Στο θέατρο για… καφέ, φαγητό και εκθέσεις

Επτά αθηναϊκά θέατρα επιμένουν να… μείνουμε μετά τις παραστάσεις, και φροντίζουν γι’ αυτό στρώνοντας τραπεζάκια, σερβίροντας κοκτέιλ και finger food, διοργανώνοντας εκθέσεις και στήνοντας αυτοσχέδια μουσικά live. Εσείς, θα φύγετε;
Στο θέατρο για… καφέ, φαγητό και εκθέσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Η αυλαία πέφτει, τα τελευταία χειροκροτήματα σβήνουν, τα φώτα ανάβουν. Μαζί τους, ανάβουν και οι συζητήσεις για καλύτερο κοντινό μπαρ/ café/ εστιατόριο/ χώρο συζήτησης της παράστασης, σε κάθε περίπτωση. Ή τουλάχιστον, αυτό γινόταν μέχρι πρότινος. Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότερα θέατρα εφευρίσκουν… αφορμές για να μας κρατήσουν λίγο περισσότερο, αφού πέσει η αυλαία: Ατμοσφαιρικά φουαγιέ που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μπαράκια αφεαυτοίς, αίθουσες τέχνης που φιλοξενούν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ακόμα και εστιατόρια που έρχονται να δώσουν λύση στο αιώνιο πρόβλημα πού-να-φας-μετά-το-θέατρο.

Θέατρο Μεταξουργείο 

Το θέατρο της Άννας Βαγενά, στον όμορφο πεζόδρομο της Ακαδήμου, απέκτησε πριν από λίγο καιρό το ολόδικό του εστιατόριο. Στη ζεστή του σάλα (υποψιαζόμαστε και στην αυλή, όταν ο καιρός το επιτρέψει) σερβίρονται νοστιμιές με σφραγίδα ελληνική, από σπιτικά μαγειρευτά μαγειρεμένα με αγνά, βιολογικά υλικά μέχρι σουβλάκια και τραχανάς. Οι τιμές κυμαίνονται στα λογικότατα επίπεδα των 15€ το άτομο. Διατίθεται, επίσης, παιδικό μενού στα 5€ με χυμό. Το εστιατόριο λειτουργεί κάθε βράδυ, και τις Κυριακές από το μεσημέρι. Σημειώστε, επίσης, ότι στο πατάρι του θεάτρου λειτουργεί και μουσική σκηνή. Δείτε εδώ αναλυτικά τις παραστάσεις για την τρέχουσα σαιζόν

Το Τρένο στο Ρουφ

Και τι δεν έχει η ξύλινη αμαξοστοιχία-θέατρο που είναι αραγμένη στο σταθμό του Ρουφ! Θέατρο που φιλοξενεί μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της σαιζόν, μουσικό βαγόνι στο οποίο αυτές τις μέρες φιλοξενείται η performance Λίγο Ακόμα Σοκολάτα (λεπτομέρειες εδώ), ατμοσφαιρικό café-bar που φροντίζει για το αρωματικό τσάι πριν και το μεθυστικό κρασί μας μετά τις παραστάσεις, και τέλος εστιατόριο, για ρομαντικά δείπνα υπό το φως των κεριών. Στο φετινό μενού ξεχωρίζουν γεύσεις όπως το αρνίσιο κότσι και το ριζότο με πορτσίνι και προσούτο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 17-25€ το άτομο. Ειδικά για τους θεατές των παραστάσεων, υπάρχει η δυνατότητα της προπαραγγελίας. Πριν από την έναρξη της παράστασης ο μαιτρ της Εστιάμαξας σας περιμένει στο μπαρ για να σας προτείνει τι να διαλέξετε και να πάρει την παραγγελία σας. Το δείπνο σας θα ετοιμαστεί και εσείς βγαίνοντας από την παράσταση θα το απολαύσετε χωρίς να περιμένετε λεπτό.

Επί Κολωνώ

Δεν θα μπορούσε ένα από τα ωραιότερα φουαγιέ της πόλης να μην έχει μεταμορφωθεί σε μπαρ. Και μάλιστα μπαρ με τα όλα του: Στις μεγάλες ξύλινες μπάρες του σερβίρονται από τα αναμενόμενα τσάι και κρασί πριν την παράσταση, μέχρι εξαιρετικά Mojito και Caipirinhas αργά το βράδυ. Το μπαρ λειτουργεί τις ημέρες των παραστάσεων, από το απόγευμα (μιάμιση ώρα πριν την παράσταση) μέχρι αργά το βράδυ. Οι τιμές ξεκινούν από 5,50€ για το απλό ποτό (4€ για το ποτήρι κρασί) και φτάνουν τα 9€ για τα κοκτέιλ.

Στη σκηνή του φουαγιé και μετά το πέρας των θεατρικών παραστάσεων της Κεντρικής Σκηνής και του Black Box, συχνά φιλοξενούνται εναλλακτικά μουσικά και θεατρικά σχήματα. Το φουαγιέ μπορεί να δεχτεί από 100 ως 140 όρθιους ή 65 ως 80 καθήμενους ανάλογα με την μετασχηματιζόμενη κάθε φορά διευθέτηση. Η αρχιτεκτονική του χώρου όπως και όλου του Επί Κολωνώ, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γιώργου Χατζηνικολάου προκύπτει από το συνδυασμό του αποκαταστημένου υπέροχου κτιριακού κελύφους και των deconstructive εσωτερικών επεμβάσεων με χρήση σύγχρονων και επαναχρησιμοποιούμενων υλικών. 

