Η βόλτα του Σαββάτου: Από τη Βάρκιζα στο Βοτανικό

Αυτό το Σάββατο, ξορκίζουμε τον καύσωνα με οικονομικά μεζεδάκια που μυρίζουν θάλασσα στη Βάρκιζα και ωραία κοκτέιλ σε μια μυστική αυλή στον Βοτανικό.
Η βόλτα του Σαββάτου: Από τη Βάρκιζα στο Βοτανικό
της Ηρώς Κουνάδη

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου είναι εδώ, κι εμείς σκεφτόμαστε να αποχαιρετίσουμε τον μήνα που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στις καλοκαιρινές μας διακοπές, όπως του αρμόζει: Με βουτιές – αντίδοτο στον καύσωνα των ημερών, οικονομικές θαλασσινές γεύσεις μετά θέας, και ωραία κοκτέιλ μακριά από τα πλήθη, σε μια μυστική αυλίτσα στον Βοτανικό.

Πρωινές βουτιές στην Αττική Ριβιέρα

Ό,τι και αν λένε οι κάτοικοι των βορείων προαστίων για τις παραλίες που κοιτάζουν προς τα πάνω στον χάρτη, η ταπεινή μας γνώμη είναι ότι καλύτερες αμμουδιές από εκείνες που συγκεντρώνονται γύρω από την λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου δεν υπάρχουν στην Αττική. Από τα κοσμοπολίτικα Λιμανάκια, που συγκεντρώνουν τους 20άρηδες, μέχρι το πιο οικογενειακό Θυμάρι στην Παλαιά Φώκαια και την χαρά του εξερευνητή που συγκεντρώνεται στους μικρούς κολπίσκους ανάμεσα στα Λεγραινά και το Σούνιο (το μυστικό ενός εξ αυτών διέρρευσε πριν από μερικά χρόνια και μεταμόρφωσε την μέχρι πρότινος ερημική περιοχή στο απόλυτο αθηναϊκό hype) όρεξη να ‘χετε να οδηγείτε σταματώντας κάθε λίγο για άλλη μια βουτιά.

Αν πάλι δεν έχετε όρεξη να οδηγείτε, η αμμουδιά στο Καβούρι απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, και –παρά την κοσμοσυρροή– εγγυάται βουτιές σε καθαρά νερά και ηλιοθεραπεία σε απαλή άμμο. Κι όταν πεινάσουμε, δεν χρειάζεται να πάμε μακριά…

Απογευματινοί μεζέδες στη Βάρκιζα

Μας άρεσε πολύ η κίνηση του Ομίλου Καστελόριζο, να καθιερώσει πριν από λίγους μήνες τα «μενού της παρέας», ήτοι έξι-επτά πιατάκια με μεζέδες τα οποία… γεμίζουν και ξαναγεμίζουν, όπως άλλωστε και τα ποτήρια του κρασιού, όσο αντέχει η παρέα. Μας αρέσει ακόμα περισσότερο η καλοκαιρινή εκδοχή τους, που για το Καστελόριζο της Βάρκιζας, το οποίο μάλιστα αγναντεύει από τις βεράντες του το γαλάζιο του Σαρωνικού, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ντολμάδες θαλασσινών, σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκι και μπαχάρι, γαριδάκι με sauce tartar, καλαμάρι θράψαλο, μύδια αχνιστά και ένα πιάτο ημέρας, στην καταπληκτική τιμή των 16€ το άτομο. Περιλαμβάνεται απεριόριστη κατανάλωση κρασιού ή ρακής. Θυμηθείτε να κάνετε κράτηση, τηλεφωνώντας στο 210 9655022.

Βραδάκι με κοκτέιλ στην αυλή του Soiree de Votanique

Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, να βρεις ένα μέρος που να ανταποκρίνεται στην περιγραφή «πάμε να πιούμε ένα ποτάκι να τα πούμε» τα βράδια του Σαββάτου στην Αθήνα. Τέτοια είναι η περίπτωση της μικρής αλλά χαριτωμένης αυλής του Soiree de Votanique, στο 38 της οδού Καστοριάς, στον Βοτανικό. Πιάνεις είτε ένα από τα τραπέζια με τις φερ φορζέ καρεκλίτσες που κάνουν απευθείας συνειρμό με τις διακοπές των παιδικών μας χρόνων, είτε κάθεσαι «στο πλάι» στους μεγάλους πάγκους που θυμίζουν τραπέζια του πικνίκ και ακούς ωραίες jazz funk μουσικές στην ένταση εκείνη που ενθαρρύνει τις ενδιαφέρουσες κουβέντες. Η λίστα με τα κοκτέιλ κινείται γύρω από τις κλασικές επιλογές, αλλά με ένα twist (το Apple Mojito που δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικό) ενώ υπάρχουν και πολλές επιλογές κρασιών –λευκών, κόκκινων, γλυκών και αφρωδών– σε ποτήρι.

Αν (ξανα)πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε από μια μικρή αλλά θαυματουργή λίστα με μεζεδάκια για τσιμπολόγημα, όπως ψητά λαχανικά, μίνι σουβλάκια κοτόπουλου ή μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 7€ για τα κοκτέιλ, στα 3-4€ για τα κρασιά και στα 3-5€ για τα μεζεδάκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v