Πλατεία Δεξαμενής: 11 φρέσκιες ιδέες για φαγητό και ποτό

Καφενεδάκια στη σκιά των δέντρων, παραδοσιακά μαγειρεία, jazz και funk μουσικές. Το Κολωνάκι έχει και μια άλλη, πολύ λιγότερο mainstream, πλατεία.
Πλατεία Δεξαμενής: 11 φρέσκιες ιδέες για φαγητό και ποτό
της Ηρώς Κουνάδη

Μοιάζουν τόσο μακρινές εκείνες οι δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε που ο Χριστόφορος και ο Τζίμης πρωταγωνιστούσαν στην τηλεοπτική μας καθημερινότητα, που φαντάζει σχεδόν απίστευτο το ότι υπάρχει ακόμα κόσμος που… πηγαίνει πλατεία. Αν, όμως, νομίζετε ότι το Κολωνάκι βαρυγκωμά κάτω από την ταφόπλακα που έπεσε βαριά πάνω στο lifestyle των 90s, να σας ενημερώσουμε ότι προς τα βόρεια του Da Capo υπάρχει μια άλλη πλατεία. Κι αυτή απαρνείται το γυαλιστερό παρελθόν της γειτονιάς της, κάνει στροφή στην παράδοση, ψήνει ελληνικό καφέ στη χόβολη, μαγειρεύει με ελληνικά προϊόντα, ακούει jazz και funk αντί για mainstream μουσικές, και βλέπει ταινίες κάτω από τα αστέρια, στο θερινό σινεμά που βαφτίστηκε με το όνομά της. Καλώς ήρθατε στην άλλη πλατεία: εκείνη της Δεξαμενής.

Δεξαμενή
Πλατεία Δεξαμενής (δεν διαθέτει τηλέφωνο)

Ήταν η ευχάριστη είδηση της περσινής σαιζόν, όταν ξανάνοιξε τις πόρτες του, μετά από χρόνια ηχηρής απουσίας. Το καφενεδάκι της «άλλης» πλατείας του Κολωνακίου, στα τραπεζάκια του οποίου συναντιούνταν κάποτε ο Παπαδιαμάντης, ο Καζαντζάκης και ο Βάρναλης, επανήλθε δυναμικά στο πόστο του, στον δροσερό πεζόδρομο έξω από το θερινό σινεμά της Δεξαμενής. Πιστό στην παράδοση του αθηναϊκού καφενείου για την οποία το αγάπησαν ολόκληρες γενιές, σερβίρει καφεδάκι από νωρίς, ούζο και τσίπουρο μετά μεζεδακίων αργότερα.

Το μενού του περιλαμβάνει παραδοσιακές νοστιμιές του τύπου πατάτες με αυγά και διάφορες τηγανιές, αλλά και πιο «νεωτεριστικές» επιλογές, όπως το ψητό χαλούμι με μαρμελάδα σύκου και βαλσάμικο, ή οι φακές με μανούρι και λιαστή ντομάτα. Τα μεζεδάκια κυμαίνονται στα 3-4€ έκαστο, ενώ το μέγεθος των μερίδων είναι ικανοποιητικότατο για την τιμή τους. Εκτός όλων των άλλων, το καφενεδάκι της Δεξαμενής το αγαπάμε και για το χιούμορ του: ο χαρακτηρισμός που του απέδιδε ο Παπαδιαμάντης, «νηπιαγωγείο – μπαρ- γηροκομείο», έχει γραφτεί στους καταλόγους του, ενώ ένα ξύλινο ταμπελάκι στην είσοδο μας ενημερώνει ότι το… light ξεμάτιασμα τιμολογείται 4€. 

