Δωρεάν Αύγουστος: 10 εκδηλώσεις… for free

«Δροσερές» θερινές προβολές, ενδιαφέρουσες εκθέσεις, φεστιβάλ, θέατρο σε πράσινο φόντο. Ο πολιτιστικός Αύγουστος της Αθήνας δεν… κοστίζει και μας αρέσει πολύ. Δέκα δωρεάν εκδηλώσεις για κάθε γούστο και μηδενικό budget.
Δωρεάν Αύγουστος: 10 εκδηλώσεις… for free
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το δωρεάν ευτυχώς δεν έχει πεθάνει (ακόμα) και ο Αύγουστος στην Αθήνα αποτελεί μια καλή αφορμή για να το διαπιστώσουμε. Μέσα στο δύσκολο αυτό καλοκαίρι της κρίσης, η Τέχνη έρχεται για άλλη μια φορά να προσφέρει ανάσες ψυχαγωγίας με αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε δήμους της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. Συγκεντρώσαμε τις δωρεάν εκδηλώσεις οι οποίες μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και τις μοιραζόμαστε μαζί σας για να γεμίσετε τον Αύγουστό σας… πολιτιστικά και το κυριότερο, δωρεάν.

Jazz ατμόσφαιρα στο κήπο του Νομισματικού Μουσείου
Μία από τις αγαπημένες μας οάσεις δροσιάς στην Αθήνα, ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου, φιλοξενεί στο café του δύο Jazz συναυλίες. Στις 9 Αυγούστου θα ακούσουμε κρυμμένες μελωδίες, αυτοσχεδιασμούς και «πειραγμένες» ενορχηστρώσεις στην Jazz Boite (21:00), ενώ στις 23 Αυγούστου το Jazz Trio μαζί με την Νάσια Γκόφα επιστρέφουν στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου για ένα ατμοσφαιρικό live με jazz, bossa nova, easy listening και καλοκαιρινή διάθεση. Το live ξεκινά στις 21:00. 

1o Donation Film Festival

Το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ, που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά άνοιξε τις σινεφίλ πύλες του στο κοινό πριν μερικές ημέρες και θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εγχείρημα, το οποίο δεν θα έχει ταμείο στην είσοδο, αλλά… κουμπαρά για όσους θελήσουν να προσφέρουν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.

Στο επίκεντρο της θεματολογίας της κινηματογραφικής «γιορτής» βρίσκεται ο ισπανόφωνος κινηματογράφος, με ταινίες από χώρες που βρέθηκαν ή βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής και όχι μόνο Κρίσης. Επιπλέον, στο φεστιβάλ παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή, η κωμωδία «Wanderlust», με πρωταγωνιστές τους Paul Rudd και Jennifer Aniston , καθώς και οι ταινίες δημιουργών, οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας και παρουσιάζονται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας, με τίτλο «Work in Progress». Ανάμεσα σε αυτές και το «The Designer», Ελληνική ταινία που γυρίστηκε στην Άρτα και το «Bloody Merry Christmas». Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται αφιέρωμα στη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη που πριν από μερικούς μήνες έφυγε από τη ζωή.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στους θερινούς κινηματογράφους «Μάρθα Καραγιάννη» στο Κερατσίνι (Βύρωνος και Χιλής, 2104317270), «Μελίνα» στη Δραπετσώνα (Σωκράτους 65, 2104082530) και «Άνεσις» στους Αμπελόκηπους (Λ. Κηφισίας 14, 2107788778). Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Ταινίες στον Κήπο
Συνεχίζονται οι προβολές ελληνικού και ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στον μικρό θερινό κινηματογράφο στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136 στο Θησείο. Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα Τρίτη και Πέμπτη στις 21:30, και το πρόγραμμα του Αυγούστου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις «Ώρες κοινής ησυχίας» της Κατερίνας Ευαγγελάκου (21/08), το “Match Point” του Γούντυ Άλλεν (23/08) και το «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;» του Ντίνου Κατσουρίδη (28/08). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δροσερές θερινές προβολές στο «Σινέ Αστέρι»

Για ακόμα ένα καλοκαίρι ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Σινέ Αστέρι» (Νέστορος & Φιλοκτήτου, Ίλιον) θα προβάλλει δωρεάν ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών όλο τον Αύγουστο. Ξεχωρίζουμε το εξαιρετικό “Tinker, tailor, soldier, spy” (20,21,22/08) και την ελληνική «Νήσσο 2» (27,28,29/08).

