Η έξοδος του Σαββάτου: Στην «άλλη» Αγία Ειρήνη

Αυτό το Σάββατο, γνωρίζουμε το πιο φρέσκο κομμάτι της πλατείας Αγίας Ειρήνης, αυτό που είναι γεμάτο γευστικές αλλά και καλλιτεχνικές εκπλήξεις.
Η έξοδος του Σαββάτου: Στην «άλλη» Αγία Ειρήνη
Αν η Αθήνα ήταν ανθρώπινος οργανισμός, αυτή την περίοδο η πλατεία Αγίας Ειρήνης σίγουρα θα ήταν, αν όχι η καρδιά, σίγουρα η κεντρική της αρτηρία. Οι λίγες εναπομείνασες άδειες γωνιές της παίρνουν σιγά-σιγά σειρά για να φιλοξενήσουν τα επόμενα hot στέκια της πιάτσας, και εμείς αυτό το Σάββατο βολτάρουμε και δοκιμάζουμε γευστικές και θεατρικές εκπλήξεις στις πιο φρέσκες, εναλλακτικές πλευρές της… προστάτιδας Αγίας της αθηναϊκής διασκέδασης.

Εξερευνώντας την Αθήνα της… αναγέννησης

Όχι, δεν θα καθίσουμε για καφέ στα γνωστά και μη εξαιρετέα στέκια – έτσι για αλλαγή. Αντί να περιμένουμε με τις ώρες για τραπεζάκι στο Tailor Made, το Throubi, το Rooster ή το Zaf, θα πάρουμε καφέ στο χέρι από ένα από τα Mikel spots. Πρόκειται για την ελληνική αλυσίδα καφέ, που ξεκίνησε από τη Λάρισα, κατέκτησε όλη την Θεσσαλία και την Θεσσαλονίκη και πλέον θα την βλέπετε παντού μπροστά σας και στην Αθήνα, και όχι άδικα – είχαμε καιρό να δοκιμάσουμε τόσο ωραίο καφέ (στοιχίζει 2€ είτε καθίσετε σε κάποιο από τα café του είτε τον πάρετε στο χέρι). Στο κέντρο ήδη έχουν ανοίξει καταστήματα στο 3 της Μητροπόλεως και στο 64 της Σόλωνος – δείτε όλες τις διευθύνσεις εδώ

Μέχρι να τελειώσουμε τον καφέ μας, τριγυρνάμε στα πέριξ του κέντρου για να χαρτογραφήσουμε όλες τις νέες αφίξεις – επιχειρήστε μια βόλτα από την Κολοκοτρώνη ως την Αγία Ειρήνη και από την Αιόλου ως την Σταδίου και θα εκπλαγείτε με την αέρα αναγέννησης που φυσά στην περιοχή.


(φωτό: Αλεξάνδρος Αυλωνίτης)

Γεύσεις… υπό εξαφάνιση

Ώρα για φαγητό: Επιστρέφουμε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και πιάνουμε τραπέζι στο «Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα» (Αιόλου 27). Το όνομα του νέου μαγειρείου της πιάτσας παραπέμπει ευθέως σε μαμαδίσιες γεύσεις που απειλούνται με εξαφάνιση και δεν λέει ψέματα: Δοκιμάσαμε λαχταριστό παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ, μουσακά με φύλλο, ψημένο σε πήλινο σκεύος και νοστιμότατες σαλάτες φακής και κους-κους. Η φιλοσοφία είναι αντίστοιχη με τον εξαρχειώτικο Κυματοθραύστη: Υπάρχει ένας self-service μπουφές χωρισμένος σε κυρίως πιάτα και σαλάτες και μπορείτε να διαλέξετε μεσαίο πιάτο (στο οποίο θα βάλετε ένα κυρίως και μία σαλάτα) ή μεγάλο πιάτο (για δύο κυρίως και μία σαλάτα) και θα πληρώσετε 5€ και 7,80€ αντίστοιχα. Συνδυάστε το με το ωραίο χύμα κρασί ή το αμοργιανό ρακόμελο ή οινόμελο, και θα έχετε ένα μαμαδίσιο γεύμα με λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο.

-Οι φωτογραφίες του "Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα" που εμφανίζονται εντός του δημοσιεύματος είναι του Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Αγία Ειρήνη η γλυκατζού

Ακόμη κι αν θέλατε να αποφύγετε τον γλυκό επίλογο μετά το γεύμα, οι μυρωδιές των φρεσκοτηγανισμένων λουκουμάδων ακριβώς απέναντι, στους «Lukuμάδες» δεν θα σας το επιτρέψουν. Μπείτε, διαλέξτε από τις κολασμένες γεύσεις για να συνοδεύσετε τις γενναιόδωρες μερίδες και… από Δευτέρα δίαιτα. Εμείς δοκιμάσαμε (και δεν το μετανιώσαμε καθόλου) λουκουμάδες με παγωτό κρέμα μπισκότο, λιωμένη πραλίνα και φιστίκια Αιγίνης αλλά και αυτούς με το πρωτότυπο παγωτό καζάν-ντιπί (περί τα 4-5€ η μερίδα).

Αγία Ειρήνη η θεατρόφιλη

Στην πάνω πλευρά της πλατείας, το Faust (Καλαμιώτου 11, τηλ: 2103234095) φροντίζει να κάνει την Αγία Ειρήνη ακόμη πιο «αυτάρκη», αφού δίνει την δυνατότητα στους «φανατικούς» της πιάτσας να απολαύσουν και θέατρο, στον ωραίο χώρο του bar-theatre που έστησε ο ηθοποιός Αλέκος Συσσοβίτης. Αυτό το Σάββατο, θα δούμε την μαύρη κωμωδία του Ντέιβιντ Μάμετ «Τώρα που γυρίζει», μία τρελή αναζήτηση της «τέλειας» ταινίας από δύο μεγαλοπαραγωγούς του Χόλιγουντ που βρίσκουν τον δάσκαλό τους από μία γραμματέα. Πρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αλέκος Συσσοβίτης και Ευτυχία Γιακουμή – εισιτήριο 14€, μειωμένο 10€. Δείτε παρακάτω το trailer της παράστασης.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v