Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα θα δούμε

Με τον Τζιμ Τζάρμους επίτιμο προσκεκλημένο, πολλά ενδιαφέροντα αφιερώματα και πολλά υποσχόμενες νέες ταινίες ανοίγει σήμερα αυλαία το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα θα δούμε
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Με βαρύ χαρτί την παρουσία του Τζιμ Τζάρμους και με την προβολή της νέας του ταινίας “Only Lovers Left Alive”, ανοίγει την αυλαία του το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή, 1η Νοέμβρη. Η επιστροφή του κλασικού ανεξάρτητου αμερικανού δημιουργού είναι μια βαμπιρική ερωτική ιστορία φιλοσοφικών προεκτάσεων με την Τίλντα Σουίντον και τον Τομ Χίντλστον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.



Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ όμως, περιλαμβάνει πολλές ακόμη, λιγότερο ή περισσότερο ηχηρές, επιστροφές. Μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις νέες δουλειές των Ρομάν Πολάνσκι (Venus in Fur), Ούλριχ Ζάιντλ (Paradise: Hope), Βαλέρια Γκολίνο (Honey), Κορνέλιου Πορουμπόιου (When Evening Falls on Bucharest or Metabolism), Κέλι Ράιχαρτ (Night Moves), Μοχάμαντ Ρασούλοφ (Manuscripts Don't Burn), Ξαβιέ Ντολάν (Tom at the Farm), Πάβελ Παβλικόφσκι (Ida), Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Like Father, Like Son), Σεμπαστιάν Πιλότ (The Dismantling), Γκετζ Σπίλμαν (October-November), Χονγκ Σανγκ-Σου (Nobody's Daughter Haewon), Γιαν Χρέμπεκ (Honeymoon), Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (A Castle in Italy) και Ρεχά Ερντέμ (Jin). Κάποιους απ' αυτούς βεβαίως, τους έχουμε γνωρίσει για πρώτη φορά σ' αυτό εδώ το φεστιβάλ κι η επιστροφή τους έχει ιδιαίτερη σημασία για κάθε σταθερό επισκέπτη.



Εν τω μεταξύ, το μακροβιότερο παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ με τον εύγλωττο τίτλο “Ματιές στα Βαλκάνια” κλείνει 20 χρόνια ζωής και γιορτάζει με μια μίνι αναδρομή μέσα από 17 ταινίες δημιουργών όπως ο Νάε Καράνφιλ, ο Ζέκι Ντεμιρκουμπούζ, ο Κρίστι Πούιου, ο Γκόραν Πασκαλίεβιτς και ο Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν. Στα άλλα αφιερώματα της 54ης κινηματογραφικής γιορτής της Θεσσαλονίκης, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη δουλειά δύο καταξιωμένων γάλλων δημιουργών, του Αλέν Ζιροντί και της Κλερ Σιμόν, αλλά και να έρθουμε σε επαφή με τον σύγχρονο αργεντίνικο κινηματογράφο μέσα από τις ταινίες κάποιων νεότερων σκηνοθετών της μακρινής αυτής χώρας.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε φέτος και την επιστροφή του φιλόδοξου ελληνικού σινεμά στη Θεσσαλονίκη, έστω και με μια ισχνή παρουσία που υπογραμμίζεται κυρίως απ' την, βραβευμένη στην πρόσφατη Μόστρα, ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά “Miss Violence”. Μεταξύ άλλων, θα δούμε το “Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά” της Ελίνας Ψύκου, με τον Χρήστο Στέργιογλου και τον “Χειμώνα” του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα με τον έτερο κινηματογραφικό “αντί-σταρ” Βαγγέλη Μουρίκη. Η ταινία της Ψύκου μαζί με το “Wild Duck” του Γιάννη Σακαρίδη συμμετέχουν και στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του δεκαημέρου διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο από 12 νέους δημιουργούς από διάφορες γωνιές του κόσμου.

Η τύχη του βραβείου θα κριθεί φέτος απ' τον Σκοτ Φούντας, την Άντα Σόλομον, τον Κωνσταντίνο Βήτα, τον Έντουαρντ Γουάιντροπ και τον προεδρεύοντα της παρέας, τον “δικό μας” Αλεξάντερ Πέην σε μια ακόμη επίσκεψή στην πόλη και το φεστιβάλ της.



Το 54ο ΦΚΘ θα ολοκληρωθεί το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη με την απονομή όλων των βραβείων επιτροπών και κοινού, και την προβολή της ταινίας λήξης που φέτος είναι το ολοκαίνουργιο “Nebraska”, διά χειρός Αλεξάντερ Πέην.

Καλή θέαση!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v