5 ατμοσφαιρικά wine bars για το σαββατόβραδο

Πέντε αθηναϊκοί «ναοί» του κρασιού που σερβίρουν ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα και ωραιότατες ποικιλίες για οικονομικές και μεθυστικές εξόδους.
5 ατμοσφαιρικά wine bars για το σαββατόβραδο
του Γιώργου Κόκουβα

Όταν η οικονομική έξοδος συναντά την έμφυτη αγάπη των Ελλήνων για το κρασί, και όταν η φθινοπωρινή σοδειά συνοδεύεται από λαχταριστά μεζεδάκια και ωραία, «καθαρή» ατμόσφαιρα με ραφινάτη διακόσμηση και μουσική, τότε δεν χρειαζόμαστε παραπάνω λόγους για να διαλέξουμε ένα wine bar για την έξοδο του σαββατοκύριακου. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πέντε αγαπημένες μας αθηναϊκές γωνιές που τιμούν το «νέκταρ» των ελληνικών αμπελώνων και μας περιμένουν… με υψωμένα τα ποτήρια.

*By the glass 
Φιλελλήνων και Γεωργίου Σουρή 3, τηλ.: 210 3232560
Από τις σχετικά πρόσφατες αφίξεις στον χώρο των wine bars, αυτός ο όμορφος χώρος στην στοά Ράλλη, μια ανάσα από το Σύνταγμα απλώνει τα τραπεζάκια του με φόντο τους ροζ τοίχους και το αίθριό του. Στην wine list θα βρείτε περίπου ογδόντα ετικέτες ελληνικών κρασιών, μεγάλο μέρος των οποίων σερβίρεται και σε ποτήρια τριών μεγεθών για να διαλέξετε πόσο θα πιείτε – και αντίστοιχα, πόσο θα πληρώσετε. Αξιομνημόνευτα είναι και τα μεζεδάκια του By the Glass, που στοιχίζουν περί τα 5-6€ και περιλαμβάνουν επιλογές όπως ντακάκια με πέστο, φιλετίνια κοτόπουλο και μπιφτεκάκια με homemade μουστάρδα.

*Wine Point 
Διάκου και Πορινού 2, τηλ: 210 9227050

Δύο βήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης, απλώνεται ολόκληρος ο ελληνικός αμπελώνας. Στον ζεστό χώρο του Wine Point, εκτός από τις ποικιλίες εγχώριου κρασιού που θα δοκιμάσετε, θα βρεθείτε κάθε ημέρα και προ κάποιας έκπληξης, καθώς διοργανώνονται συνεχώς events, όπως βραδιές οινογνωσίας, σεμινάρια, παρουσιάσεις, live gigs μέχρι και… ταχυδακτυλουργικά shows. Το κρασί θα το συνοδεύσετε με τις ωραίες ποικιλίες ιδιαίτερων ελληνικών τυριών και αλλαντικών.

*Heteroclito 
Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, τηλ.: 210 3239406

Τα events συνεχίζονται στο Heteroclito, το οποίο σφύζει από ζωή όχι μόνο τα σαββατοκύριακα, αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας – τις Δευτέρες για παράδειγμα, πραγματοποιούνται δοκιμές νέων σοδειών, παρουσία των παραγωγών τους (αυτή τη Δευτέρα σειρά έχουν τα Escapades των Γεροβασιλείου και Τσατσαρλή από τη Νότιο Αφρική σε προνομιακές τιμές, ενώ την επόμενη το κτήμα Κυρ-Γιάννη, παρουσία του Στέλιου Μπουτάρη). Η wine list του Heteroclito ανανεώνεται κάθε 1η του μηνός, ενώ την παράσταση κλέβουν, πέρα από τα κρασιά και τον funky χώρο, οι μεζέδες με ευφάνταστες «πινελιές», όπως τα ελληνικά τυριά με την σπιτική μαρμελάδα σύκο. Το κρασί ανά ποτήρι ξεκινά από τα 2,50€ ενώ το Heteroclito λειτουργεί καθημερινά από τις 12.30 και τις Κυριακές από τις 18.00.

*Oinoscent 
Βουλής 45-47, τηλ.: 210 3229374

Μικρό, cozy στέκι στην ήσυχη πλευρά της οδού Βουλής, με τραπεζάκια εντός και εκτός, και ιδιαίτερη φροντίδα στην διατήρηση καθαρής ατμόσφαιρας, ώστε να απολαύσετε το κρασί σας άκαπνα. Η λίστα των κρασιών, τα οποία άλλωστε μπορείτε να αγοράσετε από το «κελάρι» του καταστήματος, ενημερώνεται συχνά. Αυτή την εβδομάδα, και μέχρι την Κυριακή, το Oinoscent διανύει «Κρητική περίοδο», με δοκιμές κρητικών κρασιών, όπως Βιδιανό, Θραψαθήρι, Δαφνί, Μοσχάτο Σπίνας, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι και Λιάτικο, σε δημιουργικούς συνδυασμούς με διεθνείς ποικιλίες. Φυσικά, δεν θα λείπουν τα κρητικά προϊόντα από τις προσεγμένες ποικιλίες μεζέδων – υπολογίστε περί τα 10€ για ποτήρι κρασί και τσιμπολόγημα.

*Scala Vinoteca 
Σίνα 50 και Αναγνωστοπούλου, τηλ: 210 3610041

Ένα από τα πρώτα wine bars που άνοιξαν στην Αθήνα, το «Scala Vinoteca» βρίσκεται φωλιασμένο στα σκαλάκια που κατηφορίζουν τον Λυκαβηττό και κρύβει έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο, όπου κυριαρχεί το ξύλο και (τι άλλο;) τα μπουκάλια κρασιών, που καλύπτουν ολόκληρο τον τοίχο. Εκατό ετικέτες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα προσφέρονται σε μπουκάλι ή ποτήρι, ενώ τις εκλεπτυσμένες γεύσεις επιμελείται ο Νικόλας Μπαρτσόκας. Αν το επισκεφθείτε Σάββατο ή Παρασκευή μεσημέρι, θα απολαύσετε τα πιάτα του με 20% έκπτωση – μερικές από τις γεύσεις περιλαμβάνουν ψητά παντζάρια με ζεστό κατσικίσιο τυρί, μέλι και καρύδια, ταϋλενδέζικη σαλάτα με νουντλς ρυζιού, στριφτούδια με κυδώνια και πάπρικα και φοντύ τυριού με προσούτο, αχλάδι και φινόκιο. Για τις γκουρμέ γεύσεις και ένα ποτήρι κρασί υπολογίστε περί τα «τσουχτερά» 30€ ή περί τα 12€ κατ΄ άτομο για ένα ποτήρι κρασί και μια απλή ποικιλία τυριών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v