Birra Birra: Άρωμα… βύνης στην Πειραϊκή

Σταθερές βαρελίσιες αξίες αλλά και πρωτότυπες γεύσεις, ξύλινη επένδυση και vintage διακόσμηση, λαχταριστές μπυρο-ποικιλίες και… θέα θάλασσα. Είπε κανείς ότι οι μπυραρίες δεν έχουν φαντασία;
Birra Birra: Άρωμα… βύνης στην Πειραϊκή
της Ηρώς Κουνάδη 

Μια μπυραρία ανάμεσα σε ψαροταβέρνες και ουζερί; Τι μέλλον μπορεί να έχει; Οι ιδιοκτήτες του Birra Birra δεν πτοήθηκαν από την –εύλογη, μέχρι ενός σημείου– ανησυχία που γεννούσε το τολμηρό τους εγχείρημα στους εκ φύσεως απαισιόδοξους όταν, πριν από τρία περίπου χρόνια, μετέτρεπαν το υπέροχο νεοκλασικό της Πειραϊκής σε μια κουκλίστικη μπυραρία.

Ευτυχώς, διότι από τότε μέχρι σήμερα το Birra Birra έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικό κοινό, να κατακτήσει βραβεία, να γίνει σταθερή αξία για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Αθήνα. Αν νομίζετε ότι υπερβάλλουμε, δοκιμάστε να βρείτε ελεύθερο τραπέζι βραδάκι Παρασκευής.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που ανηφορίζεις τα ξύλινα σκαλοπάτια μέχρι την είσοδό του, ο χώρος σε συνεπαίρνει: cozy ατμόσφαιρα, ξύλινη επένδυση παντού, από τα πατώματα μέχρι τους τοίχους, vintage φωτιστικά, τεράστιοι καθρέφτες, κλασικά «μπυραρίσια» memorabilia, όλα υπέροχα δεμένα μεταξύ τους. Γιγάντια ξύλινα παράθυρα, που βγάζουν σε λιλιπούτεια μπαλκονάκια, αγναντεύουν το φεγγάρι που καθρεφτίζεται στα νερά της Πειραϊκής, διαψεύδοντας όσους πιστεύουν πως οι μπυραρίες δεν είναι ρομαντικά μέρη. Ειρήσθω εν παρόδω, το καλοκαίρι για τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια (ένα τραπέζι για δύο άτομα στο καθένα, για τόσο λιλιπούτεια μπαλκόνια μιλάμε) γίνεται σφαγή.

Οι μπύρες βραβεύθηκαν πριν από δύο χρόνια από τα Βραβεία Gourmet στην κατηγορία Λίστα Μπύρας, κι αυτό λέει πολλά. Ο κατάλογος εκτείνεται σε σελίδες επί σελίδων, όρεξη να έχετε να διαλέγετε, και αντοχές να δοκιμάζετε. Εμείς θα επιστήσουμε την προσοχή σας στα βαρέλια, που δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «τα γνωστά». Σίγουρα υπάρχουν οι κλασικές Pilsner Urquell και Chimay, για τους… παραδοσιακούς τύπους. Η λίστα, όμως, εμπλουτίζεται με ετικέτες όπως η γλυκιά, θολή Weihenstephan, η κοκκινωπή Grolsch και η μοναστηριακή υπερπαραγωγή που ακούει στο όνομα La Trappe Quadrupel.

Όσο για το φαγητό; Οι ποικιλίες αποτελούν μακράν το hit του πλούσιου μενού, από το οποίο παρελαύνουν κλασικές και λιγότερο κλασικές γεύσεις μπυραρίας, σε αμέτρητες παραλλαγές. Εμείς συνιστούμε ανεπιφύλακτα να ξεκινήσετε με πατατοσαλάτα με ζαμπόν, μαγιονέζα και μυρωδικά, που είναι χωρίς καμία υπερβολή από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει ποτέ, και να συνεχίσετε με κάποια από τις ποικιλίες.

Η επιλογή ανάμεσα σε αυτές τις τελευταίες θα είναι, βέβαια, μάλλον δύσκολη. Αν αναγκαζόμασταν να δηλώσουμε προτίμηση, την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης θα εισέπραττε η ποικιλία κρεατικών –για τρία και άνω άτομα– που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χοιρινό ψημένο με πιπεριές στο αλουμινόχαρτο, ζουμερά μπριζολάκια, αφράτα μπιφτέκια, παραδοσιακά λουκανικάκια, καπνιστό ζαμπόν, τηγανιτές πατάτες, ολόφρεσκη σαλάτα και dips για όλα αυτά.

Για τη δεύτερη θέση συναγωνίζονται μεταξύ τους η κλασική ποικιλία λουκάνικων που συνοδεύεται από εξαιρετικές sauce, πατάτες και σαλάτες, και η ελληνική ποικιλία που περιλαμβάνει… τα πάντα, από τυροπιτάκια και μπουρεκάκια μελιτζάνας, μέχρι νοστιμότατα πουγκιά λαχανικών –ίσως σας θυμίσουν spring rolls– και μίνι μπιφτεκάκια. Αυτές οι δύο διατίθενται και σε μικρό μέγεθος –σε αντίθεση με την ποικιλία κρεατικών, που έρχεται αποκλειστικά και μόνο σε πιατέλα γίγαντα– που είναι ό,τι πρέπει για δύο άτομα.

Αγαπημένη λεπτομέρεια, το γεγονός ότι το κατάστημα ξενυχτάει, και σερβίρει μέχρι τις 3.00 το πρωί. Αναλόγως πόσες μπύρες θα... καταφέρετε, υπολογίστε ότι ο τελικός λογαριασμός θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 20-25 ευρώ το άτομο. Παρασκευές και Σαββατοκύριακα είναι σοφό να κάνετε κράτηση, τηλεφωνώντας στο 210 4515075, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να έρθετε μετά τις 21.30, οπότε δεν υπάρχει τραπέζι ούτε για δείγμα.

Ακτή Θεμιστοκλέους 150, Πειραϊκή, Πειραιάς, τηλ.: 210 4515075
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v