Σαββατιάτικες βόλτες: Πάμε σαν άλλοτε, στο Μοναστηράκι

Παγωτό και χάζι στην ωραιότερη πλατεία της πόλης, ουζοποικιλίες σε ένα μυστικό καφενεδάκι, και κοκτέιλ σε τραπεζάκια έξω στη «νέα Καρύτση». Υπάρχει καλύτερο σημείο συνάντησης στη σαββατιάτικη Αθήνα από το Μοναστηράκι;
Σαββατιάτικες βόλτες: Πάμε σαν άλλοτε, στο Μοναστηράκι
Ο πιο παρατεταμένος χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών… μετράει μέρες, κι εμείς το γιορτάζουμε, με παγωτό, ουζοποικιλίες και κοκτέιλ παρέα με τους τουρίστες, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.

Ηλιόλουστο μεσημέρι στο Μοναστηράκι

Το ότι η πλατεία στο Μοναστηράκι είναι, κατά γενική ομολογία, η ομορφότερη πλατεία της Αθήνας, προφανώς το ξέρετε. Πόσες φορές, όμως, έχετε καθίσει σε ένα από τα άπειρα πεζούλια της να τη χαζέψετε, χωρίς να κοιτάτε αγχωμένοι το ρολόι και χωρίς να περιμένετε κάποιον που έρχεται με το μετρό; Ειδικά τα ηλιόλουστα σαββατιάτικα μεσημέρια, όταν γεμίζει κόσμο και μουσικές, είναι το τέλειο σκηνικό για να διαπιστώσετε πόσο δίκιο είχαν οι Ιταλοί όταν μιλούσαν για το dolce far niente –ή σε ελεύθερη μετάφραση τη γλυκύτητα του να μην κάνεις τίποτα.

Διαλέξτε τους μουσικούς που σας αρέσουν περισσότερο (οι από δω παίζουν λάτιν, οι από κει αφρικανικά κρουστά και πάει λέγοντας) και καθίστε στο αντίστοιχο πηγαδάκι, ή αν δεν θεωρείτε ότι το soundtrack τους ταιριάζει στη διάθεσή σας, πιάστε θέση κοντά στο σημείο όπου κυλά ο Ηριδανός και δοκιμάστε να αφουγκραστείτε τον ήχο του νερού. Δύσκολο, μέσα στη βοή της πλατείας, αλλά μπορεί και να τα καταφέρετε.

Κι ένα tip: το παγωτατζίδικο απέναντι, ακριβώς κάτω από το A for Athens, φτιάχνει ένα από τα καλύτερα παγωτά Nutella που δοκιμάσαμε ποτέ.

Μεσημεριανό στην «Ωραία Ελλάς»
Το παραδοσιακό καφενείο Η Ωραία Ελλάς στεγάζεται στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στη στοά που ενώνει την Πλατεία Δημοπρατηρίου –την πλατεία απέναντι από τα Starbucks, αν προτιμάτε– με την Πανδρόσου, και είναι πιθανότατα το ωραιότερο καφενείο που έχουμε δει. Αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας dream team λαϊκών καλλιτεχνών, από τον Νίκο Γιαλλούρη που ζωγράφισε τον μεγάλο πίνακα με το όνομα του καφενείου, μέχρι την ομάδα του Δημήτρη Πικιώνη που επιμελήθηκε το περίτεχνο πάτωμα, το εντευκτήριο του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης σερβίρει καφέ, ουζάκι και ποικιλίες στα μαρμάρινα τραπεζάκια του, τα οποία απολαμβάνουν πανοραμική θέα στην Πλάκα και τον βράχο της Ακρόπολης από τα τεράστια παράθυρα.

Στους υπόλοιπους ορόφους του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης, φιλοξενούνται εκθέσεις με θέματα τόσο ετερόκλητα όσο η ελληνική ναυτιλία και οι ρετρό αφίσες. Αν αναζητούσατε τις παλιές διαφημίσεις του Λουμίδη, της Kolynos ή των ταινιών του Κακογιάννη για τους τοίχους του σπιτιού σας, αποκλείεται να φύγετε από εδώ με άδεια χέρια: τα πόστερ πωλούνται σε υψηλής ποιότητας αντίγραφα προς 5€ το καθένα, και η εμπειρία έχει δείξει ότι θα τα θέλετε όλα.

Απογευματινό κοκτέιλ στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνειδητοποιήσεις ότι το καλοκαίρι πλησιάζει, από το να περάσεις μια βόλτα έξω από το μαγαζί που ανακήρυξες τον χειμώνα «νέο αγαπημένο στέκι» και να διαπιστώσεις ότι έχει βγάλει τραπεζάκια έξω. Μας συνέβη, πριν από λίγο καιρό, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης –η οποία πιθανότατα δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι είναι η νέα Καρύτση, αλλά με καλύτερα κοκτέιλ. Πιάνουμε, λοιπόν, ένα από τα τραπεζάκια που έχει απλώσει το Rooster πίσω από την εκκλησία, και λιαζόμαστε στο απογευματινό φως –από νωρίς, γιατί το βράδυ πιθανότατα θα πιάσει ψύχρα. Παραγγέλνουμε φρουτώδες και μυρωδάτο Lady Marmelade, με βάση το ρούμι, ή κάποιο άλλο από τα signature κοκτέιλ του κι ονειρευόμαστε ότι το αθηναϊκό καλοκαίρι είναι ήδη εδώ.

Σημειώστε, επίσης, ότι αν πεινάσετε παίζουν ωραιότατα πιάτα ημέρας, ολόφρεσκες σαλάτες και λαχταριστά γλυκά σε λογικότατες τιμές. Οι πέννες με θυμάρι και κοτόπουλο που δοκιμάσαμε, επί παραδείγματι, μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v