Τα καλύτερα μέρη για καφέ στην ηλιόλουστη Αθήνα

Το ηλιόλουστο σαββατοκύριακο επιβάλλει καφέ στην λιακάδα, κι εμείς επιλέγουμε οκτώ ιδανικά μέρη για να τον απολαύσετε στην Αθήνα.
Τα καλύτερα μέρη για καφέ στην ηλιόλουστη Αθήνα
από την συντακτική ομάδα του in2life

Μετά από το βροχερό διάλειμμα της εβδομάδας που μας πέρασε, η Άνοιξη επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα και ο ήλιος που μας ξυπνά το σαββατοκύριακο από τις χαραμάδες στα παντζούρια δεν σηκώνει κουβέντα: Επιβάλλεται καφές στην λιακάδα.

Εμείς… συμμορφωνόμαστε στις προσταγές του ήλιου και ψάχνουμε τα αθηναϊκά café που προσφέρονται για άραγμα σε πλατείες, πεζόδρομους και σοκάκια σε οκτώ διαφορετικές γειτονιές της πόλης, όπου μπορούμε – απαραιτήτως με τα γυαλιά ηλίου- να ρουφήξουμε λίγο δροσιστικό καφέ με το καλαμάκι, να ακουμπήσουμε στην πλάτη της καρέκλας και να επιδοθούμε σε μαραθώνιες «σιέστες»… φωτοσύνθεσης.

Σέλας
Καλλικράτους και Μεθώνης 19, Εξάρχεια

Δύσκολα το ξετρυπώνεις αν δεν γνωρίζεις την ύπαρξή του. Γι’ αυτό αγαπάμε ιδιαίτερα το Σέλας: Βρίσκεται σε ένα μικροσκοπικό σοκάκι στην off περιοχή των Εξαρχείων, μακριά από την πιάτσα της πλατείας, εκεί όπου θα βρεθείτε αν ανηφορίσετε πάνω από την Χαριλάου Τρικούπη. Ανάμεσα σε δέντρα, λουλουδιασμένα μπαλκόνια, παλιά νεοκλασικά και πολύχρωμους από τα γκράφιτι τοίχους, το Σέλας απλώνει (εξίσου πολύχρωμες) καρεκλίτσες στον πλακόστρωτο πεζόδρομο, και μας αφήνει χωρίς ίχνος ηχορρύπανσης να απολαύσουμε το καφεδάκι μας, την εφημερίδα ή την παρτίδα τάβλι κάτω από τον ήλιο.

Café Νομισματικού Μουσείου
Πανεπιστημίου 12, τηλ.: 210 3610067



Σε μία από τις ωραιότερες αυλές της Αθήνας, αυτή που κάποτε φιλοξενούσε ως ένοικο του γοητευτικού Ιλίου Μελάθρου όπου σήμερα στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο τον Ερρίκο Σλήμαν, τα τραπεζάκια και οι μεταλλικές καρέκλες στο πλακόστρωτο διεκδικούν πολλές από τις ώρες του σαββατοκύριακού μας. Μια αληθινή όαση τόσο κοντά στην βουή της λεωφόρου, αλλά ουσιαστικά έτη φωτός μακριά της, το café του Μουσείου ανήκει στα στέκια εκείνα όπου μπορείς να ξεχαστείς για ώρες με ένα βιβλίο ή να οργανώσεις με την παρέα σου μια εξόρμηση στα μουσεία της πόλης, αρχής γενομένης από το ίδιο το Νομισματικό. Όλα αυτά βέβαια, αν ποτέ σας κάνει καρδιά να σηκωθείτε από τις καρέκλες σας, κάτω από τα δέντρα του κήπου στον οποίο το μόνο που ακούγεται είναι οι διακριτικοί τζαζ ήχοι από το εσωτερικό του café.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Σάββατο 9.00-23.00, Κυριακή 9.00-15.00

Κήπος της Σχολής Καλών Τεχνών
Πανός 19, Πλάκα, τηλ.: 210 3215654



Τα έχουμε πει και ξαναπεί, ωραιότερη μυστική αυλίτσα δεν θα βρείτε σε ολόκληρη την Αθήνα. Τα ψηλά δέντρα της προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους στα εξίσου πράσινα τραπεζάκια καφενείου, στα χτιστά πεζούλια και τα πέτρινα τειχάκια, ενώ οι λάτρεις των ανοιξιάτικων ηλιαχτίδων όλο και κάποια ηλιόλουστη γωνιά θα πετύχουν. Παραγγέλνετε καφεδάκι, βυσσινάδα και σπιτικά γλυκά από το ισόγειου του κτιρίου κοντά στην είσοδο του κήπου, μεταφέρετε τον δίσκο σας μέχρι το τραπεζάκι που θα επιλέξετε, και δεν ξεχνάτε να τον επιστρέψετε φεύγοντας, συμβάλλοντας στο παρεΐστικο κλίμα συνεργασίας που κυριαρχεί.

