«Μπλε φεγγάρι» στον Αυγουστιάτικο ουρανό

Το φετινό καλοκαίρι «κλείνει» με μπλε πανσέληνο, ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο περιγράφει την ύπαρξη δύο πανσέληνων μέσα στον ίδιο μήνα. Ακόμα πιο σπάνιο, είναι το γεγονός πως οι δύο αυτές πανσέληνοι παρουσιάζονται τον Αύγουστο.
«Μπλε φεγγάρι» στον Αυγουστιάτικο ουρανό
«Under blue moon I saw you» τραγουδούσαν το 1984 οι Echo and The Bunnymen, εννοώντας «μια στο τόσο». Να όμως που η «μπλε πανσέληνος», το σπάνιο αυτό φαινόμενο κατά το οποίο μέσα σε ένα μήνα εμφανίζονται δύο πανσέληνοι, θα «κλείσει» το φετινό καλοκαίρι. Η πρώτη πανσέληνος αναμένεται στις 2 Αυγούστου, ενώ η «μπλε» (η δεύτερη δηλαδή) θα εμφανιστεί στον ουρανό στις 31 Αυγούστου. Μην σας ξεγελάει το όνομά της πάντως, καθώς το χρώμα της θα είναι όπως ακριβώς το έχουμε συνηθίσει.

Η δεύτερη πανσέληνος αποκαλείται μπλε, όχι μόνο γιατί είναι σπάνια, αλλά και γιατί κάποτε ήταν πραγματικά μπλε κι όχι μόνο για μία νύχτα, αλλά για ολόκληρα χρόνια. Μία ισχυρότατη έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία, που ισοδυναμούσε με μία βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων, γέμισε τον αέρα με ένα πυκνό σύννεφο από σκόνη και στάχτη το οποίο έμεινε στην ατμόσφαιρα για χρόνια, κάνοντας τη Σελήνη να φαίνεται μπλε μέσα από αυτό. Το φαινόμενο ήταν τόσο σπάνιο, ώστε η έκφραση «το μπλε φεγγάρι» έγινε συνώνυμο της έννοιας του «σχεδόν ποτέ».

Συνολικά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουμε 17 μήνες στους οποίους θα εμφανιστεί η διπλή πανσέληνος.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v