Χολαργός: Μια βόλτα στην… επόμενη στάση

Με αφορμή τον ολοκαίνουριο σταθμό του μετρό, βολτάρουμε σε μία γειτονιά με καταπράσινες αυλές και χαλαρή ατμόσφαιρα, κι ανακαλύπτουμε "κρυμμένα" spots για φαγητό, ποτό και shopping.
Χολαργός: Μια βόλτα στην… επόμενη στάση
της Ηρώς Κουνάδη

Όταν το μετρό έφτασε στο Γκάζι, άλλαξε την ανθρωπογεωγραφία του: από εναλλακτική του τότε mainstream Ψυρρή το έκανε ένα ακόμη trendy σούπερ μάρκετ διασκέδασης. Όταν πήγε στα Σεπόλια, δεν άλλαξε τίποτα: η ήσυχη γειτονιά στα δυτικά παρέμεινε μια ήσυχη γειτονιά στα δυτικά. Η εξέλιξη μιας ακόμη στάσης του επεκτεινόμενου –με ρυθμούς σαλιγκαριού– δικτύου του εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, που έχουν κυρίως να κάνουν με το τι υπήρχε εκεί πριν φτάσει ο μετροπόντικας.

Ο Χολαργός, εν προκειμένω, στο σημείο όπου γυαλίζουν αυτή τη στιγμή οι ολοκαίνουριες έξοδοι της στάσης του, είναι μια εν πολλοίς ήσυχη γειτονιά, που δύσκολα θα εξελιχθεί στο επόμενο hot spot του αθηναϊκού nightlife. Το αντιλαμβάνεσαι, από την πρώτη αναγνωριστική βόλτα στα φαρδιά πεζοδρόμιά του: Τα σπίτια, μονοκατοικίες στην πλειοψηφία τους, περιστοιχίζονται από λουλουδάτες αυλές. Στα καταστήματα οι περισσότεροι πελάτες καλημερίζονται με το μικρό τους όνομα. Τα ταβερνάκια και τα μπαρ του δηλώνουν τόσο διακριτικά την παρουσία τους, που περνώντας την πόρτα τους χαίρεσαι πρωτίστως για το γεγονός ότι τα ανακάλυψες.

Βολτάραμε σε αυτήν την γειτονιά, και σας μεταφέρουμε γεύσεις και εντυπώσεις, για να ξέρετε τι να αναζητήσετε τα καλοκαιρινά απογεύματα που η πόλη θα σας πέφτει… στενή.

Μακαρονο…ιστορίες
Φανερωμένης 1α, τηλ.: 210 6521214, 210 6521313

Δεν είναι ιταλικό εστιατόριο. Δεν είναι ούτε τρατορία. Είναι ένα λιλιπούτειο πλην τίμιο μακαρονο-ταβερνάκι –αν μας επιτρέπεται ο νεολογισμός– που σερβίρει ολόφρεσκα ζυμαρικά, παρασκευασμένα επιτόπου, στα ελάχιστα, πολύχρωμα τραπεζάκια του, τα οποία απλώνονται στην ξύλινη αυλίτσα του, στο πεζοδρόμιο της οδού Φανερωμένης. Η ανοιχτή κουζίνα στο βάθος σας επιτρέπει να βλέπετε τους επιδέξιους μάγειρες επί το έργο, αλλά και να… παίρνετε μυρωδιές από τις μακαρονάδες σας, ενόσω αυτές ετοιμάζονται.

Τα σπιτικά ζυμαρικά ανάμεσα στα οποία έχετε να διαλέξετε περιλαμβάνουν εξαίσια νιόκι, τα οποία σερβίρονται με μια υπέροχη, ελαφριά σάλτσα κρασιού, με ελάχιστο σκόρδο και κρεμμύδι, al dente παπαρδέλες επί το… ελληνικότερον, με κιμά ή μοσχαράκι, λιγκουίνι και πένες. Οι φήμες μιλούν και για εξαιρετική παέγια, την οποία δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε, αλλά επιφυλασσόμαστε, για την επόμενη φορά.

