Πού να πάω σήμερα

Δεν είναι λίγες οι μέρες που το σπίτι δεν μπορεί να σας κρατήσει. Θέλετε να αφήσετε τους τέσσερις τοίχους και να πάρετε τους δρόμους. Σήμερα σας έχουμε προτάσεις για να διαλέξετε πού θα σας βγάλουν αυτοί οι δρόμοι.
Πού να πάω σήμερα
του Γιώργου Κόκουβα

Η εποχή είναι ιδανική: Ο καιρός «μυρίζει» ακόμη καλοκαίρι, η εθνική ομάδα αποκλείστηκε νωρίς από το Μουντομπάσκετ και η τηλεόραση μάλλον διώχνει παρά προσκαλεί στο σπίτι. Και ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα μπορείτε να καταφύγετε ακόμα στην σίγουρη λύση της εξοχής, όσοι κατοικείτε στην πρωτεύουσα φοβάστε ότι κλειστήκατε στα «τείχη» πολύ νωρίς. Κι όμως, έχουμε να σας προτείνουμε τα κατάλληλα μέρη, για να ξεφύγετε.

Μέρα ή νύχτα, η Αθήνα έχει ανεξάντλητες επιλογές για να «χορτάσετε» την διάθεση εξόδου σας, είτε διψάτε για έναν δροσερό καφέ είτε τα πόδια σας βρίσκονται σε ετοιμότητα για χορό και βραδινές βόλτες.

Έξοδος για πρωινούς τύπους
Οι αδειούχοι του Σεπτέμβρη και οι φοιτητές έχετε αρκετές ημέρες ακόμη μπροστά σας μέχρι να αναλάβετε και πάλι τα πρωινά καθήκοντά σας. Ως τότε, μπορείτε να βολτάρετε ανενόχλητοι κατά την διάρκεια της ημέρας, τις ώρες που ο χαλαρός καφές αποτελεί ιεροτελεστία και τα μαγειρεία των εστιατορίων σάς ασκούν τις «μαγνητικές» δυνάμεις τους, με μυρωδιές-προκλήσεις για μύτες και ουρανίσκους.
- Πρωινός καφές στα Εξάρχεια: Οι πιο μποέμικοι δρόμοι της Αθήνας είναι ό,τι πρέπει για την πρώτη εξόρμηση της ημέρας. Από το Ginger Ale και το Floral στην πλατεία ως τα δροσερά καφέ στα στενά της γύρω περιοχής, η περιοχή των Εξαρχείων σημαίνει καφές, εφημερίδες και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

- Ούζο στο Μικρολίμανο: Ξεφύγετε από την πόλη που σας κρύβει τη θέα. Ένα μεσημεριανό ουζάκι με λαχταριστούς μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα είναι μια καλή αφορμή για να κατηφορίσετε προς το επίνειο της Αθήνας. Λίγο ούζο, λίγο θάλασσα και… καλή παρέα είναι τα ιδανικά συστατικά για να σας σπρώξουν προς τα στέκια της γραφικής περιοχής, όπως οι «Λαλλούδες» στην Ακτή Κουμουνδούρου και το fish restaurant «Παπαϊωάννου» (Φιλίππου 5).

- Ο περίπατος του τουρίστα: Πολλές φορές το σκεφτήκατε, άλλες τόσες το αναβάλατε. Τα περισσότερα Μουσεία της πόλης παραμένουν άγνωστος προορισμός για τους περισσότερους Αθηναίους. Μια μεσημεριανή βόλτα από τους "βασιλικούς" δρόμους της πρωτεύουσας (Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Γεωργίου Β’, Βασιλέως Κων/νου) θα σας «ρίξει» πάνω στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Πολεμικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αντίστοιχα, ένας περίπατος στο ιστορικό κέντρο της πόλης ίσως κρύβει εκθέσεις και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις που αγνοούσατε μέχρι τώρα.

Βράδιασε… Πού να πάω;
Η νυχτερινή έξοδος είναι αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι για να κλείσει ιδανικά η ημέρα τους και να αφήσουν πίσω την κούραση του «μεροκάματου». Τα βράδια του Σεπτέμβρη είναι εδώ και η εποχή μάς εμπνέει να κινηθούμε ανάλογα.