Steps 16
Ηρακλείτου 21, τηλ.: 210 3392090

Το όνομά του δεν είναι καθόλου τυχαίο: Δεκαέξι είναι τα σκαλοπάτια που θα κατεβείτε από την πλατεία Δεξαμενής για να φτάσετε στην είσοδό του. Το ολοκαίνουριο cocktail bar του Κολωνακίου άνοιξε για πρώτη φορά τις γυάλινες πόρτες του πριν από λίγους μήνες, στην θέση του μπαρ που ανήκε στο εστιατόριο ιαπωνικής κουζίνας Inbi. Το industrial design του εσωτερικού χώρου, στον οποίο κυριαρχούν το σίδερο και ο γρανίτης, κάνει ωραία αντίθεση με τα «γυμνά» τσιμεντένια σκαλάκια ακριβώς απέξω, τα οποία αυτές τις μέρες «στρώνονται» με μαξιλάρες και φωτίζονται από γιγάντια ρεσό, για να απολαμβάνουμε τα cocktail μας “al fresco”, με θέα στην φωτισμένη Ακρόπολη.

Η κονσόλα αγαπάει τις mainstream μουσικές, τόσο του διεθνούς όσο και του ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ τα φρουτώδη κατά κύριο λόγο cocktail υπογράφει ο bartender Χρήστος Καλαϊτζής. Σημειώστε ότι οι Πέμπτες είναι Girls’ Night Out, με όλα τα κοκτέιλ και τα ποτά για τις κυρίες να κοστίζουν 5€. Κανονικά, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από νωρίς το πρωί για καφεδάκι μέχρι πολύ αργά. 

City Cocktail Bar
Χάρητος 43, τηλ.: 210 7228910

Μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το παλαιότερο μπαράκι στον πολύβουο πεζόδρομο της Χάρητος. Δεν είναι, όμως, μόνο γι’ αυτό γεμάτο σχεδόν κάθε βράδυ: Το πολυσυλλεκτικό του κοινό (από φανατικούς θαμώνες του Κολωνακίου μέχρι θεατές των Σινέ Δεξαμενή και Αθηναία, που έρχονται για να συζητήσουν την ταινία που μόλις τελείωσε) το αγαπά και για τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ του, και τις μουσικές του, που κινούνται σε όλο το φάσμα της jazz-o-funk, χωρίς να λείπουν τα κινηματογραφικά soundtrack αλλά και κάποια πιο rock και dance περάσματα προς το τέλος της εβδομάδας.

Πιάστε σκαμπό στα ατμοσφαιρικά φωτισμένα ξύλινα πάσα που στήνει στον πεζόδρομο, και διαλέξτε ένα κοκτέιλ από την μεγάλη του λίστα. Το ποτό κοστίζει 7€, και τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 9-11€. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 19.00 μέχρι (πολύ) αργά. 

Wise Bar
Λεβέντη 5, τηλ.: 210 7211173

Μιαν ανάσα από την πλατεία Δεξαμενής, στο άγνωστο εν πολλοίς δρομάκι της Λεβέντη, ένα λιλιπούτειο café-bar σερβίρει ζεστές σοκολάτες και καφέδες το πρωί, λαχταριστά πιάτα ημέρας και καλό κρασί τα μεσημέρια, και ωραία κοκτέιλ το βράδυ. Ο χώρος συνδυάζει όμορφα τα γήινα χρώματα με τις βιομηχανικές πινελιές και τις μεγάλες βιβλιοθήκες που τιμούν και το όνομά του.

Στο μενού –για την περίπτωση που έρθετε πεινασμένοι– φιγουράρουν σούπες ημέρας, ωραιότατα ζυμαρικά, carpaccio σολομού και άλλες γευστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τη μεσογειακή κουζίνα. Οι μουσικές κινούνται σε χαλαρούς jazz-funk τόνους αρχικά, και «ανεβαίνουν» όσο περνά η ώρα, ανάλογα με την ημέρα και την διάθεση του DJ. Το ποτό κοστίζει 7€, και το κρασί σε ποτήρι 5€. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 10.00 το πρωί μέχρι… το άλλο πρωί.

