6 νόστιμες στάσεις στην άγρια (αθηναϊκή) Δύση

Από την Κρήτη ως τη Νέα Υόρκη, και από την νησιώτικη κουζίνα μέχρι τις χωριάτικες πίτες, τα Δυτικά Προάστια έχουν τα δικά τους «πολυσυλλεκτικά» γευστικά μυστικά, κι εμείς τα αναζητούμε σε 6 εστιατόρια που «εκπέμπουν» κύματα νοστιμιάς προς την υπόλοιπη Αθήνα. 
6 νόστιμες στάσεις στην άγρια (αθηναϊκή) Δύση
του Γιώργου Κόκουβα

Όταν τα δυτικά προάστια γουργουρίζουν, έχουν και τα κατάλληλα μέρη να ικανοποιήσουν την πείνα τους με τον πιο γευστικό τρόπο. Η υπόλοιπη Αθήνα αρχίζει σιγά-σιγά, με την σειρά της να τα ανακαλύπτει, και να στρέφει την γαστριμαργική της πυξίδα προς την άγνωστη μέχρι πρότινος Δύση. 
Μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου, κρητικές λιχουδιές που γίνονται ολοένα και πιο «ξακουστές» στην Αττική, βαρβάτη κρεατοφαγία που έχει φέρει στο Μπουρνάζι όλα τα βόρεια προάστια, και ελληνικές γεύσεις σε κλασικά μεζεδοπωλεία μαγειρεύονται με μεράκι στις πιο νόστιμες γωνιές της «άγριας Δύσης», κι εμείς επιχειρούμε μια γευστική βόλτα, έχοντας το μαχαιροπίρουνο ανά χείρας – περιμένουμε φυσικά και τα δικά σας αγαπημένη μέρη για φαγητό στα δυτικά προάστια, στα σχόλια στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. 

(Δημοσθένους 18 & Μ. Αλεξάνδρου, Περιστέρι, τηλ: 2105720048) 

«Δεν είναι γιαουρτάκι στο ράφι... Τίποτα έτοιμο, όλα χειροποίητα», είναι το σύνθημα του μάγειρα στην πιο νόστιμη Γκαλερί των δυτικών προαστίων, και το ελληνικό φαγητό εκτίθεται στα πιάτα μας με αρκετό μεράκι. Περιποιημένα μαγειρευτά, παραδοσιακές πίτες και μεγάλη ποικιλία μεζέδων που ποντάρουν πάντα στις ελληνικές πρώτες ύλες αλλά καταφέρνουν συχνά να ξαφνιάζουν τον ουρανίσκο σερβίρονται από την κουζίνα της Γκαλερί, ενώ ο χώρος, φωτεινός και περιποιημένος, ανοίγει την διάθεση (και την όρεξη). Δοκιμάστε τα μπουρεκάκια μελιτζάνας και την τηγανιά κοτόπουλου. Ιδανικός για οικογένειες, ο χώρος βρίσκεται σε έναν όμορφο πεζόδρομο – διατίθενται και παιδικά καρεκλάκια για να κάθονται αναπαυτικά και οι "νεαρότεροι" πελάτες. 
Ενδεικτική τιμή: 20€ κατ’ άτομο – Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, «έτρεχαν» προσφορές, όπως ατομικό μενού με 12€ και δυνατότητα παραγγελίας μισών μερίδων στη μισή τιμή. Μένει να δούμε αν θα συνεχιστούν και τον χειμώνα. 

(Μ. Αλεξάνδρου 86, Περιστέρι, τηλ: 2105773721)
Στον ίδιο, πανέμορφο πεζόδρομο, μακριά από την φασαρία του Μπουρναζίου, κρύβεται η κλασική κρεατοφαγική επιλογή της περιοχής. Η Δάφνη συγκεντρώνει πλήθη ολόκληρα που έρχονται για να δοκιμάσουν τις συνταγές της μαγείρισσας. Το μενού περιλαμβάνει γεύσεις από όλη την Ελλάδα, πολύ καλά μαγειρευτά, ικανοποιητική ποικιλία κρασιών –και μάλιστα οικονομικών- αλλά και γλυκά για τον επίλογο. Το δυνατό σημείο της Δάφνης είναι το πολύ καλό κρέας – δοκιμάστε τα κεφτεδάκια Δάφνη με την γλυκόξινη σάλτσα, το σωστά ψημένο ψαρονέφρι, αλλά και τα προσεγμένα ορεκτικά – οι κολοκυθοκεφτέδες είναι αξιομνημόνευτοι. Παραγγείλτε με φειδώ, γιατί οι μερίδες είναι γενναιόδωρες. Ο χώρος, επίσης, με την πληθωρική διακόσμηση και την ησυχία του πεζόδρομου δεν θα σας απογοητεύσει. 
Ενδεικτική τιμή: 20€ κατ’ άτομο

Τον τελευταίο καιρό, όλη η Αθήνα μιλάει για τις λιχουδιές του Κούνδουρου και όχι άδικα. Ο Νίκος Κουνδουράκης, υπεύθυνος του εστιατορίου, έχει δημιουργήσει ένα μικρό, φιλόξενο κρητικό «καταφύγιο» στο κέντρο του Μπουρναζίου, όπου φέρνει «φρέσκο πράμα» συνεχώς από τη Λεβεντογέννα. Κάθε «μαγεργιά», όπως υπόσχεται ο σεφ, τηρεί την παράδοση και την ιεροτελεστία της Κρητικής γιαγιάς, και σερβίρεται σε βαρβάτες μερίδες, όπως συνηθίζεται στο νησί. 

