή Πατρίδα σύντροφε» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, για τους πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου που έχτισαν το χωριό τους το 1950 στην Ουγγαρία.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αργυρούπολης προβάλλει ταινίες

Μικρά αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου προβάλλονται κάθε Παρασκευή στην αίθουσα του πολιτιστικού - συνεδριακού κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης», δίπλα στο Δημαρχείο Αργυρούπολης (Κύπρου 68) με την προτροπή ο καθένας να αφήσει από ένα πακέτο τρόφιμα (μακράς διαρκείας) στην είσοδο του κινηματογράφου για την ενίσχυση της Τράπεζας Τροφίμων για τις άπορες οικογένειες του δήμου. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου θα δούμε το «Ένας λαμπερός ήλιος» του Βασίλη Λουλέ, και τους «Ηλιόσπορους» του Αντώνη Τολάκη. Στις 17/1 σειρά έχει το «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα» των αδελφών Taviani, ενώ στις 14/1 το «Βίντεο του Μπένι» του Haneke και στις 31/1 «Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση» του German Doin.

Κάθε Κυριακή βολτάρουμε στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου είναι και φέτος ανοικτός κάθε Κυριακή (εκτός από αργίες), από τις 10.00 έως τις 14.00. Η είσοδος πραγματοποιείται από την οδό Βασ. Γεωργίου Β΄ 2. Το Προεδρικό Μέγαρο καταλαμβάνει συνολική έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, μεγάλο τμήμα της οποίας κατέχει ο κήπος. Στην κύρια όψη του κτιρίου, επί της Ηρώδου Αττικού, βρίσκεται η επίσημη είσοδος του Μεγάρου. Η ανεπίσημη είσοδος βρίσκεται επί της Βασιλέως Γεωργίου Β΄.

To The Art Wall παρουσιάζει τη Μετεξέλιξη της Φόρμας

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους τέχνης της Αθήνας, στο 26 της οδού Σοφοκλέους, παρουσιάζει, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, την έκθεση με τίτλο “Transition of the form [Η μετεξέλιξη της φόρμας]”, που πραγματεύεται τη δημιουργία της φόρμας μέσα από διαδικασίες αναζητήσεων και αλλαγών μέχρι και την τελική μορφή και τη σύνθεσή τους με άλλα στοιχεία του έργου. Η έκθεση λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή 16.00-21.00 και τα Σάββατα 12.00-16.00. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v