Εξάρχεια: 10 αγαπημένα μαγαζιά για καφέ και φαγητό

Επιστρέφουμε στις αγαπημένες γειτονιές των Εξαρχείων και καταστρώνουμε εξόδους σε 10 «ολοζώντανα» στέκια για καφέ, ποτό ή φαγητό.
Εξάρχεια: 10 αγαπημένα μαγαζιά για καφέ και φαγητό
του Γιώργου Κόκουβα

Μία από τις πιο αγαπημένες μας περιοχές στην πόλη για εξόδους κάθε μορφής είναι και αυτή στην οποία μπορείς να συναντήσεις την μεγαλύτερη ποικιλία: Είναι τα Εξάρχεια του χαλαρού καφέ σε έναν πεζόδρομο. Είναι τα Εξάρχεια των δυνατών DJ sets και των ολονύχτιων πάρτι. Είναι τα Εξάρχεια των καλλιτεχνικών κύκλων στις πλατείες και της οικονομικής κουζίνας σε πολυσύχναστες περαντζάδες. Τα εξαρχειώτικα στέκια που ακολουθούν αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την ενδιαφέρουσα γκάμα διασκέδασης που προσφέρει η περιοχή, και μας προσκαλούν για καφεδάκι, για δροσερά κοκτέιλ ή για νόστιμες μπουκιές στα τραπεζάκια τους.

*Τσιν Τσιν
Κιάφας 6 & Ακαδημίας 76, Κέντρο, Τηλ.: 2103841460
Σχεδόν δέκα λεπτά περπάτημα από το Ideal στον πεζόδρομο της οδού Κιάφας, εκεί που τα Εξάρχεια συναντούν το κέντρο, θα βρείτε το ομώνυμο μπαράκι – καφέ. Το εύηχο όνομα του θυμίζει αρκετά το ομώνυμο τραγούδι του Τρίο Ατενέ, από την ελληνική ταινία «Το Δόλωμα», ενώ ο χώρος και οι μουσικές είναι εμπνευσμένες κατά βάση από τις δεκαετίες 60s- 70s: τοίχοι σε βαθύ κόκκινο χρώμα, floral ταπετσαρίες, ξύλινο πάτωμα, vintage καναπέδες και κεφάτη ρετρό μουσική , συνθέτουν τον χαρακτήρα ενός άκρως συμπαθητικού μπαρ το οποίο έχει όλα τα φόντα για να γίνει το νέο μας στέκι στην περιοχή. Οι τιμές του κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα. Τα ποτά κοστίζουν 7€, οι μπύρες (ποτήρι) 5€ και το ποτήρι κρασί 4€.

*Olea
Ασκληπιού και Δερβενίων 4, τηλ: 210 3632780


Στο όμορφο νεοκλασικό που κρύβεται σε έναν όμορφο πεζόδρομο στις παρυφές των Εξαρχείων, εκεί που ο Λυκαβηττός και το Κολωνάκι κρύβονται μόνο από μερικά σκαλάκια, η Olea μας σέρβιρε τις νόστιμες μεσογειακές της γεύσεις στον ζεστό εσωτερικό της χώρο. Τώρα, τα τραπεζάκια μεταφέρονται στο πλακόστρωτο και στην δροσερή σκιά των δέντρων δοκιμάζουμε ριζότο με γαρίδες, μπιφτέκια γαλοπούλας και ελαφρύ μεσογειακό κρασί. Υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.

*Βυσσινόκηπος 
Ζωοδόχου Πηγής 27


Ο Τσέχοφ, και μαζί του όλη το θεατρικό και καλλιτεχνικό «σινάφι» της Αθήνας έχουν βρει εδώ, απέναντι από το πάρκο Ναυαρίνου, το δικό τους εξαρχειώτικο στέκι και απολαμβάνουν καφέ και σπιτικά κέικ από το πρωί ή υπέροχη sangria και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ το βράδυ, συνοδεία blues, jazz, funky και indie μουσικών. Τα λίγα τραπεζάκια στην μίνι-αυλή, με θέα τα δέντρα του πάρκου εγγυώνται δροσιά και χαλαρές… ολονυχτίες.

*Τζιζ
Ναυαρίνου 12, τηλ: 210 3633120


Μέχρι το απόγευμα, το Τζιζ σερβίρει καφέ, ζουμερά burgers και νόστιμα πιάτα ημέρας. Το βράδυ, τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν, ο μαυροπίνακας στον τοίχο προτείνει τα εξαιρετικά κοκτέιλ που επινοούν οι bartenders και το πατάρι, το ισόγεια και το φαρδύ πεζοδρόμιο μετατρέπουν την ήσυχη γωνιά της οδού Ναυαρίνου σε ένα μεγάλο πάρτι. Το industrial πατάρι του Τζιζ ενδείκνυται για τα μεσημέρια, αλλά τα τραπεζάκια στο όμορφα διαμορφωμένο πεζοδρόμιο, τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, επιβάλλεται.

