Μπυραρίες: Υπερβάλλων… ζύθος στην Αθήνα

Ποια είναι η παλαιότερη μπυραρία στην Αθήνα; Πού θα βρω Βεργίνα σε βαρέλι; Ποιος σερβίρει τις πιο σπάνιες μπύρες, και ποιος φτιάχνει το καλύτερο κότσι; Χαρτογραφήσαμε τον αφρό της Αθήνας.
Μπυραρίες: Υπερβάλλων… ζύθος στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

«Η κυβέρνηση που θα πέσει είναι εκείνη που θα ανεβάσει την τιμή της μπύρας» λέει ένα τσέχικο ρητό. Κι αν λάβουμε υπ’ όψιν πως οι Τσέχοι είναι ο ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών λαών που ανήγαγαν την τέχνη της μπύρας σε επιστήμη, μάλλον έχουν δίκιο. Αν δεν συμμερίζεστε την άποψη τους, είναι γιατί δεν έχετε δοκιμάσει την αυθεντική Közel τους από βαρέλι.

Η έξοδος σε μπυραρία είναι πολύ συγκεκριμένη έξοδος. Δεν είναι ακριβώς έξοδος για φαγητό, ούτε ακριβώς έξοδος για ποτό. Είναι από εκείνες τις εξόδους που ξεκινούν χαλαρά, με την προτροπή «πάμε για μια μπύρα» και καταλήγουν έξι ώρες και άπειρα λίτρα αργότερα, με μισοτελειωμένες πιατέλες ποικιλιών πάνω στα τραπέζια και αφηρημένα χαμόγελα στα πρόσωπα των συνδαιτυμόνων. Κι αν είναι να περάσεις έξι ώρες κάπου, πρέπει να ξέρεις σίγουρα πως θα είναι καλά.

Πέντε κλασικές διευθύνσεις… για να θυμούνται οι παλιοί
Αλεξάνδρα (Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 2106450345): Σταθερή αξία εδώ και δεκαπέντε σχεδόν χρόνια, απόλυτα βαυαρέζικη, με το ανοιχτόχρωμο ξύλο, τα κάθε είδους memorabilia και την μεγάλη μπάρα με τα κρεμασμένα ανάποδα ποτήρια να κυριαρχούν στον χώρο. Γεμίζει καθημερινά από παρέες κάθε ηλικίας, που παραγγέλνουν τις τέσσερις βαρελίσιες μπύρες της σε σωλήνες πολλών λίτρων, και τις συνοδεύουν με νοστιμότατες ποικιλίες, λαχταριστά ζυμαρικά και εκλεκτούς μεζέδες. Διαθέτει, επίσης, περί τις πενήντα ετικέτες σε μπουκάλι, και φρεσκοψημένες βάφλες αν αντέχετε να παραγγείλετε και επιδόρπιο.

Ζύθος (Κολοκοτρώνη 8, Πλατεία Δούρου, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6896700): Ένα ξύλινο μπαλκονάκι που τον χειμώνα ντύνεται με τζαμαρίες κι ένα cozy εσωτερικό, με ξύλινα πατώματα και ταβάνια, συναποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες μπυραρίες του Χαλανδρίου. Ωραίες μουσικές, σέρβις που θα σας προτείνει τους ιδανικότερους συνδυασμούς φαγητού και μπύρας, κι ένα τεράστιο μενού, που περιλαμβάνει 115 ετικέτες σε μπουκάλι και οκτώ βαρέλια, μεταξύ των οποίων η τσέχικη Közel και η κοκκινόμαυρη Flensburger. Το φαγητό κινείται σε κλασικά γερμανικά μονοπάτια, η ποικιλία με τα εξαιρετικά λουκάνικα αποτελεί το απόλυτο hit, ενώ το «ρωμαϊκό όργιο» είναι η σταθερή προτίμηση κάθε μεγάλης παρέας: σερβίρεται σε ξύλινη πιατέλα που αγγίζει το ένα μέτρο σε μήκος, και σερβίρεται αυστηρά και μόνο σε… μερακλήδες.

