5 ωραίες ιδέες για σινεμά και ποτάκι το σαββατόβραδο

Αυτό το Σάββατο διαλέγουμε καλές ταινίες που προβάλλονται στις αθηναϊκές αίθουσες και εντοπίζουμε ωραία μπαράκια δίπλα τους για να τις αναλύσουμε… πίνοντας.
5 ωραίες ιδέες για σινεμά και ποτάκι το σαββατόβραδο
του Γιώργου Κόκουβα

Τα πρώτα στοιχήματα για τα Όσκαρ έχουν ξεκινήσει, το Πανόραμα Κινηματογράφου έχει αρχίσει τις προβολές του και ο κινηματογραφικός χειμώνας έχει μπει για τα καλά με πολλές και καλές ταινίες να προβάλλονται στις αθηναϊκές αίθουσες. Αυτό το σαββατόβραδο λοιπόν, διαλέγουμε μία από αυτές και την συνδυάζουμε με βραδινό ποτάκι σε ωραία μπαράκια στα πέριξ κάθε αίθουσας, για να την αναλύσουμε… τσουγκρίζοντας στην υγειά μας.

Σημείωση: Δείτε εδώ τις ώρες προβολών κάθε ταινίας, πατώντας στο πεδίο αναζήτησης στα δεξιά της σελίδας το όνομα της αντίστοιχης αίθουσας.

*Gravity και παριζιάνικα κοκτέιλ στους Αμπελόκηπους
Η πρώτη πρότασή μας κινείται στην «ακτίνα» του Πύργου Αθηνών: Κλείνουμε εισιτήριο για την 3D προβολή του υπέροχου Gravity στο Αθήναιον (Β. Σοφίας 124) και μετά την κινηματογραφική βόλτα στο διάστημα επιστρέφουμε σε πιο… γήινες απολαύσεις, όπως τα κοκτέιλ του bistrot Espressaki στην πιάτσα των Αμπελοκήπων.

Η ταινία: Ο Αλφόνσο Κουαρόν και οι Σάντρα Μπούλοκ και Τζορτζ Κλούνι θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για τα επερχόμενα Όσκαρ, με αυτό το υπαρξιακό δράμα που στήνεται στο διάστημα. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι οι μοναδικοί επιζώντες μιας διαστημικής αποστολής και η ταινία καταγράφει την προσπάθειά τους να επιστρέψουν στη Γη.
Μετά την ταινία: Το πιο χαριτωμένο στέκι της περιοχής λέγεται Espressaki (Αγγέλου Πυρρή 3, τηλ: 2110126765), διαθέτει υπέροχη διακόσμηση με ρετρό έπιπλα και ύφος μπιστρό. Η μουσική κινείται σε χαλαρούς rock’n’roll τόνους, το κοκτέιλ ρέει άφθονο, ενώ για τα βράδια που έχει κρύο, προτείνουμε το ωραιότατο ζεστό, αρωματικό κρασί gluhwein. Αν πάλι σας πιάσει… λιγούρα, θα βρείτε από νόστιμα cupcakes μέχρι μπαγκέτες για ένα χορταστικό σνακ.

*Χρυσός Φοίνικας και ποτάκι στην Πανόρμου
Μία πιάτσα… παραπέρα, η Πανόρμου μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε στον κινηματογράφο Δαναό (Κηφισίας 109) την πολυσυζητημένη ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς, «Η ζωή της Αντέλ», που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στον περασμένο φεστιβάλ των Καννών, ενώ στην συνέχεια καταφεύγουμε σε ένα από τα σχετικά καινούρια μπαράκια, μακριά από τον γνωστό πεζόδρομο των «φοιτητών».

Η ταινία: Η νεαρή Αντέλ είναι μια ιδιαίτερη κοπέλα που ανακαλύπτει την σεξουαλική της ταυτότητα και γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο της φοιτήτριας Καλών Τεχνών, Εμά. Η ταινία εντυπωσίασε τις Κάννες με τις σκηνοθετικές ιδιαιτερότητές της, και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Μετά την ταινία: Πιάνουμε τραπεζάκι στο Lab (Τριφυλλίας 71, τηλ: 215 5500791), ένα μπαράκι με industrial χώρο, φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά, απέναντι από το πάρκο της περιοχής. Είτε στο cozy εσωτερικό του είτε στην όμορφη βεράντα του, το Lab ποντάρει στην χαλαρή διασκέδαση, με easy listening μουσικές, από ηλεκτρονική ποπ και soul μέχρι reggae, και μας σερβίρει οικονομικά ποτά με 5€, βαρελίσια μπύρα και κρασί από 3,50€, κοκτέιλ με 7€ αλλά και… ψημένη ρακή από την Αμοργό.

*Πολάνσκι και κολωνακιώτικα σφηνάκια
Κατηφορίζουμε προς το Κολωνάκι για να δούμε την ολοκαίνουρια ταινία του Ρομάν Πολάνσκι και στην συνέχεια σπεύδουμε στον πεζόδρομο της Χάρητος για να πιούμε κρασί και να συζητήσουμε γι' αυτή.

