Η έξοδος του Σαββάτου: Μελούκ και σινεμά

Γιορτάζουμε την… αναβολή του τέλους του κόσμου, με μαθήματα επιβίωσης διά χειρός Ανγκ Λι, και λαχταριστούς γλυκούς και αλμυρούς λουκουμάδες και κοκτέιλ σε ένα από τα πιο sui generis μπαρ του Χαλανδρίου.
Η έξοδος του Σαββάτου: Μελούκ και σινεμά
της Ηρώς Κουνάδη

Αυτό το Σάββατο, λέμε να γιορτάσουμε το τέλος του κόσμου που δεν ήρθε και το γεγονός ότι μάθαμε, επιτέλους, την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα τι-εννοούσαν-οι-Μάγιας (πιθανότατα ότι τους τέλειωσε το χαρτί, ή ό,τι άλλο ήταν αυτό επάνω στο οποίο έγραφαν, αν μας επιτρέπεται μια πρόβλεψη-spoiler) με μια ταινία - μάθημα επιβίωσης, και εν συνεχεία λουκουμάδες… αντάξιους του τέλους του κόσμου και κοκτέιλ στο πιο sui generis μαγαζί του Χαλανδρίου. Χρόνια πολλά (στον πλανήτη που άντεξε).

Life of Pi: Απόγευμα με blockbuster α λα Ανγκ Λι

Ένα αγόρι, ένα ναυάγιο, και μια τίγρη της Βεγγάλης. Η επική, όσο και τρυφερή, ιστορία του Γιαν Μαρτέλ γίνεται blockbuster με την υπογραφή του Άνγκ Λι, και βγαίνει στις αίθουσες επάνω στην ώρα που κανονίζουμε τις εορταστικές εξόδους μας. Οι πρώτες κριτικές μιλούν για εντυπωσιακό και αψεγάδιαστο 3D που αξίζει επιτέλους τα λεφτά του, ενώ όπως αναφέρει ο Λουκάς Τσουκνίδας στην κινηματογραφική στήλη του in2life, «ο Λι, με την αριστοτεχνική χρήση της ψηφιακής επεξεργασίας και της τρισδιάστατης εικόνας, μας βάζει σ' έναν κόσμο μαγικό καθώς παρακολουθούμε τον αγώνα του Πάι να επιβιώσει σε μια έρημο από νερό και να σώσει την τίγρη γλιτώνοντας παράλληλα κι από τα δόντια της

»Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο παραμύθι και την πραγματικότητα διατηρείται εξαιρετικά μέχρι την τελευταία πράξη, όταν και εξηγούνται όλα με τρόπο απομυθοποιητικό, που μας προσγειώνει σε οικείο έδαφος, μακριά απ' τα πολύ πιο παρήγορα σύννεφα όπου πετάξαμε για λίγο μαζί με τον Πάι». Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία και διαλέξτε εδώ την αίθουσα στην οποία θα την απολαύσετε.

Μελούκ: Βραδάκι με λουκουμάδες στο Χαλάνδρι

Άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο 5 της οδού Κολοκοτρώνη, και κατάφερε μέσα στους ελάχιστους μήνες λειτουργίας του να αποκτήσει φανατικούς θαμώνες, που ορκίζονται στις σαράντα διαφορετικές γεύσεις των γλυκών και αλμυρών λουκουμάδων του, στα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και τις σπιτικές λεμονάδες και βυσσινάδες.

Ο χώρος σε κερδίζει με την πρώτη ματιά: το ξύλο που κυριαρχεί στο χώρο παντρεύεται τέλεια με τα βιομηχανικά στοιχεία στη διακόσμηση, οι γυμνές λάμπες κρέμονται από το ταβάνι μέσα σε βαζάκια μελιού, ενώ οι τσιμεντόλιθοι-ραφάκια που καταλαμβάνουν έναν από τους τοίχους φορούν αυτές τις μέρες τα γιορτινά τους στολίδια. Η μουσική κινείται σε indie pop μονοπάτια, και παίζει στην ιδανική εκείνη ένταση, που δεν εμποδίζει αλλά ούτε και επικαλύπτεται από τις κουβέντες των (πολλών) θαμώνων, που μοιράζονται το μεγάλο ξύλινο τραπέζι του ισογείου, ή κρύβονται από τα αδιάκριτα βλέμματα στο παταράκι.

Η πραγματική αποκάλυψη, βέβαια, όπως και το δυνατό χαρτί του Μελούκ είναι οι τραγανοί λουκουμάδες του: Ένας δισέλιδος κατάλογος, με τις γλυκές επιλογές στη μία πλευρά και τις αλμυρές στην άλλη, μας βάζει δύσκολα, αναγκάζοντάς μας να επιλέξουμε ανάμεσα σε σαράντα διαφορετικές γεύσεις: λουκουμάδες με λευκή σοκολάτα ή με πραλίνα και μπανάνα; Αλμυροί, με τέσσερα τυριά, ή με σως γιαουρτιού και λιαστή ντομάτα; Ή μήπως κρέμα μήλου με σταφίδες και κανέλα; Από την άλλη, και οι λουκουμάδες με τονοσαλάτα ακούγονται τέλεια ιδέα –και ήταν, αυτούς δοκιμάσαμε τελικά.

Μετά, έρχεται μια ακόμα δύσκολη επιλογή: Με τι θα τους συνοδεύσετε; Με ένα κοκτέιλ όπως το (δικό μας αγαπημένο) Ginger Melouk, με ρούμι, ανανά και ginger, ή με μια σπιτική βυσσινάδα, που σερβίρεται με το… κουτάλι, για να τσιμπολογάτε τα μυρωδάτα βύσσινα από τον πάτο του ποτηριού;

Ό,τι και αν επιλέξετε τελικά, ζημιά στο budget σας δεν θα κάνετε: Οι λουκουμάδες κυμαίνονται από 2,50€ έως 4,80€ ανά μερίδα που χορταίνει άνετα δύο όχι-πολύ-πεινασμένα άτομα, τα κοκτέιλ τιμώνται στα 7-8€ ενώ οι λεμονάδες, βυσσινάδες κλπ δεν ξεπερνούν τα 3€. Το Μελούκ θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ μελουκ…ουμά (με κάθε μερίδα λουκουμάδων ένας καφές κερασμένος) μέχρι αργά το βράδυ για κοκτέιλ και ποτά (πάντα) μελούκ…ουμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v