Bios

Το γνωστό και μη εξαιρετέο Bauhaus στέκι της οδού Πειραιώς, που ξεκίνησε πριν από χρόνια να γράφει την Ιστορία της εναλλακτικής αθηναϊκής νύχτας συνεχίζει ακάθεκτο, με νέες, διαφορετικές προτάσεις κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα. Η συνταγή γνωστή: Το μπαρ του ισογείου με το βιομηχανικό δάπεδο, την μεγάλη μπάρα και τα «χύμα» τραπεζάκια σερβίρει ποτά πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, η σκηνή στο βάθος φιλοξενεί live ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ ταυτόχρονα σε κάποιον άλλον από τους χώρους του –στο υπόγειο, στο πατάρι ή ακόμα και… στην ταράτσα– παίζουν θεατρικές παραστάσεις, πολυσυλλεκτικές performances, θέατρο για παιδιά, προβολές ταινιών, εικαστικές εκθέσεις, και ό,τι άλλο μπορείτε –και δεν μπορείτε– να φανταστείτε. Μιλάμε για τον απόλυτο πολυχώρο, ή είναι ιδέα μας; 

Θέατρο Άλεκτον

Άλλο ένα θέατρο στο Μεταξουργείο που δεν μας αφήνει να φύγουμε μετά τις παραστάσεις του, το Άλεκτον έχει ακριβώς δίπλα από την κεντρική του είσοδο ένα όμορφο φουαγιέ που θα μπορούσε να αποτελεί αυτόνομο μπαρ. Στην ξεχωριστή είσοδό του, στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας, δεν υπάρχει ταμπέλα –δεν χρειάζεται άλλωστε: Οι μεγάλες τζαμαρίες του επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή με τον ατμοσφαιρικό χώρο, ο οποίος σε «τραβάει» σχεδόν να μπεις μέσα. Πιάνεις μία από τις αντικέ αφράτες πολυθρόνες, παραγγέλνεις ποτό (η τιμή του οποίου δεν ξεπερνά τα 5€) και χαζεύεις το ετερόκλητο ντεκόρ ακούγοντας jazz και funk μουσικές. Δύσκολα θα σκεφτόμασταν ιδανικότερο χώρο για να συζητήσεις την παράσταση.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, μπήκε δυναμικά στον αθηναϊκό χάρτη πριν από τρία χρόνια, φιλοδοξώντας να κάνει αυτό ακριβώς που συζητάμε τώρα: Να φέρει τον κόσμο σε έναν καλλιτεχνίζοντα (πολύ)χώρο, στον οποίο θα συμβαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα από μια μουσική ή θεατρική παράσταση κάθε φορά. Και τα κατάφερε ωραιότατα: Εικαστικές εκθέσεις όπως αυτή των πορτρέτων του Helmut Newton η οποία φιλοξενείται τώρα στο υπόγειο, μερικές από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της πόλης στις δύο σκηνές του, συναυλίες στο όνομα των οποίων ορκίζονται οι λάτρεις της σύγχρονης jazz αλλά και της κλασικής μουσικής, παιδικά θέατρα, σεμινάρια και ένα σωρό ακόμα εκδηλώσεις.

Επιστέγασμα όλων αυτών, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι η Hytra του σταρ-σεφ Νίκου Καραθάνου, που ήρθε πέρυσι να προστεθεί στον τελευταίο όροφο της Στέγης και να την εμπλουτίσει και γευστικά. Με «ανοιχτή» διάθεση και ατμοσφαιρική μουσική, το χειμώνα στον 6ο όροφο και το καλοκαίρι στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, σερβίρει στην μπάρα εξαιρετικά cocktails και νόστιμο finger food, και στα τραπεζάκια της οικείες γεύσεις σε προσιτές τιμές από την κάρτα bistro, και βραβευμένη, δημιουργική κουζίνα από τον κατάλογο a la carte. Ρίξτε μια… χορταστική ματιά στο μενού, εδώ

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Θέατρο, κινηματογράφος, ειδικά διαμορφωμένες παραστάσεις στα υπόγεια, πρωτοποριακές performances στη μικρή αίθουσα που λέγεται Black Box, ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις στο φουαγιέ και τους ορόφους του. Τίποτα δεν φαινόταν να λείπει από το πολυσυλλεκτικό Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης όταν άνοιξε τις πόρτες του πριν από τέσσερα χρόνια. Μέχρι που ήρθε, λίγο καιρό αργότερα, το bar restaurant του να προστεθεί στον τρίτο όροφο του ολόλευκου κτιρίου, και να μας κακομάθει με γεύσεις βασισμένες σε αγνά και φρέσκα υλικά, από finger food, σαλάτες, πιάτα και γλυκά, δροσερά cocktails φτιαγμένα με μαεστρία από έμπειρους bartenders, προσεγμένη λίστα κρασιών και ποτών και εξαιρετικά χαρμάνια καφέ και τσαγιού. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η θέα στην Ακρόπολη από τη βεράντα της πρόσοψης επί της οδού Πειραιώς, η οποία, όταν ανοίγουν διάπλατα οι τζαμαρίες της, γίνεται ένα με τον εσωτερικό χώρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v