Η ταινία: Η «Αφροδίτη με την Γούνα» προβάλλεται στο Odeon Embassy Nova (Πατρ. Ιωακείμ 5 & Ηροδότου) και αφορά έναν σκηνοθετημένο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ μιας ηθοποιού και ενός θεατρικού σκηνοθέτη, τον οποίο προσπαθεί να πείσει πως είναι η κατάλληλη για τον ρόλο του έργου που ετοιμάζει.
Μετά την ταινία: Κατηφορίζουμε προς την Χάρητος, όπου το Para Siempre μας σερβίρει καλό κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και νοστιμότατα tapas από 5€. Σημειώστε ότι επειδή… Σάββατο και Κολωνάκι είναι «δύσκολος» συνδυασμός, δεν βλάπτει να κάνετε μια κράτηση από νωρίς.

*Πανόραμα Κινηματογράφου και ξενύχτι στο Γκάζι
Αυτή την Πέμπτη ξεκίνησε το φετινό Πανόραμα Κινηματογράφου με ενδιαφέρουσες πρεμιέρες και αφιερώματα, τα οποία θα προβάλλονται στην Ταινιοθήκη, στο Ιντεάλ και στο Capitol. Για αυτό το Σάββατο, επιλέγουμε κάποια από τις ταινίες της Ταινιοθήκης (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136) και στην συνέχεια απολαμβάνουμε το… μοριακό ποτό μας στα πέριξ.

Οι ταινίες: Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο σινεφίλ ταινίες. Από τη μία η «Διπλή Ζωή της Βερόνικα» του Κριστόφ Κισλόφσκι, για δύο γυναίκες που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά αλλά ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη (Αίθουσα 1, ώρα 18.00) και από την άλλη η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, που αποτελεί μεταφορά της τραγωδίας του Ευριπίδη με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά, σε μια κινηματογραφική προσπάθεια που προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1962 (Αίθουσα 2, ώρα 22.15). Δείτε όλες τις προβολές του 26ου Πανοράματος εδώ
Μετά την ταινία: Δοκιμάζουμε κοκτέιλ… με το κουτάλι στο Μόμιξ (Κελεού 1-5, Γκάζι, τηλ.: 6974350179), το πρώτο μπαρ μοριακού mixology, που στον βιομηχανικό, μοντέρνο χώρο του σερβίρει κοκτέιλ φτιαγμένα και… τηγμένα στα μέτρα σας. Για μια πρώτη γνωριμία με τα μοριακά κοκτέιλ, ενημερώστε τον barman για τα γούστα σας και αφήστε τον να σας προτείνει το ιδανικό «μίγμα». Για όσους δεν θέλουν «δοκιμές», υπάρχουν και παραδοσιακά κοκτέιλ. Υπολογίστε περί τα 8-10€ ανά κοκτέιλ.

*Σινεμά όπως παλιά και χαλαρό ποτό στο Παγκράτι
Σε έναν χώρο σκέτη… χρονομηχανή στο Παγκράτι, το ιστορικό «κινηματοθέατρον» Παλάς (Υμηττού 109), απολαμβάνουμε ευφυές σινεμά-αναφορά στην βουβή περίοδό του και στην συνέχεια γνωρίζουμε μία από τις νέες αγαπημένες πιάτσες της πόλης, αυτή της πλατείας Προσκόπων.

Η ταινία: Στο Παλάς προβάλλεται η ταινία «Γιο γιο» του Πιερ Ετέξ (1965), ένας φόρος τιμής στο βουβό σινεμά που παντρεύει τις φιγούρες του Τσάρλι Τσάπλιν και την πνευματικότητα του Φελίνι. Ένας δισεκατομμυριούχος καταστρέφεται στο μεγάλο κραχ και αποφασίζει να γίνει… τσιρκολάνος. Τα βήματά του θα ακολουθήσει και ο γιος του, που όταν μεγαλώσει θα γίνει κλόουν. Η ταινία προβάλλεται στις 18.45.
Μετά την ταινία: Αφήνουμε πίσω μας την πολυσύχναστη λεωφόρο Υμηττού και βολτάρουμε στην πλατεία Προσκόπων, που έχει καθιερωθεί ως η νέα μποέμ αθηναϊκή πιάτσα. Δικό μας αγαπημένο στέκι, ο Βρούτος (Αμύντα και πλατεία Προσκόπων), με τον ζεστό ψηλοτάβανο εσωτερικό του χώρο, ο οποίος θυμίζει παλιό καλλιτεχνικό καφενείο, όπου σερβίρονται από ποτά μέχρι ρακόμελα και από γλυκά μέχρι ελληνικοί μεζέδες σε οικονομικές τιμές. Υπολογίστε περί τα 10€ το άτομο για αλκοόλ και τσιμπολόγημα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v