Αίθρα: Το ιστορικό κέντρο… χορεύει

Ένα ολοκαίνουριο μπαράκι στο ιστορικό κέντρο διοργανώνει disco πάρτι, σερβίρει καθαρά ποτά και ωραία κοκτέιλ, και φέρνει τα 50s… ξανά στην Αθήνα.
Αίθρα: Το ιστορικό κέντρο… χορεύει
της Ηρώς Κουνάδη

Αίθρα λεγόταν η μητέρα του Θησέα, του μυθικού βασιλιά της Αθήνας. Κι αυτό, εκτός του ότι είναι μια πληροφορία ελάχιστα γνωστή στους περισσότερους εξ ημών, είναι και ένα πολύ ταιριαστό όνομα για ένα μπαράκι στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Πόσο μάλλον όταν αυτό το μπαράκι –που άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγες μέρες– στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο διατηρητέο νεοκλασικό του 1890, και εμπνέεται από τις καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές του.

Το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που περνάς τις μεγάλες ξύλινες πόρτες του: Στο στυλ και τη διακόσμηση του μπαρ έχει γίνει δουλειά. Το θεσσαλονικιώτικο Studio Assos, που υπογράφει τη διακόσμηση, έδωσε την έμφαση στο φως, τόσο με το περίτεχνο γιγάντιο φωτιστικό από σφυρήλατο σίδερο, που τραβά το βλέμμα στο ταβάνι, όσο και με τις δύο κατασκευές από πλέξιγκλας και δρυ που φωτίζουν αριστουργηματικά δύο από τους τοίχους.

Κατά τα λοιπά, η διακόσμηση ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα στις minimal καθαρές γραμμές του χώρου και τα πληθωρικά χρωματιστά murano μπουκαλάκια πίσω από την μπάρα. Τα πάντα στο εσωτερικό της Αίθρας, από τα σκαμπό μέχρι τον καναπέ που γεμίζει μία από τις γωνιές είναι custom made, ενώ κάποιες ρετρό πινελιές, όπως το πάτωμα-σκακιέρα με το ασπρο-κόκκινο πλακάκι έχουν διατηρηθεί για να αποτίουν τον δέοντα φόρο τιμής στην ιστορία του κτιρίου. Το συνολικό αποτέλεσμα, τελικά, παραπέμπει στις μοντέρνες γραμμές των happy δεκαετιών 50s-60s.

Η μουσική είναι ένα ακόμα από τα δυνατά χαρτιά της Αίθρας, που ποντάρει στα πάρτι του Σαββατοκύριακου και «χαλαρώνει», χωρίς όμως να γίνεται βαρετή, τις καθημερινές: Τις Παρασκευές ο Jason Samaras επιλέγει freestyle πάρτι μουσικές, ενώ τα Σάββατα τη σκυτάλη παίρνει ο John Kakavelakis, με disco επιλογές από τα 60s, τα 70s και τα 80s –και ναι, μόλις βρήκαμε ένα μπαράκι στην Αθήνα όπου ο κόσμος χορεύει! Τις Κυριακές, τα decks αναλαμβάνουν οι παραγωγοί των ραδιοφωνικών σταθμών Pepper και Εν Λευκώ, το πάρτι ξεκινά από νωρίς (περίπου στις 18.00 το απόγευμα) και οι μουσικές επιλογές κινούνται σε jazz, lounge και world μονοπάτια.

Στον κατάλογο βρίσκουμε εξαιρετικά καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, από τα οποία ξεχωρίσαμε τα Julep (με βότκα, γκρέιπφρουτ, lime, μέλι και γρεναδίνη) και Tommy’s Margarita (με τεκίλα, χυμό lime και σιρόπι αγαύης). Αν, πάλι, έχετε όρεξη για κρασί και τσιμπολόγημα, διαλέγετε ανάμεσα σε τέσσερις εξαιρετικές ετικέτες ελληνικών κρασιών (Βιβλία Χώρα, Avantis, Χατζημιχάλη και Παράγκα) τα οποία σερβίρονται και σε ποτήρι (προς 4€) και τα συνδυάζετε με μια ωραία ποικιλία τυριών και αλλαντικών, ή με φρεσκότατη κις λορέν, τορτίγια με σολομό, μπριοσάκια, ολόφρεσκες μπαγκέτες και σαλάτες.

Την Αίθρα θα τη βρείτε ανοιχτή καθημερινά, από πολύ νωρίς το πρωί, για εξαιρετικό καφεδάκι Danesi Arabica (η τιμή του οποίου δεν ξεπερνά το 1,80€) και γλυκά όπως brownies με παγωτό (στα 6€) μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Οι παροικούντες το κέντρο, σημειώστε ότι μπορείτε να πάρετε τον καφέ σας “to go” για την βόλτα ή τη δουλειά, ενώ αν ψάχνετε το κατάλληλο μέρος για το πάρτι σας, ο χώρος διατίθεται και για εκδηλώσεις.

Οι τιμές κινούνται επίσης σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα: Στα 6,50€ το ποτό, στα 8-9€ τα κοκτέιλ, στα 4€ το ποτήρι κρασί. Σημειώστε, επίσης, ότι καθημερινά από τις 18.00 έως τις 21.00 είναι ώρα… χαράς, με όλα τα ποτά στα 5€ και όλα τα κοκτέιλ στα 6,50€.

Info:
Καλαμιώτου 4, Αθήνα, τηλ.: 210 3248897

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 9.00-2.00, Παρασκευή και Σάββατο 9.00-5.00, Κυριακή 12.00-00.00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v