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 – ΤΡΙΤΗ 14 – ΤΕΤΑΡΤΗ 15
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΟΝΤΑ (EXTREMELY LOUD & INCREDIBLY CLOSE)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Ντάλτρι.
Ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Σάντρα Μπούλοκ.
Ωρα Εναρξης: 8.50 & 11.10 (Δυο προβολές)

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 – ΤΡΙΤΗ 21 – ΤΕΤΑΡΤΗ 22
ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΜΥ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ
Σκηνοθεσία: Ντομονίκ Πάρις.
Ωρα Εναρξης: 8.50 (Μία προβολή)

ΚΑΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΣΜΑΪΛΙ (TINKER TAILOR SOLDIER SPY)
Σκηνοθεσία: Τόμας Άλφρεντσον.
Ηθοποιοί: Γκάρι Όλντμαν, Κόλιν Φερθ, Μαρκ Στρονγκ.
Ωρα Εναρξης: 10.40 (Μια προβολή)

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 – ΤΡΙΤΗ 28 - ΤΕΤΑΡΤΗ 29
ΝΗΣΟΣ 2
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αγγελόπουλος.
Ηθοποιοί: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μιχάλης Μαρίνος, Δημήτρης Τζουμάκης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Ωρα Εναρξης: 8.40 και 10.40 (Δυο προβολές)

Σινεμά στο Πάρκο
Και άλλες δωρεάν κινηματογραφικές προβολές, αυτή τη φορά από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης. Οι «δροσερές» προβολές πραγματοποιούνται στο καταπράσινο Πάρκο 129 (παράλληλα στη Βουλιαγμένης, Δραγατσανίου και Πραξιτέλους, στο ύψος της 4ης στάσης Αργυρούπολης) και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την «Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη (11/08) και το «Monty Python and the Holy Grail» (18/08). Οι προβολές ξεκινούν στις 21:00.

Καλοκαιρινός Τριβιζάς στο Αττικό Άλσος

Ακόμα μια όαση δροσιάς στην Αθήνα, φιλοξενεί στον καταπράσινο χώρο της ένα αγαπημένο παιδικό παραμύθι του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά. Έτσι την Δευτέρα 27 Αυγούστου πάρτε μαζί τα πιτσιρίκια και κατευθυνθείτε προς Γαλάτσι στο Αττικό Άλσος για την θεατρική παράσταση «Ο Τζιμ , το τζιτζίκι και η συμμορία του Μονόφθαλμου Τυφλοπόντικα». Την μουσική έχει γράψει ο Γιάννης Ζουγανέλης, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Νανάς Νικολάου. Η παράσταση ξεκινά στις 21:00.

Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το Athens Open Air Film Festival - Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιστρέφει για άλλη μια χρονιά με υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις, συναυλίες, masteclasses, παραγωγή μικρού μήκους ταινιών, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και φυσικά δωρεάν. Το πρόγραμμα του Αυγούστου περιλαμβάνει την προβολή μικρού μήκους ταινιών της Ars Electronica (24/08 στις 21:00 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου), την προβολή της ταινίας «Από την άκρη της πόλης» του Κωσταντίνου Γιάνναρη (27/08 στις 21:00 στο Πάρκο Ελευθερίας) και την προβολή της ταινίας «Κινέττα» της πρώτης προσωπικής ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου (30/08 στις 21:00 στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου).

Δωρεάν Αύγουστος στο Μουσείο Λαλαούνη
Για όλο τον Αύγουστο, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη, τηλ. 2109221044, 2109239709)θα είναι ανοιχτό στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη - Σάββατο: 9.00-15:00 και Κυριακή: 11.00-16.00. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.lalaounis-jewelrymuseum.gr  

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής στο Άλσος Βεΐκου
Χρώματα και μουσικές από όλο τον κόσμο θα κατακλύσουν το Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι και το Ανοιχτό Θέατρο Αθλητικού και Πολιτιστικού Πάρκου Νέας Μάκρης στο Μαραθώνα. Τριακόσιοι πενήντα χορευτές από δώδεκα χώρες, σε μία παράσταση με τίτλο «Χορευτές του Κόσμου – Earthdancers», η οποία θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 21:00 στο Άλσος Βεΐκου και η δεύτερη την επόμενη μέρα στον Μαραθώνα την ίδια ώρα. Λάτρεις του χορού, σπεύσατε!

Κινητή Έκθεση Περιβαλλοντικής Φωτογραφίας

Δεκατέσσερις Έλληνες φωτογράφοι αποτυπώνουν το τοπίο, με εικαστική ή ντοκουμενταρίστικη ματιά, σε μια έκθεση που θα ταξιδέψει από την Αθήνα έως το Βόρειο Ακρωτήριο, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Green Project. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Δρ. Νίνα Κασσιανού και περιλαμβάνει περιβαλλοντικές φωτογραφίες των Ελλήνων καλλιτεχνών Μυρτούς Αποστολίδου, Γιώργη Γερόλυμπου, Βαγγέλη Γεωργά, Θαλασσινής Δούμα, Δημήτρη Κοιλαλού, Ηλία Κοσίντα, Στεφανίας Μιζάρα, Ηλία Μπουργιώτη, Σούλας Παλέντζα, Δημήτρη Ρίζου, Γιάννη Τζώρτζη, Χρύσας Τσοβίλη, Ηλία Χατζάκη, Συμεών Χατζηλίδη, καθώς και από το φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΗ. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί μέχρι και τις 31 Αυγούστου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα Τηλ.: 210 3418 550).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v