Βύνη (Δράκου 10, Κουκάκι, τηλ.: 210 9226225): Πού αλλού θα βρείτε Βεργίνα σε βαρέλι; Πού αλλού θα παραγγείλετε, μαζί με την λουκανικο-ποικιλία σας, τυρί πανέ με σος ταρτάρ και γεμισμένο με μπέικον; Η Βύνη που πλησιάζει τις δυο δεκαετίες ζωής είναι sui generis, γι’ αυτό την αγαπάμε. Μας αρέσει, επίσης, η μουσική της, που γέρνει ελαφρώς προς το old school rock, και η cozy διακόσμηση, στην οποία πρωταγωνιστεί το ανοιχτόχρωμο ξύλο. Σερβίρει ολόφρεσκα brownies με εξαιρετικό παγωτό για επιδόρπιο, ξεφεύγοντας και πάλι από την πεπατημένη που θέλει τις μπυραρίες να παραμελούν τα επιδόρπιά τους –αλλά, είπαμε, αυτή δεν είναι μία κλασική μπυραρία.

Oktoberfest (Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6082999): Γιγάντια ξύλινα τραπέζια που φέρνουν τις παρέες πιο κοντά, κι ενίοτε τις… συστήνουν μεταξύ τους –γιατί όλοι οι καλοί χωρούν σε ένα τραπέζι τις ώρες αιχμής– και μενού που τα έχει όλα, από κλασικά κι αγαπημένα λουκάνικα, μέχρι vegetarian επιλογές, για να μη μένει κανείς παραπονεμένος. Τα βαρέλια είναι οκτώ το σύνολο, οι ετικέτες σε μπουκάλι ξεπερνούν τις πενήντα, και η μπύρα ρέει άφθονη από σωλήνες μεγάλιτρων. Αν αναζητάτε ένα ήσυχο σημείο για να πιείτε την μπύρα σας, προτιμήστε το σε ώρες εκτός αιχμής (πολύ αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το απόγευμα) –τις υπόλοιπες, επικρατεί ατμόσφαιρα κανονικού φεστιβάλ μπύρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Beer Academy (Καραΐσκου 151, Πλ. Τερψιθέας, Πειραιάς, τηλ.: 210 4297278 και σε 10 ακόμη σημεία σε όλη την Αθήνα): Κάθε Beer Academy είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Μας αρέσει εκείνο του Πειραιά, γιατί σερβίρει τις νοστιμιές του σε έναν πανέμορφο κήπο, που τον χειμώνα ντύνεται με σόμπες και προστατευτικά, φωτίζεται ατμοσφαιρικά, και προσφέρεται για μπυρο-κατάνυξη. Πέντε βαρέλια, εκ των οποίων ένα αυθεντική, κατάμαυρη Guiness, και 40 ετικέτες σε μπουκάλι, συμβάλλουν στον ευγενή αυτόν σκοπό. Συνοδεύστε τις με εξαιρετικές ποικιλίες –λουκάνικων ή ελληνικές, προσωπική μας αδυναμία– ή με το καλύτερο ίσως κότσι που δοκιμάσατε ποτέ.

Και πέντε μικρά μυστικά
Villa Marietta
(Αριστοτέλους 31, Άλιμος, τηλ.: 210 9853188): Για τους κατοίκους της περιοχής δεν είναι ακριβώς «μυστικό» (μάλλον το αντίθετο) οι υπόλοιποι όμως ίσως να μην την έχετε καν ακουστά. Το όνομά της δεν προϊδεάζει για μπυραρία, το περιβάλλον, όμως, της χαριτωμένης μονοκατοικίας με τον κήπο που την φιλοξενεί και η ζεστή διακόσμηση με τα κλασικά memorabilia δεν αφήνει αμφιβολίες. Πρόκειται για μια αυθεντικότατη μπυραρία, η οποία μάλιστα μπορεί να καυχιέται για τον μεγαλύτερο αριθμό βαρελιών στην Αθήνα: 17 (!) το σύνολο, μεταξύ των οποίων οι σπανιότατες Founders και Southern Tier. Το μενού κινείται στα κλασικά μονοπάτια της γερμανικής κουζίνας, με την ποικιλία λουκάνικων να αποτελεί το απόλυτο hit.

