Η έξοδος του Σαββάτου: Στέγη και Kabar

Κλείνουμε εισιτήρια για την παράσταση «Τηλέμαχος – Should I Stay or Should I Go?» που αναζητά απαντήσεις στο επίμαχο ερώτημα από την σκηνή της Στέγης, και εν συνεχεία πιάνουμε τραπεζάκι σε ένα από τα ωραιότερα νεοαφιχθέντα εστιατόρια της Αθήνας.
Η έξοδος του Σαββάτου: Στέγη και Kabar
της Ηρώς Κουνάδη

Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες του σύμπαντος, είναι οι ηλιόλουστες Παρασκευές που ακολουθούνται από συννεφιασμένα Σάββατα. Αν πιστέψουμε τις καιρικές προγνώσεις, αυτό το χτύπημα της μοίρας μας επιφυλάσσει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Εμείς, όμως, δεν πτοούμαστε. Οργανώνουμε έξοδο θεατρική, μετά δείπνου και κοκτέιλ σε μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας. Ακολουθείτε;

Θέατρο-ντοκιμαντέρ στη Στέγη

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης και ο Ανέστης Αζάς, που ανέβασαν το καλοκαίρι στη σκηνή του μικρού θεάτρου της Επιδαύρου κατοίκους της περιοχής για να μιλήσουν για το Φεστιβάλ τους, επιστρέφουν με μία ακόμη παράσταση-ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά για το δύσκολο θέμα της μετανάστευσης. Οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία –της δεκαετίας του 1960 αλλά και του σήμερα– αποτελούν το «ζωντανό υλικό» του ιδιαίτερου θεάματος που στήνουν στη Στέγη οι δύο νέοι Έλληνες καλλιτέχνες μαζί με τον διακεκριμένο Γερμανό δραματουργό Jens Hillje.



Η παλιά γενιά μεταναστών, οι γκασταρμπάιτερ, και οι «φυγάδες» της σημερινής οικονομικής κρίσης είναι οι πρωταγωνιστές του «Τηλέμαχος – Should I Stay or Should I Go?»: Μεσήλικες και νέοι, επιστήμονες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εργάτες. Αφηγούνται στο κοινό τις ιστορίες τους, ο καθένας ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας, είτε ζωντανά επί σκηνής είτε μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Μαζί τους, ο νέος ηθοποιός-σκηνοθέτης Πρόδρομος Τσινικόρης, που γεννήθηκε στη Γερμανία αλλά ζει στην Ελλάδα, συμπληρώνει τη σύγχρονη αυτή ραψωδία, ως ένας «άλλος» Τηλέμαχος κι ενσαρκώνει το μεγάλο δίλλημα της γενιάς του: «Να μείνω ή να φύγω;». Η Οδύσσεια του Ομήρου, το μνημειώδες έπος της περιπλάνησης και του νόστου, γίνεται ο συνεκτικός ιστός αυτού του θεατρικού ντοκυμανταίρ. Ιστορία και ιστορίες μπλέκονται, με τις θραυσματικές αφηγήσεις των προσώπων επί σκηνής να σχηματίζουν ένα ιδιότυπο μωσαϊκό.

Η παράσταση ξεκινά στις 21.00, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, και το εισιτήριο κοστίζει 18€ (το μειωμένο 10€).

Συνέχεια με… Kabar (by Κάπαρη)

Σε μια από τις ομορφότερες γωνιές του Θησείου, εκεί που η βοή των πεζοδρόμων του δίνει την θέση της στην ησυχία του Φιλοπάππου, άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγες μέρες το νέο εγχείρημα της Κάπαρης, του αγαπημένου μας μεζεδοπωλείου των Πετραλώνων. Και το όνομα αυτού, Kabar –γιατί είναι όσα είναι η Κάπαρη, αλλά είναι και μπαρ. Στους δύο ξεχωριστούς χώρους, που επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά έχουν και ο καθένας την δική του είσοδο, φιλοξενούνται ένα υπέροχο εστιατόριο και ένα cool μπαράκι. Το βιομηχανικό design κυριαρχεί στη διακόσμηση και των δύο, με τους πέτρινους τοίχους και τα μεγάλα, πολύχρωμα φωτιστικά να κάνουν ωραία αντίθεση με τα «γυμνά» πατώματα και τα μαύρα πλαίσια στις μεγάλες τζαμαρίες.

Τα καναπεδάκια που καταλαμβάνουν τη μία πλευρά του εστιατορίου κερδίζουν παμψηφεί τις προτιμήσεις μας, για την… πανοραμική θέα που απολαμβάνουν στο υπόλοιπο μαγαζί. Ωραίες μουσικές που δεν καλύπτουν τις συζητήσεις (στο μπαρ δίπλα, εννοείται, παίζουν πιο δυνατά) και φιλικό, καλά ενημερωμένο σέρβις συμπληρώνουν την θετικότατη πρώτη εικόνα.

Στα του μενού, τώρα, το οποίο επιμελείται ο σεφ της Κάπαρης, Μανώλης Θλιβερός, συναντάμε μια σειρά προτάσεων βασισμένων στην ελληνική παράδοση, με ένα ελαφρύ δημιουργικό twist. Ο κρασάτος κόκορας, για παράδειγμα, παντρεύεται τέλεια με πορτοκάλι, και το σύνολο λούζει τις χωριάτικες πατάτες, τηγανισμένες με τη φλούδα τους, που τον συνοδεύουν, στο αγαπημένο μας (μέχρι στιγμής) πιάτο. Το κοκκινιστό μοσχαράκι μαγειρεύεται με μανιτάρια, ενώ το μεσσηνιακό ταλαγάνι σερβίρεται επάνω σε καλοψημένες πιτούλες, συνοδεία φρουτένιας μαρμελάδας που του ταιριάζει γάντι. Τις καρδιές μας έκλεψε επίσης η σαλάτα με το σπανάκι, τα καραμελωμένα φουντούκια, τα δαμάσκηνα και την σος βινεγκρέτ, όπως και η μπριζόλα από… αγριογούρουνο, η οποία ήταν εξαιρετικά ψημένη. Στο τέλος, ήρθε κερασμένη και λαχταριστή σοκολατόπιτα με παγωτό, σε γενναία ποσότητα. Ο λογαριασμός σας θα κινηθεί στα αναμενόμενα επίπεδα των 20-25€ το άτομο, μαζί με ωραιότατο χύμα κρασί –υπάρχει και ημίγλυκο, για τους φαν του είδους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v