Throubi
Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 210 3230928

Ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα στέκια της πιο “hot” αυτή τη στιγμή πλατείας του κέντρου, είναι και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Η κονσόλα αγαπά τη soul και την jazz, ενώ η διακόσμηση θυμίζει καλοκαιρινές διακοπές για πάντα: λίγο η πέτρα στους τοίχους, λίγο τα γλαστράκια με τις ελιές στα τραπεζάκια έξω, λίγο ο συνδυασμός άσπρο-μπλε στην πρόσοψη, δεν θέλεις και πολύ να μεταφερθείς στα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα στις Σπέτσες, απ’ όπου πρωτο-ξεκίνησε την διαδρομή του το Throubi πριν φτάσει στην Αθήνα. Αν σας πιάσει το μεσημέρι και πεινάσετε, υπάρχουν και νοστιμότατα μεσογειακά σνακ.

Το Παγκάκι
Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, τηλ.: 213 0009927

Σε μια από τις πιο αγαπημένες μας αθηναϊκές γειτονιές, και μάλιστα στο ωραιότερο σημείο της, τον ηλιόλουστο πεζόδρομο της Ολυμπίου, απλώνει τα τραπεζάκια του το συνεργατικό καφενείο Παγκάκι. Η κονσόλα παίζει ωραίες world και jazz μουσικές, και τα προϊόντα –από τον καφέ και την ζάχαρη μέχρι το τελευταίο μπισκοτάκι– προέρχονται όλα από μικρές «δίκαιες» κολλεκτίβες σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η ατμόσφαιρα είναι όσο χαλαρή και «εναλλακτική» φαντάζεστε, και οι τιμές ασυναγώνιστες: από 1€ έως 2€ το πολύ οι καφέδες, 5€ το ποτό, 1,5€ το κρασί σε ποτήρι. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 11.00 το πρωί έως αργά το βράδυ.

Λουξ
Θεσσαλονίκης 12, Θησείο

Το «Λουξ» σπάει την παράδοση του πανάκριβου καφέ στο Θησείο, με τιμές που κυμαίνονται στα 2-2,50€ και φυσικά διαθέτει και τις διάσημες ελληνικές πορτοκαλάδες-λεμονίτες. Ό,τι πρέπει για ένα δροσιστικό διάλειμμα δηλαδή. Πιάστε… σκιά κάτω από τις νεραντζιές, ή μια θέση στον ήλιο αν προτιμάτε, αλλά περάστε και μια βόλτα από μέσα, για να χαζέψετε τα κάδρα με τις oldschool διαφημίσεις και τις λοιπές καλλιτεχνίζουσες λεπτομέρειες στους τοίχους. Αν πεινάσετε, παίζουν επίσης αξιοπρεπείς ουζοποικιλίες και μεζεδάκια σε επίσης καλές τιμές (η μικρή ποικιλία κοστίζει 6€ - σαλάμι/γραβιέρα/αγγουράκι/ ελιές/ζαμπόν/σύγκλινο), ενώ αν… το ξενυχτήσετε, θα βρείτε και μπύρες από 3€ και ποτά με 5€.

Theory
Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6801633



Ρομαντικά φαναράκια, τοίχοι βαμμένοι σε εξωτικές αποχρώσεις και πεζούλια που στρώνονται με χρωματιστές ριγέ μαξιλάρες. Το άκρως συμπαθητικό και ντιζαϊνάτο Theory στο Χαλάνδρι άνοιξε σχετικά πρόσφατα τις πύλες του και δεν άργησε να αποτελέσει talk of the town, κυρίως χάρη στην πανέμορφη και πράσινη αυλή του. Καφέδες (3,30€ o freddo), ροφήματα και χυμοί (σούπερ η σπιτική λεμονάδα και το mango fresh) για τις πρωινές ώρες και φρέσκες σαλάτες, μπαγκέτες, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών και κολασμένα γλυκά για τις μεσημεριανές και βραδινές λιγούρες. Το βραδάκι, είναι ιδανικό και για μπαροκαταστάσεις με δυνατά cocktails (8-10€) και ανεβαστικό soundtrack.

360 cocktail bar
Ηφαίστου 2, πλατεία Μοναστηρακίου



Φοβερή θέα, φοβερή θέα, φοβερή θέα. Οκ τρίτωσε το καλό, τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για το 360 bar, ένα σχετικά νέο κοκτειλάδικο το οποίο, όπως και το γειτονικό Α for Athens προσφέρει εκπληκτική θέα στον βράχο της Ακρόπολης. Μέχρι τις 20.00 σερβίρει και καφεδάκι στην όμορφη ταράτσα τουη, κάτι που μας κάνει να θέλουμε να το επισκεφτούμε και τις ώρες που ο ήλιος… καίει.

Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα μέρη για καφέ στην λιακάδα, στην Αθήνα; Μοιραστείτε τα μαζί μας αφήνοντας σχόλιο ακριβώς από κάτω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v