Σαββατιάτικες βόλτες: Στα πόδια (και τις κορυφές) του Υμηττού

Βολτάρουμε σε χωμάτινα μονοπάτια με θέα την απεραντοσύνη της Αθήνας, δίνουμε ραντεβού για καφέ σε ένα από τα ομορφότερα πάρκα της και κλείνουμε την ωραιότερη μέρα της εβδομάδας με λαχταριστή κρητική κουζίνα.
Σαββατιάτικες βόλτες: Στα πόδια (και τις κορυφές) του Υμηττού
Αυτό το Σάββατο, απομακρυνόμαστε –λίγο μόνο– από την πόλη και ανηφορίζουμε προς τα ημι-βόρεια προάστια του Παπάγου και του Χολαργού για να σκαρφαλώσουμε στις κατάφυτες πλαγιές του βουνού που υψώνεται από πάνω τους, πριν πιάσουμε τραπεζάκι στη λιακάδα στα... καλύτερά τους.

Ο πρώτος καφές της ημέρας... στο βουνό

Φύση η οποία θα μπορούσες να ορκιστείς ότι απέχει έτη φωτός από την Αθήνα, αν αυτή η τελευταία δεν ξεπρόβαλλε πίσω από κάθε ξέφωτο, ανάμεσα στα κλαδιά μερικών (ακόμα) φουντωτών πεύκων. Μονοπάτια που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα των βουνών-σταρ της Αττικής. Κι ένα ειδυλλιακό café-bar-ουζερί-αναψυκτήριο, με ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ, χτιστά καναπεδάκια, κελαηδίσματα πουλιών και κελαρύσματα νερών αντί μουσικής. Στην «Καλοπούλα», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι θα πιάσετε τραπεζάκι είτε νωρίς, για ανεφοδιασμό σε καφεΐνη, είτε αργά το μεσημέρι, για μια ουζοποικιλία που θα αναπληρώσει την ενέργεια που χάσατε στις πεζοπορίες στα μονοπάτια.

Τις μεσημεριανές «ώρες αιχμής», περί τη 1.00-2.00 πιθανότατα θα δυσκολευτείτε να βρείτε τραπέζι, καθώς κάθε οικογένεια των όμορων δήμων που σέβεται των εαυτό της θα έχει πιάσει θέση για το σαββατιάτικο προσκύνημα. Σημειώστε, επίσης, ότι οι είσοδοι-έξοδοι του Υμηττού κλείνουν και περιφρουρούνται αυστηρά μετά την δύση του ηλίου –για τους ευνόητους λόγους– οπότε προγραμματίστε τις βόλτες και τις πεζοπορίες σας ανάλογα. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες, και προτάσεις για συγκεκριμένες πεζοπορικές διαδρομές.

Ο δεύτερος καφές της ημέρας... στο πάρκο

Εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, την ώρα που θα παρατηρήσετε τους εθελοντές των δήμων που έχουν αναλάβει την περιφρούρηση του Υμηττού και την προστασία του από τους εμπρηστές-οικοπεδοφάγους που τον λυμαίνονται, να σας κοιτάζουν επίμονα μπορείτε να αρχίσετε να κατηφορίζετε την Λεωφόρο Αναστάσεως, προς του Παπάγου. Ολόκληρος ο δήμος διαθέτει ένα και μοναδικό café, κι ένας λόγος γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι ότι είναι τόσο καλό που δεν χρειάζεται άλλο. Το Verde, λοιπόν, στο οποίο τα ηλιόλουστα σαββατιάτικα μεσημέρια συρρέει όλη η Αθήνα και δεν υπάρχει τραπέζι ούτε για δείγμα, έχει για ντεκόρ πανύψηλα δέντρα, γαλανές λιμνούλες, κι ένα ολόκληρο καταπράσινο άλσος να απλώνεται γύρω του. Σερβίρει πραγματικά ό,τι τραβά η όρεξή σας, αλλά εμείς θα προτείναμε να προσπεράσετε τα –όντως δελεαστικά– πιάτα του και τις ολόφρεσκες σαλάτες, και να αρκεστείτε σε ένα καφεδάκι, για να κρατήσετε την όρεξη σας για το...

...Κρητικό γεύμα στο Μπιφτεκάαατσι

Στον «αδελφό» πλέον, μετά Καλλικράτη, δήμο, στον Χολαργό, και μάλιστα σε έναν από τους κεντρικότερους –και ωραιότερους– δρόμους του, την Περικλέους, το κρητικό εστιατόριο Μπιφτεκάαατσι (ναι, έτσι χορταστικά το γράφουν) θα αναπληρώσει με το παραπάνω την ενέργεια που ξοδέψατε όλη την ημέρα. Ωραιότατα μεζεδάκια, σε μεγάλη ποικιλία που καλύπτει άνετα όλο το τραπέζι με μικρά μόνο πιατάκια, σαλάτες με σταμναγκάθι, εξαιρετικό γαμοπίλαφο σε μερίδα γίγας για δύο άτομα, και κυρίως πιάτα που εμπνέονται από την κρητική κουζίνα, στην οποία όμως προσθέτουν και μια δόση φαντασίας. Αν αποφασίσετε να επιμείνετε παραδοσιακά, θα τιμήσετε οπωσδήποτε το απάκι, τα λουκάνικα Ρεθύμνου, τις γιγάντιες χωριάτικες πατάτες και –αν είστε fan– τους χοχλιούς μπουμπουριστούς. Για ένα υπερπλήρες γεύμα, μαζί με ωραιότατο, αν και αρκετά βαρύ κατά τις προσταγές της κρητικής παράδοσης, χύμα κρασί, θα πληρώσετε τα αναμενόμενα 20-25€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v