Jazz ‘n’ Jazz
Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, τηλ: 210 7258362

Λίγα βήματα μακριά από την πλατεία, ένα από τα παλαιότερα –και αυθεντικότερα– τζαζ στέκια της πόλης εξακολουθεί να γεμίζει κάθε βράδυ από ένα… ορκισμένο κοινό, που το αγαπά για την sui generis διακόσμηση που περιλαμβάνει… τα πάντα, από εξώφυλλα ιστορικών δίσκων, αφίσες των μεγάλων της αμερικανικής μουσικής, τρομπέτες, βιβλία για την jazz και βέβαια επιτοίχιες θήκες με άπειρα CD παντού.

Το ατμοσφαιρικό περιβάλλον συμπληρώνουν οι αυστηρά επιλεγμένες μουσικές του, που κινούνται από το ραγκτάιμ και την πρώτη εποχή της Jazz, έως τα μέσα της δεκαετίας του '50, αφήνοντας αυστηρά απ'έξω Bee Bop, Free και λοιπούς επιγόνους. Στα συν, οι χαμηλές τιμές στα ποτά, που ξεκινούν από 4€. Θα το βρείτε ανοιχτά καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Κυριακής, από τις 20.00 μέχρι τις 4.00 περίπου το πρωί. 

Argo
Χάρητος 42, τηλ.: 6938676734

Κι αν είναι ροκ… αυτό δεν το εμποδίζει να πάρει θέση σε έναν από τους πιο κολωνακιώτικους πεζόδρομους, και να προσελκύει ένα mix’n’match κοινό, από ορκισμένους fans του μέχρι περαστικούς που βαρέθηκαν την jazz-o-funk, άκουσαν ενδιαφέρουσα μουσική και μπήκαν. Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρουσα διακόσμηση, πιο-έντονα-δε-γίνεται χρώματα στους τοίχους, παλιά ξύλινα παιχνίδια, πορσελάνινες κούκλες και εξώφυλλα δίσκων… παντού.

Η λίστα με τα κοκτέιλ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, και περιλαμβάνει εκτός από τις κλασικές επιλογές και κάποιες signature εμπνεύσεις, εμπνευσμένες από τις εξωτικές φρουτένιες γεύσεις του καλοκαιριού. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί, για καφεδάκι στα ξύλινα τραπεζάκια που απλώνει στον πεζόδρομο, μέχρι αργά το βράδυ. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, ενώ τα κοκτέιλ ξεκινούν από 8€. 

Kavatza
Σπευσίπου 30, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7241862

Μέχρι να δοκιμάσεις τις μαγειρευτές νοστιμιές του Kavatza θεωρείς –και δικαίως– ότι οι λέξεις τίμιο ταβερνάκι και Κολωνάκι δεν χωρούν στην ίδια πρόταση. Κι όμως. Μια γευστική… καβάτζα, όνομα και πράγμα, ανάμεσα σε gourmet εστιατόρια και τσιμπημένα food bars, σερβίρει καθημερινά μαμαδίσιες σπεσιαλιτέ όπως κρασάτο κόκορα, λεμονάτο χοιρινό, παστίτσιο, μοσχαράκι ψητό στην κατσαρόλα, μπριάμ και κοτόπουλο λαδορίγανη. Στην κουζίνα πρωταγωνιστούν αυστηρά και μόνο ελληνικά προϊόντα, ενώ το μενού αλλάζει ανάλογα με τις εποχικές πρώτες ύλες που βρίσκει καθημερινά ο σεφ στην αγορά.

Ο χώρος είναι όμορφος στην απλότητά του, με τα λευκά τραπεζάκια να κάνουν ωραία αντίθεση με τον πέτρινο τοίχο και το ανοιχτόχρωμο ξύλινο πάτωμα, ενώ η κλασική βιτρίνα του μαγειρείου προσθέτει πόντους και άρωμα παράδοσης. Οι σπιτικές γεύσεις συνοδεύονται με παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί, και χύμα κρασί ή τσίπουρο. Οι γείτονες σημειώστε ότι κάνει και delivery. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, εκτός Κυριακής, να σερβίρει από το μεσημέρι μέχρι τα Μεσάνυχτα.

