10 κρυφά «διαμάντια» στις γειτονιές της Αθήνας

Ανακαλύπτουμε μικρά, καλά κρυμμένα μυστικά στα στενά της Αθήνας και γνωρίζουμε μέσα από αυτά την πιο αυθεντική πλευρά των γειτονιών της πόλης.
10 κρυφά «διαμάντια» στις γειτονιές της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Πριν από λίγους μήνες, σας είχαμε αποκαλύψει μικρά μυστικά σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και προφανώς, αν κρίνουμε από την ανταπόκρισή σας, σας άρεσαν πολύ. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να μοιραστούμε άλλους τόσους κρυφούς «άσσους στο μανίκι» της πόλης, σε δέκα αθηναϊκές γειτονιές που θα σας εκπλήξουν με το πόσες απολαυστικές γωνιές υπάρχουν δίπλα μας, αλλά δεν τις έχουμε παρατηρήσει ποτέ. Ξεκινάμε;

*Στο Μοναστηράκι θα μοιραστείτε την αγάπη σας για τα κόμικς
Συγκεκριμένα στο 5 της πολυσύχναστης πλέον οδού Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται η λέσχη Φίλων Κόμικς της Αθήνας, που είναι ανοιχτή για όλους, μέλη της και μη, αρκεί να αγαπούν τα κόμικς. Στον χώρο της λειτουργεί ανοιχτή βιβλιοθήκη κόμικς, ενώ πραγματοποιούνται και διάφορες εκδηλώσεις – την συγκεκριμένη περίοδο, για παράδειγμα, η Λέσχη καλεί τους φίλους της να στολίσουν τον χώρο με χειροποίητα στολίδια, μπάλες, κάρτες και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε που να έχει σχέση και μοτίβο από τα κόμικς. Θα την βρείτε ανοιχτή καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 18.00 ως τις 20.00 (τα σαββατοκύριακα και το πρωί, 10.00-14.00). 

*Στο Παγκράτι θα πιείτε καφεδάκι με 1€
Στην ήσυχη πλατεία Μεσολογγίου, πίσω από την λεωφόρου Υμηττού, ανακαλύψαμε ένα στέκι για ολοήμερο άραγμα ονόματι Μεζεδ…άδικο, που ωστόσο εκτός από τα οικονομικά του μεζεδάκια και τα ρεμπέτικα γλέντια του, μας φιλοξενεί και κατά την διάρκεια της ημέρας για πάμφθηνο καφέ: Επισκεφθείτε το από το πρωί ως το απόγευμα και απολαύστε καφέ με μόλις 1€.

*Στην Πλάκα θα γνωρίσετε την… Ιαπωνία
Στις παρυφές της Πλάκας, πίσω από την Μητρόπολη, θα συναντήσετε την μοναδική ίσως γωνιά της Αθήνας που είναι αφιερωμένη αποκλειστική στην ιαπωνική κουλτούρα και συγκεκριμένα στην κουζίνα της Άπω Ανατολής. Στο 33 της οδού Απόλλωνος, το Soya Athens διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε είδη διατροφής αλλά και σκεύη και είδη δώρων από την Ιαπωνία, ενώ πραγματοποιεί και μαθήματα sushi για τους Αθηναίους που θέλουν να μάθουν την τέχνη του «ρολαρίσματος».

*Στην Κυψέλη θα ψωνίσετε σε λαϊκή βιολογικών προϊόντων
Συγκεκριμένα κάθε Σάββατο από τις 9.00 το πρωί ως τις 14.00, στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης στήνεται μεγάλη λαϊκή αποκλειστικά βιολογικών προϊόντων, για όσους από εσάς θέλετε να βάλετε τον βιολογικό τρόπο διατροφής στη ζωή σας αλλά αφενός δεν ξέρατε από πού να προμηθευτείτε τέτοια προϊόντα και αφετέρου φοβόσασταν ότι θα τα βρείτε σε εξωφρενικές τιμές. Εδώ θα δείτε σε ποια άλλα μέρη της Αττικής πραγματοποιούνται βιολογικές λαϊκές. 

*Στην πλατεία Κοτζιά θα βρείτε το καλύτερο μέλι του κέντρου
Για την ακρίβεια πίσω από την πλατεία Κοτζιά, εκεί που το στενάκι της οδού Στρέιτ συναντά την Σοφοκλέους, όπου Η Φωλιά του Μελιού όχι μόνο πουλά αλλά και παράγει αγνό μέλι, από τα μελίσσια των ιδιοκτητών στην Εύβοια, την Αττική και το Πήλιο. Θα βρείτε επίσης βασιλικό πολτό, γύρη και προϊόντα από κηρήθρα.

