Η έξοδος του Σαββάτου: «Αλωνίζουμε» στα Πετράλωνα

Δροσιστικό καφεδάκι, ελληνικοί μεζέδες, ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας και σινεφίλ νυχτερινή προβολή: Αυτό το Σάββατο, επιστρέφουμε στα Πετράλωνα, για να υποδεχτούμε τον Σεπτέμβριο με χαλαρή διάθεση και όμορφες εικόνες. 
Η έξοδος του Σαββάτου: «Αλωνίζουμε» στα Πετράλωνα
Ο Αύγουστος μας χαιρέτισε, μαζί με την δεύτερη Πανσέληνό του, που προγραμμάτισε την guest εμφάνισή της το βράδυ της Παρασκευής, κι έτσι, το Σάββατο μας βρίσκει να γυρνάμε σελίδα στο ημερολόγιο για να υποδεχτούμε τον Σεπτέμβριο. 
Χωρίς κατσούφιασμα και ξινισμένες φάτσες, παρακαλώ. Απαλλαγμένος από τα σαραντάρια του θερμομέτρου της προηγούμενης εβδομάδας, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ρίχνει κατά δέκα βαθμούς τον υδράργυρο και μας επιτρέπει πλέον να απολαύσουμε άνετα τα αγαπημένα μας δρομάκια στην πόλη, χωρίς να σταματάμε κάθε δέκα μέτρα για να βρούμε περίπτερο για νερό ή να φτάνουμε στον προορισμό μας σαν να μας έχουν μόλις μπουγελώσει. 

Και μιας και αναφέραμε «τα αγαπημένα δρομάκια», το μυαλό μας δεν θα μπορούσε παρά να κατηφορίσει προς τα Άνω Πετράλωνα, στις γειτονιές που «μυρίζουν» ακόμη ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, οι αυλές και τα μπαλκόνια ευωδιάζουν από τα λουλούδια και τα παιδιά παίζουν στον δρόμο, πλάι στις «κυρίες της αυλής» που έχουν στήσει πηγαδάκια. 

Ιδανικός τρόπος να καταλήξουμε εκεί, τώρα που ο ήλιος το επιτρέπει, είναι να χαθούμε μέσα στις όμορφες διαδρομές του Δημήτρη Πικιώνη στον λόφο του Φιλοπάππου, και αφού χορτάσουμε θέα και πράσινο, να κατηφορίσουμε προς τα Πετράλωνα και την πλατεία Μερκούρη για δροσιστικό καφεδάκι. 

Λίγα στενά πριν την πλατεία, στην γωνία της οδού τάδε, βρίσκουμε δροσερό καταφύγιο στους πάγκους του café bar Κλουβί, ένα από τα συμπαθέστερα και πιο «ζωντανά» στέκια της περιοχής, που μένει ανοιχτό ως αργά με ωραίες jazz και rock μουσικές. Προτιμήστε ένα από τα τραπεζάκια του εξωτερικού χώρου, πριν ο χειμώνας μάς κλείσει από κάθε άποψη στο κλουβί μας. 



Αν πεινάσετε, περπατήστε μέχρι την οδό Δωριέων, όπου εδώ και μερικούς μήνες έκανε την εμφάνισή του το Lolita's mezze bar, που σερβίρει εξαιρετικούς μεζέδες αλλά και πιάτα ημέρας – ειδική μνεία αξίζουν τα μπιφτεκάκια τριών κιμάδων, η σαλάτα με φακές, πορτοκάλι και αντζούγιες, το σπανακοκέικ με γιαούρτι και τα πικάντικα φιλετάκια κοτόπουλου. Οι μεζέδες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την τιμή τους (2,50€, 4€ και 5€), ενώ για να ξεδιψάσετε, οι επιλογές σας κυμαίνονται από ούζο, τσίπουρο και δέκα ετικέτες μπύρας μέχρι σαγκρία και κοκτέιλ – λίγα αλλά «περιποιημένα». Το Σάββατο, η πολύχρωμη, ethnic Lolita σερβίρει από τις 13.00 ως τις 2.00. 

Για ένα πιο σινεφίλ επίλογο στην βραδιά, ανηφορίστε την οδό Τρώων και κόψτε εισιτήριο σε ένα από τα πιο όμορφα και νοσταλγικά θερινά σινεμά της Αθήνας, τον Ζέφυρο. Αυτήν την εβδομάδα, στον όμορφο κήπο του με τα χαλίκια και τις παλιές κάμερες προβάλλεται η "προκλητική" ταινία του Ρότζερ Βάντιμ, "Και ο Θεός Έπλασε την Γυναίκα". Στο τέλος της προβολής, οι πιο σινεφίλ λάβετε θέση στον όμορφο δρόμο ή σε κάποιο από τα ουζερί ακριβώς απέναντι, και ξεφυλλίστε τα ειδικά κινηματογραφικά τεύχη με σκηνοθετικά αφιερώματα που διατίθενται δωρεάν από τον Ζέφυρο στην είσοδό του.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v