Αλεπού
Χάρητος 29Β & Πλουτάρχου, τηλ.: 210 7242717

Η υπογραφή του Γιάννη Μπαξεβάνη είναι από μόνη της λόγος αρκετός για να επισκεφτείς αυτό το μικρό πολύχρωμο εστιατόριο στη γωνία της Χάρητος με την Πλουτάρχου. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός: ο μικρός νοσταλγικός χώρος διακοσμημένος σαν παλιό μπακαλικάκι, και τα προϊόντα αυστηρά και μόνο ελληνικής προέλευσης στο μενού είναι δύο ακόμα από τα δυνατά χαρτιά του. Τα πάντα εδώ είναι ντόπια, από τις ντομάτες και τα τυριά μέχρι τα αναψυκτικά –την Coca Cola, ας πούμε, ξεχάστε την.

Στο μενού πρωταγωνιστούν –όπως εύκολα θα μαντεύατε– οι πειραγμένες ελληνικές γεύσεις, που αλλάζουν αναλόγως εποχικότητας και υλικών. Στην τελευταία μας επίσκεψη, δοκιμάσαμε πεντανόστιμα κασσιώτικα ντολμαδάκια με γιαούρτι, φάβα με μοσχαρίσιο συκώτι και καραμελωμένα κρεμμύδια, και κόκορα με τις χυλοπίτες που σερβίρεται σε μικρό μαντεμένιο κατσαρολάκι. Τα πιάτα συνοδεύονται από το χαρουπόψωμο που είναι ένα είδος… υπογραφής του Μπαξεβάνη. Οι τζαζ μελωδίες που συντροφεύουν (χωρίς, εννοείται, να σκεπάζουν) τις κουβέντες είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της βραδιάς. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Και ακόμα… 

Para Siempre
Χάρητος 43, τηλ.: 210 7210155

Για το νέο αγαπημένο στέκι της Χάρητος σας τα ξαναείπαμε πρόσφατα: Wine bar με μεζεδάκια-tapas εμπνευσμένα από τις κουζίνες της Μεσογείου, σε έναν υπέροχο χώρο που συνδυάζει το βιομηχανικό design με ρετρό στοιχεία. Οι τιμές ξεκινούν από 5€ για τα μικρά μεζεδάκια, και φτάνουν τα 9,5€ για τις μεγαλύτερες ποικιλίες. θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από το μεσημέρι. Για τις ώρες και τις μέρες αιχμής (Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, Κυριακή αργά το απόγευμα) θα χρειαστείτε πιθανότατα κράτηση. 

Mousa
Χάρητος 43, τηλ.: 6982254453

Café το πρωί, ζωηρό μπαράκι το βράδυ, ακριβώς δίπλα στο City, παρτάρει με house, freestyle και rock μουσικές, ενώ τακτικά φιλοξενεί και live, και θεματικά πάρτι με προσκεκλημένους DJ’s. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 12.00 το μεσημέρι για καφεδάκι. Το ποτό κοστίζει 7€. 

Fabrizio’s
Σπευσίππου 8, τηλ.: 210 7247180

Ο φημισμένος ιταλός σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι έστησε στην κατηφόρα της Σπευσίππου το μικρό του, ιδιαίτερο gourmet εστιατόριο. Αρτιστίκ διακόσμηση, ξύλινα έπιπλα βγαλμένα από την εξοχή της Τοσκάνης, και ένα μικρό δημιουργικό –και εκτελεσμένο στην εντέλεια– μενού που περιλαμβάνει προτάσεις όπως αυθεντικό ιταλικό ριζότο με ψαροζωμό και γαρνιρισμένο με αχινό, μπιφτέκια από βουβαλίσιο κιμά με τσιπς πατάτας και παρμεζάνα, και σουπιές μαγειρεμένες στο μελάνι τους συνοδεία πολέντας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 35-40€ το άτομο, μαζί με το κρασί. Σημειώστε ότι μπορείτε να φέρετε και το δικό σας κρασί –και διαβάστε περισσότερα για αυτήν την πρακτική εδώ




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v