*Στη Βικτώρια επιστρέφει η Αλκυονίδα
Ένα από τα ιστορικά σινεμά της Αθήνας, η Αλκυονίς, (Ιουλιανού 42) ανοίγει ξανά για το κοινό όχι απλά ως κινηματογράφος, αλλά ως πολυχώρος γεμάτος δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με πρόγραμμα από το πρωί μέχρι το βράδυ, με πολλαπλές κινηματογραφικές προβολές ανά εβδομάδα, με πρωτοπόρες θεατρικές παραστάσεις, με μουσικές βραδιές και επιλεγμένες βιβλιοπαρουσιάσεις, με θεματικά αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς, η Αλκυονίς ξαναγεννιέται ως “Artplex” και θα λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο. Μάθετε περισσότερα εδώ

*Στου Γκύζη θα μάθετε τα πάντα για το ποδήλατο
Το κατάστημα Frederik, ένα από τα καλύτερα ποδηλατικά στέκια της πόλης μεταφέρθηκε εδώ και αρκετό καιρό από τις στοές της Ομόνοιας στις παρυφές του Γκύζη, στο 15 της λεωφόρου Αλεξάνδρας και συγκεντρώνει την ποδηλατική κοινότητα της πόλης που λύνει εδώ όλες της τις απορίες για τον κόσμο της ορθοπεταλιάς και δημιουργεί custom bikes, αγοράζει αξεσουάρ και ζητά βοήθεια από το φιλικό προσωπικό.

*Στου Ψυρρή θα βρείτε μια καλά κρυμμένη υπαίθρια έκθεση τέχνης
Το μικρό στενάκι της οδού Αυλητών δεν το πιάνει εύκολα το μάτι. Αν όμως έρθετε… συστημένοι, θα ανακαλύψετε ότι στους τοίχους της δεν υπάρχουν μόνο χρωματιστά γκράφιτι, αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας. Πρόκειται για τα πορτρέτα του Jordan Makarof, που τοποθέτησε τα έργα του σε χρυσές vintage κορνίζες και τις ενσωμάτωσε με το urban σκηνικό του δρόμου. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν πριν από λίγους μήνες, αλλά τα έργα συνεχώς αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ η περιήγηση σε αυτά συνδυάζεται ιδανικά με μια βόλτα στην ευρύτερη γειτονιά του Ψυρρή για χάζι και ουζάκι. 

*Στη Μαρίνα Ζέας θα δείτε την ανατολή στα καλύτερά της
Δεν της φαίνεται, αλλά η μάλλον «κακόφημη» περιοχή της μαρίνας κρύβει ένα πολύ ρομαντικό μυστικό: Αν περάσετε τα όρια κάτω από την Φρεαττύδα, πέρα από το μπαρ «Πισίνα», λίγα μέτρα βόλτες προς τα δεξιά, θα συναντήσετε ένα τειχάκι. Σκαρφαλώστε το και εκεί θα βρείτε το ιδανικό σκηνικό για να σας βρει το ξημέρωμα: Ο ήλιος θα ανατείλει πίσω από τον φάρο της περιοχής. Περισσότερα μέρη για να δείτε την ανατολή θα βρείτε εδώ

*Στα Εξάρχεια θα βρείτε ένα καφενείο αποκλειστικά για σκάκι
Πρόκειται για το Πανελλήνιον (Μαυρομιχάλη 16), έναν χώρο αυθεντικής… παλιάς Αθήνας, με παλιές φωτογραφίες της πόλης, αθλητικές αφίσες αλλά κυρίως πορτρέτα παγκοσμίου φήμης σκακιστών που επιβλέπουν τους φίλους του «αθλήματος» επί τω έργω. Στα τραπεζάκια του, εκτός από ελληνικό καφέ, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε… ρουά ματ ή να παρακολουθήσετε παίκτες κάθε ηλικίας, από φοιτητές και μποέμ εξαρχειώτες μέχρι… πρωταθλητές τρίτης ηλικίας να σκέφτονται προσεκτικά την επόμενη κίνησή τους. Ένα απόγευμα, πριν από κάποια χρόνια, θα μπορούσατε να έχετε πετύχει εκεί και τον ρώσο πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή, Ανατόλι Κάρποβ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v