*Όξω νου
Μπενάκη 63, τηλ: 210 3801778


Η Κρήτη μετακόμισε στην Μπενάκη, μια ανάσα από την πλατεία των Εξαρχείων, και έφερε μαζί της στάκα με αυγά, απάκι, χανιώτικα μπουρέκια, σφουγγάτο, καλτσούνια, φουκάκι, άφθονη ρακή και όλα τα αγαπημένα κρητικά εδέσματα – τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο ενδείκνυνται και για χάζι στην περαντζάδα του διπλανού πεζόδρομου. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

*Άμα λάχει
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια
Μια μεγάλη αυλή κρύβεται κάτω από τα κλαδιά των λεμονιών και των δέντρων που έχουν μετατρέψει το «Άμα λάχει» εδώ και χρόνια στο πιο «πράσινο» μυστικό της γειτονιάς των Εξαρχείων, ακριβώς στα «πόδια» του λόφου του Στρέφη. Το Άμα λάχει είναι τυπικό «τίμιο» μεζεδοπωλείο που ενδείκνυται για αραλίκι στη δροσιά με ουζάκι και μεζέδες χωρίς φανφάρες – δοκιμάστε τα κλασικά, όπως κεφτεδάκια, ψαρομεζέδες και απλά πιάτα κρεατικών – υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο.

*Σέλας 
Καλλικράτους και Μεθώνης 19
Αν έπρεπε να επιλέξουμε μια γωνιά των Εξαρχείων που δεν θα αλλάζαμε με τίποτα, αυτή πιθανότατα θα ήταν το μικρό «Σέλας» στο πιο μικρό, το πιο πράσινο, το πιο γοητευτικό σοκάκι της οδού Καλλικράτους, που φιλοξενεί την ιεροτελεστική ανάγνωση των κυριακάτικων εφημερίδων μας στη λιακάδα κάθε Κυριακή με φθηνό καφέ (από 2€) ή τα εξίσου οικονομικά ποτά μας όταν πέφτει ο ήλιος (5€). Αγαπημένες λεπτομέρειες, οι πολύχρωμες καρέκλες, τα έργα τέχνης στους τοίχους, τα λουλούδια στα μπαλκόνια και τα όμορφα νεοκλασικά της γειτονιάς.

*Κυματοθραύστης 
Χαριλάου Τρικούπη και Βαλτετσίου
Τα τραπεζάκια και οι πάγκοι του στο φαρδύ πεζοδρόμιο έχουν γίνει πλέον θρύλος στα Εξάρχεια, και δεν είναι μόνο επειδή το φαγητό του Κυματοθραύστη είναι φθηνό, αλλά κυρίως επειδή είναι καλό. Η συνταγή πλέον γνωστή: Με 6,80€ μπορείτε να γεμίσετε ένα μεγάλο πιάτο με οποιαδήποτε από τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, τις πίτες, και τις σαλάτες της ημέρας είναι διαθέσιμα, ενώ για το μικρό πιάτο μπορείτε να επιλέξετε ως τρία είδη και να πληρώσετε τα μισά. Σταθερές αξίες – γι’ αυτό και ο μάγειρας τις επαναλαμβάνει συχνά – είναι τα μπιφτέκια φούρνου, το κους κους, η φακοσαλάτα και τα πανσετάκια.

*Drugstore 
Αραχώβης 10


Το Drugstore επιχειρεί να εισάγει «καινά δαιμόνια» στην νυχτερινή ζωή της πόλης, καθώς προτείνει την εξής εναλλακτική για οικονομική διασκέδαση: Όσο περισσότερο πίνεις, τόσο λιγότερα πληρώνεις – ήτοι οι… δεύτεροι γύροι είναι πολύ πιο φθηνοί από τους πρώτους και ούτω καθεξής. Με λίγα λόγια, μας προτείνει να τα… σπάσουμε με 2,40€ το ποτήρι ή ακόμη πιο φθηνά για να κανονίσουμε εκεί το δικό μας πάρτι με μουσικές της επιλογής μας. Επίσης, έχει καθιερώσει τα κυριακάτικα bazaars σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, με χειροποίητες δημιουργίες ρούχων, κοσμημάτων και λοιπών αντικειμένων.

*ΗΒΗ
Στουρνάρη 2, τηλ: 2155100787


Η Ήβη ξεχωρίζει στην περιοχή της πλατείας, χάρη στην ιδιαίτερη, μοντέρνα διακόσμησή της που ποντάρει στο ξύλο και το βιομηχανικό design. Εδώ θα απολαύσετε οικονομικό καφέ (από 2€) και ποτά (από 5€), ακούγοντας ταυτόχρονα live jazz και funk μουσικές από «φρέσκα» ελληνικά σχήματα. Αγαπημένη γωνιά του μαγαζιού, το άνετο πατάρι του.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v