Η έξοδος του Σαββάτου: Αρχαιολογία και… Τρανζίστορ

Βολτάρουμε σε έναν από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, και πιάνουμε τραπεζάκι για φαγητό… μετά ποτού, σε ένα καλλιτεχνίζον στέκι για το οποίο σύντομα θα μιλά όλος ο κόσμος.
Η έξοδος του Σαββάτου: Αρχαιολογία και… Τρανζίστορ
Το Μοναστηράκι είναι σαφώς μία από τις αγαπημένες μας στάσεις, σε κάθε σαββατιάτικη διαδρομή με το μετρό. Αυτό το Σάββατο, επιλέγουμε να κατεβούμε εδώ, όχι για καφεδάκι στη λιακάδα του Θησείου, αλλά για sightseeing σε έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, τον Κεραμεικό, και φαγητό μετά ποτού αργότερα σε μια από τις τελευταίες μας ανακαλύψεις, στο σημείο όπου η γειτονιά του Ψυρρή συναντά την οδό Αθηνάς.

Αρχαιολογική βόλτα στον Κεραμεικό
Ίσως ο ομορφότερος αρχαιολογικός χώρος της πόλης, ο Κεραμεικός δεν είναι απλά «το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας», όπως οι περισσότεροι τον ξέρουν. Αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μικρό κομμάτι του αρχαίου δήμου Κεραμέων, που φιλοξενούσε τις κατοικίες, τα εργαστήρια και τα καταστήματα των αγγειοπλαστών και αγγειογράφων που έφτιαχναν και σχεδίαζαν τα περίφημα αττικά αγγεία. Καθότι ο Ηριδανός, που διέσχιζε την περιοχή, πλημμύριζε συχνά, ο δήμος σταδιακά εγκαταλείφθηκε, και άρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής, φτάνοντας να αποτελεί το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας.

Σήμερα, εκτός από τα περίτεχνα ταφικά μνημεία με τα αγάλματα και τις σκαλιστές αναπαραστάσεις στις μαρμάρινες πλάκες, ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τμήμα των τειχών του Θεμιστοκλή, αλλά και τις δύο κύριες εισόδους της πόλης, το Δίπυλο και την Ιερά Πύλη, από την οποία εισερχόταν στην πόλη η πομπή των Ελευσινίων, που έφτανε εδώ από την Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί και το Μουσείο Κεραμεικού, με εκθέματα από τις ανασκαφές που έγιναν στο χώρο.

Η είσοδος στον Κεραμεικό περιλαμβάνεται στην τιμή του ενιαίου εισιτηρίου των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας (12 ευρώ). Όλες τις Κυριακές μέχρι και τις 31 Μαρτίου, η είσοδος είναι δωρεάν.

Για φαγητό (και ποτό) στο Τρανζίστορ
Πρωτογένους 10, Ψυρρή, τηλ.: 210 3228658
Περνώντας απέξω, δεν το πιάνει το μάτι σου: θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα ακόμη παλιό καφενείο που μετατράπηκε σε φοιτητικό στέκι για ρακόμελα και ναργιλέδες, όπως αυτά που συναντάμε λίγους δρόμους παρακάτω, στη Μιαούλη. Με το που περνάς τις πόρτες του Bistroteque (όπως αυτοσυστήνεται) Τρανζίστορ, όμως, εκπλήσσεσαι ευχάριστα: Multi culti ντεκόρ που συνδυάζει στοιχεία όπως το βιομηχανικό πάτωμα, τα πολύχρωμα κολλάζ στα τραπέζια, τα έργα τέχνης στους γυμνούς τοίχους και τους βγαλμένους από μπουντουάρ καναπέδες, σε ένα αποτέλεσμα που αντί να φαίνεται παράταιρο, δένει σαν επιτυχημένη συνταγή.

Χωρίς να προσανατολίζεται στο φαγητό –άλλωστε, οι περισσότερες παρέες που αράζουν στις μπάρες και τα τραπεζάκια του έχουν έρθει εδώ για ποτό– το Τρανζίστορ ετοιμάζει καθημερινά έξι-επτά πιάτα ημέρας, που είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Αν δεν τα δοκιμάσετε, πραγματικά θα χάσετε. Κοτόπουλο με κρούστα από ξηρούς καρπούς, συνοδευμένο με κους κους, τρυφερό ψαρονέφρι με λιαστή ντομάτα, δροσερή σαλάτα με σπανάκι, χαλούμι και σος βινεγκρέ, αλλά και το περίφημο, ζουμερό burger ήταν μερικά από τα πιάτα που μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το ίδιο ισχύει και για το δικό τους, εμφιαλωμένο κρασί βιολογικής καλλιέργειας που ξεχείλιζε αρώματα ήδη από το ποτήρι.

Εννοείται πως όταν τελειώσετε το γεύμα σας θα μείνετε για ποτό –όσο περνά η ώρα η διάθεση ανεβαίνει και οι world, jazzy και funk μουσικές δυναμώνουν. Το Τρανζίστορ θα το βρείτε ανοιχτό όλη μέρα, από νωρίς το πρωί για καφεδάκι μέχρι... νωρίς το επόμενο πρωί. Για πλήρες γεύμα, μαζί με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 20-25€ το άτομο. Το ποτό κοστίζει 6€.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v