Bierhof: Η τεράστια ξύλινη πόρτα της, που θυμίζει βαρέλι οδηγεί σε ένα μοντέρνο εσωτερικό, όπου το σκουρόχρωμο ξύλο πρωταγωνιστεί. Δυνατό χαρτί της Bierhof είναι το μενού της, κορυφαίες επιλογές του οποίου αποτελούν το χοιρινό κότσι και το σνίτσελ. Κατά τα λοιπά, έξι διαφορετικά βαρέλια, περισσότερες από εκατό ετικέτες, ωραίες μουσικές που ροκίζουν, φοιτητοπαρέες και –το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος– εξαιρετικές τιμές.

1920 (Αγ. Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6813029): Μια πανέμορφη αυλίτσα, η οποία προβλέπεται να γίνει το νέο μας καλοκαιρινό στέκι, και ένας cozy, ξύλινος εσωτερικός χώρος συνθέτουν μια «εναλλακτική», τουλάχιστον από άποψη μενού, μπυραρία στο Χαλάνδρι. Πέρα από τις κλασικές λουκανικο-ποικιλίες, εδώ θα βρείτε κροστίνι με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα, μελιτζάνα με τυριά, μενταγιόν με σως μαυροδάφνης και φιλέτο πιπεράτο –όλα νοστιμότατα. Πέντε βαρέλια και εξήντα διαφορετικές ετικέτες ολοκληρώνουν το πολυσέλιδο μενού. Σερβίρει καθημερινά εκτός Δευτέρας, μέχρι τη 1.00 το βράδυ, ενώ Κυριακές θα τη βρείτε ανοιχτή και το μεσημέρι.

Birra Birra (Ακτή Θεμιστοκλέους 150, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4515075): Η «μπυραρία του Πειραιά» όπως την ξέρουν όσοι διασχίζουν την μισή Αττική νωρίς το απόγευμα για να προλάβουν τραπέζι σε ένα από τα δύο λιλιπούτεια μπαλκονάκια της (καθένα εκ των οποίων χωρά ένα μόλις τραπεζάκι για δύο) που αγναντεύουν το κύμα είναι μακράν μία από τις καλύτερες μπυραρίες του λεκανοπεδίου. Ζεστή διακόσμηση, ξύλο παντού, ατμοσφαιρικός φωτισμός, world μουσικές κι ένα μενού να γλύφεις τα δάχτυλά σου συγκαταλέγονται στα δυνατά χαρτιά της. Η τιμημένη με βραβείο Gourmet λίστα των βαρελιών περιλαμβάνει –πέραν των κλασικών Pilsner Urquell και Chimay– ονόματα όπως οι Weihenstephan και Grolsch και τη μοναστηριακή υπερπαραγωγή που λέγεται La Trappe Quadrupel. Σερβίρει καθημερινά μέχρι τις 3.00 το πρωί.

Εν Αιθρία (Βρυούλων 4, πλ. Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2582751): Αν δεν ήταν μπυραρία, θα μπορούσε άνετα να είναι ένα arty, κουκλίστικο café από εκείνα που συναντάμε στα καλντερίμια των Κυκλάδων. Όμορφα βιτρό, χαρούμενα χρώματα, χαριτωμένες τοιχογραφίες και χρωματιστές καρέκλες συνθέτουν ένα εντελώς cozy περιβάλλον. Η κονσόλα αγαπά πολύ τις ροκ μουσικές, αλλά παρεκκλίνει πότε-ποτέ σε ethnic και reggae μονοπάτια. Το μενού είναι μεσογειακό –το taboule αποτελεί ένα από τα hit, και όχι άδικα– και συνοδεύει τέλεια τις πέντε βαρελίσιες και πάνω από εβδομήντα ετικέτες μπύρας σε μπουκάλι. Σερβίρει καθημερινά, από νωρίς το πρωί για καφέ μέχρι αργά το βράδυ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v