Αιγάλεω: Μπαρ και εστιατόρια στην Άγρια Δύση

Ωραία μπαράκια, παρεΐστικα ρακάδικα, παραμυθένια καπκεϊκάδικα και «ψαγμένοι» πολυχώροι. Οι αγαπημένες μας διευθύνσεις για βράδια στην αθηναϊκή δύση.
Αιγάλεω: Μπαρ και εστιατόρια στην Άγρια Δύση
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από μερικά χρόνια, ήταν μάλλον απίθανο αν δεν ήσουν κάτοικος δυτικών προαστίων να διασχίσεις το σύνορο της λεωφόρου Κηφισού στο σημείο που διασταυρώνεται με την Ιερά Οδό απλώς για να πιεις ένα ποτό, ή για να τσιμπολογήσεις κάτι σε ένα μεζεδοπωλείο. Να όμως που οι καιροί τα φέρνουν έτσι ώστε κάθε περιοχή της ευρύτερης Αθήνας να έχει πια την δική της πιάτσα, η οποία ξεπερνά κατά πολύ την κατηγοριοποίηση «συνοικιακά μαγαζιά». Οι προσπάθειες είναι τόσο αξιόλογες, και οι ιδέες τόσο φρέσκες που μπορούμε πλέον να μιλάμε για μαγαζιά που θα στέκονταν μια χαρά και στο κέντρο της πόλης –απλώς τυγχάνει να απαιτούν λίγη παραπάνω βενζίνη, ή ένα απλό εισιτήριο του μετρό, από όσους δεν κατοικούν στα πέριξ. Και τα αξίζουν με το παραπάνω.

Το Αιγάλεω είναι, τελευταία, αντιπροσωπευτικότατο παράδειγμα αυτής της τάσης, και τα στέκια που ακολουθούν αποδεικνύουν του λόγου μας το αληθές. 

Cap Cap
Πανόρμου 26, τηλ.: 210 5904116

Για το γλυκύτατο στέκι με τα αλκοολούχα μαγικά φίλτρα και τα καλύτερα cupcakes της Αθήνας σας τα έχουμε ξαναπεί: Ο χώρος είναι βγαλμένος από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων (σκεφτείτε την Αλίκη και τον Γάτο του Τσεσάιρ από την Χώρα των Θαυμάτων να κλείνουν ραντεβού με τον Χάρι Πότερ στο εργοστάσιο σοκολάτας του Γουίλι Γουόνκα, και έχετε μια ιδέα) ενώ στον κατάλογο φιγουράρουν λαχταριστά πολύχρωμα cupcakes, μοβ λεμονάδες, αλκοολούχα «μαγικά φίλτρα», και λαχταριστά γιγάντια κέικ. Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, η ψήφος εμπιστοσύνης μας πάει στο εξαιρετικό Banoffee Cupcake, και στη Λεμονάδα της Χώρας των Θαυμάτων, που έχει μοβ χρώμα και γεύση… λεβάντας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2,50-3,50€ για τα cupcakes, και στα 6-7€ για τις μπύρες. 

Σπείρα
Αγίου Κωνσταντίνου 4, τηλ.: 210 5312901

Ξύλινο deck με πολύχρωμες καρέκλες και τραπεζάκια καφενείου έξω, όμορφη mix’n’match διακόσμηση μέσα, με στοιχεία βιομηχανικά, λεπτομέρειες από ξύλο και ρετρό αναφορές όπως το ωραίο μωσαϊκό στο πάτωμα. Η Σπείρα είναι ένα από τα αγαπημένα μας στέκια στη γειτονιά γύρω από το μετρό του Αιγάλεω, για τις μουσικές επιλογές της, που δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία σε «ψαγμένα» είδη όπως η drum’n’bass, τα afro beats και η reggae, τα οποία ανακατεύει ωραία με την αναμενόμενη funk-soul «μαγιά». Στα συν, τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και οι καλές τιμές: στα 6€ το ποτό, ενώ κάθε Δευτέρα happy hour με τρία ποτά στα 12€. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 17.00, και τα Σαββατοκύριακα από τις 11.00 το πρωί για καφεδάκι. 

Χρυσοστόμιο Rock Bar 
Κερασούντος 4, τηλ.: 210 5989409

Μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες, αφού πρωτοάνοιξε τις ξύλινες πόρτες του το μακρινό 1979, κι από τότε δεν σταμάτησε να αποτίει φόρο τιμής σε όλα τα είδη της ροκ μουσικής, χωρίς να «κολλά» σε αγκυλώσεις: Θα οργανώσει 60s-70s πάρτι με την ίδια ευκολία που θα παίξει Lynyrd Skynyrd, θα το «γυρίσει» και λίγο προς την funk-soul αν κρίνει ότι η διάθεση το απαιτεί. Οι δύο του όροφοι στολίζονται –ως είθισται στα rock bars που σέβονται τον εαυτό τους– από πέτρα και ξύλο, ενώ τα ποτά κυμαίνονται στα 6€. 

