Η έξοδος του Σαββάτου: Στις αυλές και τις ταράτσες του Χαλανδρίου

Καφεδάκι από νωρίς σε «μυστικό» café, ταινία και παγωμένες Μαργαρίτες σε μια καταπράσινη ταράτσα αργότερα, και για το τέλος ένας ολόκληρος ωκεανός γευστικών επιλογών. Αυτό το Σάββατο, βολτάρουμε (λίγο) βόρεια.
Η έξοδος του Σαββάτου: Στις αυλές και τις ταράτσες του Χαλανδρίου
Λίγο η αναζήτηση δροσιάς –όπως και να το κάνουμε, όσο πιο βόρεια ανεβαίνεις τόσο πιο πολύ φυσάει– και λίγο η ενδιαφέρουσα απογευματινή/ νυχτερινή σκηνή του Χαλανδρίου που έχει κάτι για όλους, μας ενέπνευσαν για μια σαββατιάτικη βόλτα στο πλέον ενδιαφέρον εκ των βορείων προαστίων. Αν και το δροσερό Φεστιβάλ Ρεματιάς δεν έχει παράσταση το προσεχές Σάββατο –έχει, όμως, την Παρασκευή– οι επιλογές μας για καφέ από νωρίς, σινεμά μετά και φαγητό/ ποτό αργότερα είναι κάθε άλλο παρά λίγες. Ξεκινάμε;

Καφεδάκι για αρχή…

Το Mosaic Café είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα στέκια του Χαλανδρίου. «Κρυμμένο» στον μικρό πεζόδρομο της Ρωμανού Μελωδού, στον οποίο απλώνει και κάποια από τα τραπεζάκια του, ακροβατεί χαριτωμένα μεταξύ γαλλικού μπιστρό, φοιτητικού στεκιού και καλλιτεχνίζοντος μπαρ. Η μουσική κινείται στο ευρύτερο φάσμα της ροκ –με ιδιαίτερη αδυναμία στο rock’nroll– με ολίγη από world και ethnic, τα ποτά είναι καθαρά και το σέρβις πάντα χαμογελαστό. Με δυο λόγια, το καλύτερο απογευματινό ξεκίνημα της βόλτας σας.

Με αγιόκλημα και γιασεμιά…

Ωραιότατοι θερινοί κινηματογράφοι σε ταράτσες και αυλές υπόσχονται σινεφίλ εξόδους μετά μπυροκατάνυξης, σε όλες τις γειτονιές του Χαλανδρίου. Καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές, προτιμήστε την πρώτη προβολή (των 21.00) γιατί στη δεύτερη η ένταση του ήχου χαμηλώνει αισθητά.

Η πρόσφατη ανακάλυψή μας λέγεται Αμίκο (Επιδαύρου & Ανδρούτσου 20, τηλ.: 210 6815532), κι είναι ένα χαριτωμένο, καταπράσινο θερινό σινεμά που σερβίρει –πέρα από τις «κλασικές» μπύρες– εξαιρετική, παγωμένη και έξτρα αλατισμένη Μαργαρίτα για να συνοδεύσετε το χοτ ντογκ ή την πίτσα σας. Εξαιρετικές επιλογές είναι και η πράσινη ταράτσα του Αβάνα (Λυκούργου 3, τηλ.: 210 6756546), κοντά στην Κηφισίας, αλλά και το Αθηνά Piscines Ideales, επάνω στην κεντρική πλατεία, για να συνεχίσετε μετά απευθείας για…

After cinema δείπνο (και ποτό)

Η ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου είναι γνωστή σε παλαιότερους και νέους Αθηναίους ως «γευστική πιάτσα» κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην πληθώρα των εστιατορίων, αλλά και στην ποικιλία και στην ποιότητά τους. Ως «πρωτάρηδες» εδώ, το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι η δυσκολία να διαλέξετε πού θα πρωτοπάτε.

Μία από τις καλύτερες επιλογές, αν θέλετε καλοκαιρινή αυλή και τραπέζι γεμάτο μεζεδάκια είναι η Υδρούσσα (Aγ. Παρασκευής 56, τηλ.: 210 6812520). Με σημείο αναφοράς την ελληνική –και ολίγη από πολίτικη– κουζίνα, μεζεδάκια και κυρίως πιάτα σε σεβαστές ποσότητες υπόσχονται να σας… χορτάσουν με το παραπάνω, χωρίς να σας ξοδέψουν, καθότι δύσκολα θα πληρώσετε περισσότερα από τα αναμενόμενα 20-25€ το άτομο. Διαβάστε λεπτομέρειες για το μενού εδώ.

Εξίσου όμορφη είναι και η αυλίτσα του Περί Ουσίας (Θησέως 25 και Δουκίσσης Πλακεντίας, Πλατεία Κένεντι, τηλ.: 210 6830220): Βγαλμένη από παλιά, ασπρόμαυρη ταινία, με τραπεζάκια στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα, κάτω από φουντωτές κληματαριές στις οποίες σκαρφαλώνουν γατάκια, με το χύμα κρασί να ρέει άφθονο και τους μεζέδες –θαλασσινούς και στεριανούς– να μην ξεφεύγουν ούτε μια σταλιά από την παράδοση. Η υπεροχή της απλότητας. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε με τα μεζεδάκια.


Αν, πάλι, η παρέα ψηφίζει μπύρες, ιδανική πρόταση αποτελεί ο Ζύθος (Κολοκοτρώνη 8, τηλ.: 210 6896700) πολύ κοντά στην πλατεία του Χαλανδρίου. Πράσινος κήπος, μεγάλα ξύλινα μπαλκονάκια και cozy εσωτερικό, μεγάλη ποικιλία σε βαρέλια και ετικέτες μπύρας και νοστιμότατα συνοδευτικά: ασφαλές στοίχημα πάντα η λουκανικοποικιλία, που στην προκειμένη περίπτωση έρχεται κομπλέ με σαλάτες και πατατούλες, αλλά και το… «Ρωμαϊκό Όργιο» που σερβίρεται σε ξύλινη πιατέλα ενός μέτρου (!) για μεγάλες και πολύ πεινασμένες παρέες. Οι τιμές στα 25€ περίπου το άτομο.

Και για το τέλος, αν θέλετε να αποφύγετε τους πολύβουους πεζόδρομους γύρω από την πλατεία, ανεβείτε για ποτάκι στην ταράτσα του Blue (Μεσολογγίου 8, τηλ.: 210 6815505) για να απολαύσετε τις ροκ μουσικές του κάτω από τον έναστρο ουρανό –ναι, μακριά από τα φώτα του κέντρου, διακρίνονται κάποια αστέρια στον ουρανό.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v