Νέα Φιλαδέλφεια: Καφές και φαγητό με άρωμα Μικρασίας

Μικρασιατικές γεύσεις, δροσεροί κήποι, δυνατές μουσικές και ευφάνταστα κοκτέιλ σε έξι στέκια για καφέ, ποτό και φαγητό στην Νέα Φιλαδέλφεια.
Νέα Φιλαδέλφεια: Καφές και φαγητό με άρωμα Μικρασίας
του Γιώργου Κόκουβα

Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι η "έδρα της ΑΕΚ", αλλά είναι και πολύ περισσότερα. Είναι η συνοικία της προσφυγιάς, των ανατολίτικων αρωμάτων και του πράσινου. Το προάστιο με το μεγάλο Άλσος, τους φαρδιούς δρόμους, τα γοητευτικά διώροφα προσφυγικά σπίτια, τις νεραντζιές, τις λεμονιές, τις γαζίες και τις ανθισμένες αυλές. Είναι, τέλος, μια περιοχή που ζει στους δικούς της ρυθμούς, μακριά από το κέντρο, με τα δικά της ιδιαίτερα στέκια για φαγητό, καφέ ή ποτό γύρω από την κεντρική πλατεία, μια περιοχή που αξίζει να ανακαλύψετε.

*Λεμονόκηπος
Αγ. Τριάδας 11 & Επταλόφου, 210 2588611

Υπέροχος, νοσταλγικός χώρος, ζωγραφισμένος στο χέρι, μια δροσερή αυλή πνιγμένη στις λεμονιές, αλλά και ένα εσωτερικό «αίθριο» στο ανακαινισμένο κτίριο της δεκαετίας του ’30 δημιουργούν παρεΐστικη ατμόσφαιρα, η οποία έχει γεύση… Ανατολής. Οι πολίτικες και μικρασιατικές γεύσεις δεν λείπουν από το μενού, ενώ οι μερίδες καταφθάνουν σε γενναιόδωρες δόσεις στο τραπέζι για να συνοδεύσουν το κρασί ή το ουζάκι. Εμείς δοκιμάσαμε φάβα με λιαστή ντομάτα, δροσερότατο ταμπουλέ μικρασιάτικο, μπουρεκάκια μελιτζάνας και «γεμάτη» σαλάτα Λεμονόκηπος – από τα κυρίως μπορείτε να διαλέξετε θαλασσινά, κρεατικά σχάρας (χιτ το κεμπάπ) και μαγειρευτά της κατσαρόλας. Οι τιμές κινούνται σε λογικά επίπεδα – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

*Εν Αιθρία 
Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, τηλ: 210 2582751


Σε ένα παλιό αρχοντικό νεοκλασικό, το Εν Αιθρία απλώνει τα τραπέζια του στο κουκλίστικο πολύχρωμο εσωτερικό, καθώς και στα ευρύχωρα μπαλκόνια του. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς μπυραρίες της περιοχής, όπου θα απολαύσετε όχι μόνο δεκάδες ετικέτες μπύρας, αλλά και τίμιους μεζέδες για τσιμπολόγημα (κεφτεδάκια και τηγανιά είναι εγγυημένες επιλογές) ή κυρίως πιάτα για full κρεατοφαγικό γεύμα – το μενού αλλάζει συχνά, αλλά όλες οι συνταγές με κοτόπουλο, μοσχάρι και ζυμαρικά με κρέας ικανοποιούν το στομάχι με γενναιόδωρες μερίδες. Υπολογίστε περί τα 17-20€ κατ’ άτομο. Η μουσική κινείται σε αρκετά δυνατή ένταση, ώστε να δημιουργείται μια ιδιαίτερα «ζωντανή» ατμόσφαιρα που θυμίζει περισσότερο μπαρ παρά εστιατόριο.

*Μικρασιατικό Μεζεδοπωλείο 
Προύσης 12, τηλ: 210 2510007


Φωτεινός, καθαρός, ιδιαίτερα περιποιημένος εσωτερικός χώρος. Ακόμη πιο απολαυστική η αυλή του, που βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, τόσα ώστε να επικρατεί ησυχία και να απολαύσετε τις μικρασιάτικες γεύσεις κοντά στη φύση, ανάμεσα στα δέντρα και δίπλα στο σιντριβάνι της μικρής πλατείας. Στα του φαγητού, θα βρείτε όλα όσα «μυρίζουν Ανατολή»: Νοστιμότατες παστουρμαδόπιτες, λαχματζούν, εσμέ, χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί και πολλές επιλογές κεμπάπ. Είναι πιθανόν να πετύχετε και live μουσική – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

*Νέος Κρίνος 
Δεκελείας 108, τηλ: 210 2513220

Δεν θα μπορούσαμε παρά να συνεχίσουμε μετά το φαγητό με τον πιο γλυκό τρόπο, που δεν είναι άλλος από μια μερίδα λαχταριστών λουκουμάδων στον Νέο Κρίνο. Το «καφενείο-λουκουματζίδικο» σερβίρει λουκουμάδες αλλά και φημισμένα σιροπιαστά γλυκά είτε στο πλακόστρωτο της Δεκελείας είτε στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό του χώρο. Δοκιμάστε τους λουκουμάδες με την τρύπα στη μέση, ήτοι μικρά… ελληνικά ντόνατς με μέλι, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

*Τριθέσιο 
Προύσης 13 και Σμύρνης, τηλ: 2114045780


«Φρέσκο», εναλλακτικό café bar σε «κομβική» γωνία στην πιάτσα της περιοχής: Το Τριθέσιο αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή με βιομηχανικό design, δροσερό εσωτερικό χώρο με μεγάλους ξύλινους πάγκους και βιβλιοθήκη για να δανειστείτε βιβλία για τον καφέ σας, καθώς και μια ωραία αυλή για να απολαύσετε το βράδυ τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Ιδιαίτερη αδυναμία δείχνει η μπάρα στις βιολογικές πρώτες ύλες και τους ευφάνταστους συνδυασμούς. Για την… λιγούρα, υπάρχουν «βαρβάτα» club sandwich και άλλα σνακ.

*DOC’S
Σμύρνης 23 & Προύσσης, 210 2513463
Ακριβώς απέναντι από το Τριθέσιο, άλλο ένα στέκι ξεκινά από νωρίς για χαλαρό καφέ και συνεχίζει δυνατά το βράδυ, με ωραίες house μουσικές και ακόμη ωραιότερα, ελαφρώς «πειραγμένα», κοκτέιλ. Τα τραπεζάκια στη «βεράντα» του DOC’S είναι ιδιαίτερα δροσερά, αλλά ο εσωτερικός χώρος κερδίζει τις εντυπώσεις με το ξύλινο πάτωμα, την μπάρα που είναι φτιαγμένη σαν ένα πελώριο παιχνίδι Τζένγκα και τον χορό που στήνουν οι θαμώνες του τα βράδια. Διατίθενται επίσης σνακ, σαλάτες, φρεσκοψημένες βάφλες με παγωτό και άλλες γλυκές αμαρτίες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v