- Την κάναμε… ταράτσα: Όσο η καλοκαιρινή αύρα πνέει ακόμη, τα μπαράκια που μετακόμισαν στις ταράτσες είναι το ιδανικό μέρος για να «ανακατευτείτε» με τον κόσμο, πίνοντας απολαυστικά κοκτέιλ, συνοδευμένα από θέα. Η Πανόρμου αποτελεί γνωστή όαση με roof bars, όπως το Santa Botella (Πανόρμου 115Α), που υπόσχεται «ανύψωση» της διασκέδασης. Για περισσότερες «μουσικές ταράτσες» δείτε τον σχετικό οδηγό του in2life.

- Θερινό σινεμά: Για λίγες εβδομάδες ακόμη θα φωτίζονται τα πανιά στους θερινούς κινηματογράφους της πόλης, προβάλλοντας καινούριες ταινίες αλλά και «ιερά τέρατα» της έβδομης τέχνης. Αν η διάθεσή σας για σήμερα υπαγορεύει χαλαρές στιγμές με μπύρα και ποπ κορν, με τα κινηματογραφικά καρέ να ξετυλίγονται κάτω από τον ουρανό, μπορείτε άφοβα να ποντάρετε στις ταινίες που προβάλλονται αυτή την περίοδο. Η νουάρ γοητεία του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, το αέρινο στιλ της Όντρεϊ Χέπμπορν, αλλά και οι σύγχρονες περιπέτειες του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο είναι μερικές από τις φιγούρες που αυτή την εποχή κινούνται κάθε βράδυ στις υπαίθριες μεγάλες οθόνες.

- Εναλλακτικές προτάσεις: Έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα μπαρ, και όχι άδικα. Είναι καιρός να ανακαλύψετε τα νέα στέκια στο κέντρο της Αθήνας, που φέρνουν νέα πνοή στην νυχτερινή ζωή της πόλης. Κρυμμένο μέσα σε μια παλιά αυλή στο Μοναστηράκι, το TAF (Νορμανού 5) σας περιμένει για μπύρα και περιπλάνηση στα μπαλκόνια του, τα οποία έχουν μετατραπεί σε εκθεσιακά δωμάτια. Πριν ακόμα γίνει mainstream, προλαβαίνετε να απολαύσετε τις εναλλακτικές νύχτες του TAF με συχνές live εκπλήξεις και δρώμενα. Λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Αβυσσηνίας, η «Οινοθήκη» σας περιμένει με τις world μουσικές της και, όπως προκαταβάλλει το όνομά της, με φρέσκιες προτάσεις στην κατανάλωση κρασιού.

- Γκάζι(α) στον χορό: Για όσους η διασκέδαση δεν νοείται χωρίς τον συνωστισμό ενός χορευτικού πλήθους, το Γκάζι συγκεντρώνει αρκετές mainstream επιλογές και δυνατή μουσική για να (ξε)σηκωθείτε από τον καναπέ. Από το δημοφιλές «Γκαζάκι» στην Τριπτολέμου ως το «Hoxton» και την ροκ γωνία των «45 μοιρών» στην οδό Βουτάδων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε μία μπάρα να «ξαποστάσετε» στο κέντρο του Αθηναϊκού ξενυχτιού.

- Πάμε θέατρο: Αυτή την περίοδο οι καλοκαιρινές περιοδείες ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, φέρνοντας «τραγικό» αέρα στην Αττική. Με τους μεγάλους τραγικούς αλλά και τον Αριστοφάνη να έχουν την τιμητική τους, αυτή την εποχή παίζονται οι: Ορέστεια, Οιδίπους Τύραννος, Νεφέλες, Ιππής, Τρωάδες, Πέρσες, και ένα πλήθος από άλλες παραστάσεις που αυξάνουν τις επιλογές σας. Τα ανοιχτά δημοτικά θέατρα και τα φεστιβάλ που «τρέχουν» ακόμη, ικανοποιούν το θεατρόφιλο κοινό που θέλει να βγει, κλειδώνοντας την πλήξη στο σπίτι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v