Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Από πού θα δείτε το «μπλε» φεγγάρι;

Η δεύτερη (και «μπλε») Πανσέληνος του Αυγούστου πλησιάζει και εμείς την υποδεχόμαστε σε αρχαιολογικούς και εκθεσιακούς χώρους, ταράτσες, λόφους, παραλίες και μουσεία. Ακολουθήστε μας και… σεληνιαστείτε σε μέρη εντός Αττικής.
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Από πού θα δείτε το «μπλε» φεγγάρι;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η δεύτερη ή «μπλε» Πανσέληνος του Αυγούστου δεν είναι σε καμία περίπτωση μπλε χρώματος. Χαρακτηρίζεται όμως έτσι, καθώς είναι αρκετά σπάνιο το φαινόμενο να εμφανίζονται δύο Πανσέληνοι τον ίδιο μήνα (για την ιστορία του όρου «μπλε» κλικ εδώ). Σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι μια ακόμα Πανσέληνος με τα όλα της και εμείς σε αντίθεση με αυτό που επιτάσσει το 90’s άσμα της λαϊκής αοιδού Βίκυς Χαρίτου «Νύχτες στη Μύκονο με την Πανσέληνο μαζί» (οι άμουσοι κλικ εδώ) επιλέγουμε να λουστούμε στο φως του δεύτερου ολόγιομου φεγγαριού του Αυγούστου σε spots εντός Αττικής. Σε ποια;

Σούνιο, όπως «στάνταρ»

Συνολικά 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά όλη τη νύχτα στις 31 Αυγούστου, με 85 εξ’ αυτών να φιλοξενούν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σταθερή αξία ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπου στην περιοχή του Τουριστικού Περιπτέρου η Τάνια Τσανακλίδου μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου τραγουδούν για (τι άλλο;) «Ένα φεγγάρι τον Αύγουστο» και ερμηνεύουν τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Ανδρέου που θα τις συνοδεύσει στο πιάνο, σε συνεργασία με την ορχήστρα του Δήμου Λαυρεωτικής (21.00, είσοδος ελεύθερη).

Στη Ρωμαϊκή Αγορά η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών με τίτλο: «Θύμισες και αρώματα από την παλαιά Αθήνα», στα Μεγάλα Προπύλαια στην Ελευσίνα η Μάρθα Φριτζήλα και ο Τάκης Φαραζής θα ερμηνεύσουν τραγούδια τους στο πλαίσιο των «Αισχύλειων», ενώ στον Αρχαιολογικό χώρο Ιερού Ποσειδώνα στον Πόρο θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με ρεσιτάλ πιάνου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός μέχρι τις 24.00. Δυστυχώς, η Ακρόπολη θα παραμείνει κλειστή. Όμως δεν χαλιόμαστε…

…πάμε μουσεία!

«Πάμε Μουσείο Ακρόπολης; Έχει Πανσέληνο». Με αυτό το μότο το Μουσείο της Ακρόπολης μας πείθει να το επισκεφτούμε σε μια ρομαντική βραδιά, η οποία ξεκινά στις 21.30 με ελεύθερη είσοδο. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με Μοτσαρτ και «Μικρή νυχτερινή μουσική» και συνεχίζουν με τραγούδια του Χατζιδάκι («Το φεγγάρι είναι κόκκινο», «Λαύριο», «Λιανοτράγουδα»..), του Θεοδωράκη («Φεγγάρι μάγια μου' κανες», «Στρώσε το στρώμα σου για δυο»), νησιώτικα και άλλα παραδοσιακά τραγούδια από το Μουσικό Σχολείο Βόλου. Παράλληλα θα έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουμε τη θέα του Ιερού Βράχου με το γοητευτικό σεληνόφως, ενώ αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν τις δοξασίες των αρχαίων για τη Σελήνη και τη μαγική της επιρροή στη ζωή μας.

Στο Νομισματικό Μουσείο οι εκθεσιακοί χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί από 18:30 έως 20:30, με οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες των είκοσι ατόμων, ενώ στις 21:30 η Αναστασία Μουτσάτσου μας προσκαλεί να «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Τέλος, στο Επιγραφικό Μουσείο θα προβληθεί η ταινία «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή.
Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εδώ.

Πανσέληνος αφ’ υψηλού

Σταθερή αξία οι λόφοι και (ευτυχώς για εμάς) η Αθήνα έχει μπόλικους για να ανεβείτε στην κορυφή τους ή να ξαπλάρετε και να απολαύσετε το φεγγάρι μέσα από τα δέντρα. Έχουμε και λέμε: Λυκαβηττός, Φιλοπάππου, Στρέφη, Αττικό Άλσος, Πνύκα και πάει λέγοντας (ή ανεβαίνοντας). Πάρτε λοιπόν μπύρες (ή κρασί οι πιο ρομαντικοί) το έτερον ήμισυ ή την παρέα και επιλέξτε περιοχή και θέα. Περισσότεροι λόφοι για moon-seeing εδώ.

Ολόγιομα cocktails

Μπορεί να μην έχουν τον ρομαντικό χαρακτήρα των παραπάνω επιλογών, όμως οι ταράτσες του κέντρου δεν παύουν να αποτελούν μια καλή (αν και όχι τόσο οικονομική) επιλογή για να λουστείτε στο σεληνόφως και να ακούσετε καλή μουσική συνοδεία signature cocktails. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Bios με τις άνετες πολυθρόνες και καναπέδες, το A for Athens με θέα φάτσα… κάρτα την Ακρόπολη και το low budget Sole e Luna στον Νέο Κόσμο.Για ακόμα περισσότερα μπαράκια με θέα ανατρέξτε σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life.

Αν πάλι σας ξενερώνει η ιδέα της γενικότερης βαβούρας που θα επικρατεί, όμως έχετε την τύχη να διαθέτετε ταράτσα στο σπίτι (ή την πολυκατοικία), τότε μπορείτε κάλλιστα να καλέσετε φίλους και να δείτε το φεγγάρι με homemade cocktails και μουσική. Αξία: ανεκτίμητη.

Βουτιές στην Πανσέληνο

Τι καλύτερο από βραδινό μπάνιο υπό το άγρυπνο βλέμμα του φεγγαριού; Οι παραλίες εντός Αττικής πολλές (Σχοινιάς, Μαραθώνας, Φλοίσβος, Βουλιαγμένη, δείτε περισσότερες εδώ) και η θερμοκρασία προς το παρόν σε λογικά επίπεδα. Προς Θεού, σας εκλιπαρούμε ΜΗΝ φέρετε μαζί κιθάρες. Ο νοών νοείτω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v