Μελωμένα καλτσούνια, σύγκλινο γραβιέρας, σαλάτα «κουκουβάγια» (ντάκος), γαρδούμια αυγολέμονο, χοχλιοί στιφάδο, ρίφι (κατσικάκι) τσιγαριαστό, πετεινός με ντομάτες και μπριζόλα «από βούι» είναι μερικοί από τους λόγους που θα σας κάνουν να αγαπήσετε το «φαγάτσι» του Κούνδουρου. 
Ενδεικτική τιμή: 20-25€ κατ’ άτομο

Base Grill 
(Κων/πόλεως 64, Περιστέρι, τηλ: 210 5757455)
(φωτογραφία από το gastrolovers.blogspot.com)
Άκρως τσιμπήμενο αλλά άκρως δικαιολογημένα, το Base Grill αποτελεί την ιδανική επιλογή για εκείνη την ημέρα που θα θελήσετε να κάνετε την «υπερβολή του μήνα» και να ξοδέψετε λίγα χρήματα παραπάνω για χάρη του στομαχιού σας. Θα το βρείτε στην καρδιά του Μπουρναζίου, ανάμεσα στα δεκάδες café της περιοχής. Το σέρβιςείναι εξαιρετικό, ενώ ο χώρος απλός και αποτελεσματικός. 

Φυσικά, το Base Grill ποντάρει στην κρεατοφαγία (μην περιμένετε μακαρονάδες και λοιπά «γεμίσματα» καταλόγου), στο τέλεια ψημένο κρέας, και στις «σταρ» του μενού του, δηλαδή τη σπαλομπριζόλα, το «βραζιλιάνικο» μοσχάρι (από τα ακριβότερα του καταλόγου) και οτιδήποτε μοσχαρίσιο.  Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη συνταγή της φωλιάς πατάτας με αυγά και τσαλαφούτι (κρεμώδες τυρί), που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του εστιατορίου. Ωστόσο, παραγγείλτε με φειδώ – ίσως είναι προτιμότερο να μην παραγγείλετε μερίδα για κάθε άτομο, αλλά να μοιραστείτε πιάτα. Στα συν, ο εκτενής κατάλογος μπύρας – η ποικιλία σε ετικέτες αγγίζει επίπεδα μπυραρίας. 
Ενδεικτική τιμή: 30-35€ κατ’ άτομο

Πέτρα Ξέξασπρη 
(Σάμου 30 και Καραϊσκάκη, Χαϊδάρι, τηλ: 210 5817444)
Το σπιτικό περιβάλλον του «κρυφού» και οικονομικού μεζεδοπωλείου των δυτικών προαστίων κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις, ενώ τις υπόλοιπες τις κερδίζει η κυρία Μαρία, η οποία μαγειρεύει όλες τις ελληνικές λιχουδιές στην κουζίνα της. Από τα κυρίως, το αρνάκι σε κληματόφυλλα («του αμπελουργού»), το μυδοπίλαφο και το «πιπεράτο» ψαρονέφρι ξεχωρίζουν, ενώ οι παραδοσιακές πίτες είναι εξίσου νόστιμες. Δοκιμάστε την σπιτική ρακή του καταστήματος και κλείστε με κερασμένο γλυκό σταφύλι και… κουβεντολόι με την μαγείρισσα. Τα σαββατοκύριακα είναι πιθανό να πετύχετε live μουσική. 
Ενδεικτική τιμή: 15-20€ κατ’ άτομο

(Κερασούντος 25 Αιγάλεω, τηλ: 2105986568)

Μεζεδοπωλείο με αύρα καφενείου από τα παλιά, με έμφαση στην κρητική κουζίνα και τις παραδοσιακές γεύσεις, τα Αχλάδια ενδείκνυνται για σαββατιάτικα "γλέντια" μετά μεζέ, αφού συνήθως το σαββατοκύριακο υπάρχει live μουσική. Από τις αγαπημένες μας γεύσεις στα Αχλάδια, η εκπληκτική σφακιανή τυρόπιτα, η ομελέτα, το λουκάνικο, ο εξαιρετικός ντάκος, οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, αλλά και πεντανόστιμη τηγανιά και κρεατικά - ξεχωρίζει το αρνάκι στον φούρνο που έρχεται με πατατούλες μαζί με το μίνι-ταψάκι του. Φυσικά, είναι ένα μικρό "έγκλημα" να μην δοκιμάσετε το ρακόμελο των Αχλαδιών, αλλά ούτως ή άλλως εδώ, ακόμη και τα αναψυκτικά είναι ιδιαίτερα - δοκιμάστε την ιδιαίτερη ελληνική φίρμα Frutop. 
Ενδεικτική τιμή: 15-20€ κατ' άτομο. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v