8 Δυτικά
Λεωφόρος Αθηνών 387, τηλ.: 210 5316047

Είναι μπαρ –αλλά όχι με τη συμβατική έννοια του όρου– είναι εκθεσιακός χώρος, είναι θεατρική σκηνή, φιλοξενεί και live, απλώνει και τραπεζάκια σε έναν πανέμορφο κήπο για να αράζουμε τις ηλιόλουστες μέρες που ακόμα καλά κρατούν. Το Οκτώ Δυτικά αυτοσυστήνεται ως «ναός τέχνης» και διοργανώνει πολλά ακόμα events και happenings, όπως το παζάρι χειροποίητων δημιουργιών και προϊόντων από μικρούς παραγωγούς, που θα φιλοξενήσει από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου, ή την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ ή στη fanpage στο Facebook. Η είσοδος σε όλα τα δρώμενα είναι πάντα ελεύθερη, ενώ με μια μικρή εθελοντική εισφορά (της τάξης των 3-5€) γίνεστε μέλη του χώρου, και απολαμβάνετε κρασί και μεζεδάκια από τον μπουφέ, ή συμμετέχετε μαγειρεύοντας στις συλλογικές κουζίνες. 

Ρακαδημία
Αγίας Λαύρας 9, τηλ.: 210 5909809

Ξακουστό πολύ πέρα από τα σύνορα των δυτικών προαστίων μεζεδοπωλείο-ρακάδικο, που εμπνέεται από την κρητική παράδοση, την οποία όμως πηγαίνει δυο βήματα παραπέρα: Πέρα από τους εξαιρετικούς χοχλιούς και το πολύ καλό απάκι, θα δοκιμάσετε επίσης λουκουμάδες τυριών, μπουρεκάκια με παστουρμά και τυρί, κολοκυθανθούς γεμιστούς με φέτα, σουτζουκάκια σμυρναίικα και αρνάκι κλέφτικο. Μας αρέσει, όμως, και για το ιδιαίτερο περιβάλλον του, που παντρεύει το βιομηχανικό design με στοιχεία της ελληνικής παράδοσης στο εσωτερικό του, και για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα στα τραπεζάκια που απλώνει έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει. Τα μεζεδάκια σας θα τα συνοδεύσετε απαραιτήτως με απόσταγμα –διαθέτει ποικιλία ρακής, τσίπουρου και ούζου από όλη την Ελλάδα– και ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο. 

Τα Αχλάδια
Κερασούντος 25 και Κωνσταντινουπόλεως, τηλ: 210 5986568

Ρακάδικο που μιλά άπταιστα την… κρητική διάλεκτο, τα Αχλάδια στήνουν αυτοσχέδια γλέντια με παραδοσιακές μουσικές και ρακοκάζανα (σημειώστε ότι την Κυριακή 20 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Αιγάλεω στήνεται το μεγάλο καζάνι με «στράφυλα από τα Αχλάδια τσι Κρήτης») και σερβίρουν λαχταριστά κρητικά μεζεδάκια σε έναν κουκλίστικο χώρο που θυμίζει παραδοσιακό καφενείο, αλλά και στη δροσερή αυλίτσα όσο ο καιρός ακόμα το επιτρέπει. Από τις αγαπημένες μας γεύσεις, η εκπληκτική σφακιανή πίττα, η ομελέτα, το λουκάνικο, ο εξαιρετικός ντάκος, οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, αλλά και η πεντανόστιμη τηγανιά και τα κρεατικά –στα «οπωσδήποτε» το αρνάκι στον φούρνο που έρχεται με πατατούλες μαζί με το μίνι-ταψάκι του. Συνοδεύετε με τις απαραίτητες ρακές, ή ελληνικά αναψυκτικά από μικρούς παραγωγούς, και πληρώνετε περί τα 15-20€ το άτομο. 

Του Κύκλου τα Γυρίσματα 
Ταΰγετου 48 & Αγ.Βαρβάρας 13, τηλ.: 210 5319891

Κι επειδή τα ρακάδικα ταιριάζουν με τις φθινοπωρινές ημέρες –και νύχτες– άλλη μία ιδιαίτερη πρόταση στη γειτονιά που αξίζει την προσοχή σας: Το μεζεδοπωλείο-ρακάδικο Του Κύκλου τα Γυρίσματα είναι χαριτωμένο και πολύχρωμο, με τα ράφια του φορτωμένα μπουκαλάκια και βαζάκια με λάδια και μπαχάρια, ενώ διαθέτει και μια όμορφη αυλή για τα κυριακάτικα μεσημέρια που οι λιακάδες επιμένουν. Το μενού βαδίζει στα χνάρια της ελληνικής παράδοσης, με μια-δυο δημιουργικές πινελιές εδώ κι εκεί. Στις προτάσεις μας συμπεριλαμβάνονται η σαλάτα με ανθότυρο, ρόκα, λιαστή ντομάτα και σουσάμι, η μελιτζάνα στο πήλινο με τυρί και σουτζούκι και ο Κοταμανίτης, ήτοι μπουκίτσες κοτόπουλο με μουστάρδα, πιπεριές και κρέμα γαλακτος. Έχει επίσης πολλές πρωτότυπες ιδέες όπως οι Λυχναροβραδιές που διοργανώνονται κάθε Τετάρτη βράδυ υπό το φως των κεριών, αλλά και τακτικές βραδιές με ζωντανή μουσική. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, συνοδεία κρασιού ή βιολογικής ρακής.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v