Από τις σαλάτες, μια δοκιμή αξίζει οπωσδήποτε η Pomodoro Balsamico, με γευστικότατα, κομμένα στη μέση ντοματίνια πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι και βουτηγμένα σε ελαιόλαδο και balsamico. Το μενού περιλαμβάνει, επίσης, σπιτικές πίττες ημέρας, και λίγες επιλογές κρεατικών, για τους αμετανόητους κρεατοφάγους.

Οι Μακαρονο…ιστορίες σερβίρουν τις λαχταριστές δημιουργίες τους καθημερινά, εκτός Κυριακής, από το μεσημέρι μέχρι τα Μεσάνυχτα. Για ένα πλήρες γεύμα, μαζί με χύμα κρασί, δε θα χρειαστείτε περισσότερα από 15-17 ευρώ το άτομο. 

Λιαστή Ντομάτα
Αγαμέμνονος 23, Εμπορικό κέντρο "Ερμής" (είσοδος και από Μεσογείων 256), τηλ.: 210 6543033

Στα λευκά τραπεζάκια της, τα στρωμένα με κατακόκκινα σουπλά, η Κρήτη συναντά την κουζίνα της μαμάς, σε ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα που δεν καταφεύγει σε γευστικά τεχνάσματα και gourmet κορώνες για να εντυπωσιάσει.

Η καταπράσινη αυλή του, που διακοσμείται με ξύλινα ραφάκια τα οποία γεμίζουν βαζάκια μαρμελάδας και γλυκών του κουταλιού, σκεπασμένα με το πατροπαράδοτο καρό ύφασμα, είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανά διαλείμματα από τη δουλειά ή τα ψώνια στο παρακείμενο εμπορικό κέντρο. Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν και οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι καθιέρωσαν πριν λίγο καιρό ένα μεσημεριανό μενού με πιάτα ημέρας, το οποίο περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο και γλυκό στην τιμή των 15 ευρώ κατ’ άτομο.

All time αγαπημένα πιάτα, στα δύο χρόνια που το επισκεπτόμαστε ανελλιπώς, είναι το μοσχαράκι με δαμάσκηνα σε σάλτσα μουστάρδας και πορτοκαλιού, η πράσινη σαλάτα με κουκουνάρι και μανούρι ψημένο στη σχάρα, και το γνήσια κρητικό, λεμονάτο γαμοπίλαφο.

Η Λιαστή Ντομάτα σερβίρει καθημερινά, μεσημέρι βράδυ, μέχρι και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Για ένα πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 25 ευρώ το άτομο.

Frog
Μεσογείων 240, τηλ.: 210 6549582

Ένα funky, πολύχρωμο all day café bar στη θέση του άλλοτε oriental Chakra, ακριβώς δίπλα στην είσοδο του μετρό, ιδανικό για να ξεκινήσετε ή να… ολοκληρώσετε την εξερεύνηση της περιοχής. Η τζαμαρία απέξω εξασφαλίζει χάζι στην απολαυστικά ημι-άδεια Μεσογείων, μέρες που είναι, από τα τραπεζάκια που βρίσκονται δίπλα της, ενώ στα ενδότερα η ατμόσφαιρα είναι αρκετά πιο δροσερή.

Τα έντονα χρώματα στους τοίχους –σκούρο πράσινο, μπλε και πορτοκαλί– κάνουν ωραία αντίθεση με τους γαλάζιους και λευκούς καναπέδες με τις πανύψηλες πλάτες, οι οποίοι εξοπλίζονται με αναπαυτικά μαξιλάρια και αγκαλιάζουν τα τραπεζάκια σε… παρεΐστικη διάταξη. Δύο ή τρεις μεγάλοι καναπέδες ανά τραπέζι, για να διαλύεται και η τελευταία αμφιβολία: αυτό το μαγαζί είναι προσανατολισμένο στις παρέες.

Η μουσική κινείται σε επίπεδα… κουβέντας το πρωί και το απόγευμα, ενώ το βράδυ οι τόνοι ανεβαίνουν. Το Frog διοργανώνει και φιλοξενεί τακτικότατα events, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, latin βραδιές με δωρεάν μαθήματα, greek nights με live μπουζούκι, disco nights και θεματικά parties. Εμείς πετύχαμε, μια τυχαία αυγουστιάτικη καθημερινή, βραδιά αργεντίνικου τάνγκο, με χαμηλούς φωτισμούς, εκπληκτική μουσική και προχωρημένης ηλικίας ζευγάρια που χόρευαν με μισόκλειστα μάτια.

Αν σας φέρει εδώ ο δρόμος το μεσημέρι, υπάρχουν κάποιες προτάσεις σνακ και πιάτων ημέρας, ενώ το βράδυ τα κοκτέιλ έχουν την τιμητική τους. Για όλον τον Αύγουστο, και όλη την ημέρα, ισχύει η προσφορά των 6 ευρώ για το ποτό, και 4 ευρώ για την μπύρα.

Μετόχι
Βύρωνος 13, τηλ.: 210 6752775

Στην απέναντι έξοδο του μετρό, εκείνη προς Αθήνα, κρυμμένο στο στενάκι της Βύρωνος, πίσω από έναν ξύλινο φράχτη, το Μετόχι φέρνει μια από τις πιο ιδιαίτερες κουζίνες της Ελλάδας, εκείνη της Λήμνου, στο τραπέζι σας. Μια καταπράσινη αυλίτσα, διακοσμημένη με ξύλινες… καλλιτεχνίες –ένα χρωματιστό καραβάκι εδώ, μια μάσκα εκεί, ένα πλεκτό καλαθάκι πιο πέρα– προσφέρει το σκηνικό που μας ταξιδεύει νοερά στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σχεδόν στο σύνολό του, το μενού αποτελείται από σπιτικά μαγειρευτά και πιάτα ημέρας, τα οποία ενδέχεται να ξενίσουν αρχικά τον μη εκπαιδευμένο στις ιδιαίτερες, λημνιώτικες γεύσεις ουρανίσκο. Είναι, όμως, όλα τους νοστιμότατα. Αν "πετύχετε" κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο με σάλτσα από πορτοκάλι ή μοσχαράκι γεμιστό με μελιτζάνα και τυρί, συνοδεία πουρέ μελιτζάνας, μη χάσετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε –εμάς μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Στα ορεκτικά, ξεχωρίζει η φάβα με κόλιανδρο και κύμινο.

Εξαιρετικό είναι το χύμα κρασί, βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής, που έρχεται απευθείας από τη Λήμνο, ενώ τα επιδόρπια που έρχονται κερασμένα ολοκληρώνουν ονειρικά ένα υπέροχο γεύμα.

Το Μετόχι λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, μέχρι τη 1.00 το βράδυ. Τις Κυριακές θα το βρείτε ανοιχτό μόνο το μεσημέρι. Οι τιμές για ένα full extra γεύμα, μαζί με το κρασί, δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 25 ευρώ το άτομο.

Δαναός
Μεσογείων 230, τηλ.: 210 6528301

Ίσως σας ακούγεται περίεργο όνομα για εμπορικό κέντρο. Ίσως και να είναι. «Περίεργη» είναι και η εξωτερική του εικόνα, που θυμίζει παλιό εμπορικό γειτονιάς, ξενίζοντας το συνηθισμένο σε mega shopping malls μάτι. Αφού, όμως, περάσεις την μεγάλη γυάλινη πόρτα, εκπλήσσεσαι ευχάριστα: η διαρρύθμιση θυμίζει τα funky, και ολίγον «χύμα» εμπορικά κέντρα του εξωτερικού.

Ο χώρος δεν είναι χωρισμένος ανά κατάστημα, αλλά ενιαίος, με μεγάλες κρεμάστρες μπουντουάρ να φιλοξενούν μάρκες όπως Diesel, O’Neill, Staff, Levi’s, DKNY, Toi et Moi, Naf Naf, Tommy Hilfiger, Yzatis, Timberland, Nautica και άλλες. Το ισόγειο φιλοξενεί τη γυναικεία ένδυση, και ένα κατάστημα καλλυντικών Gallerie de Beaute, στον πρώτο όροφο βρίσκουμε τα ανδρικά και στον τρίτο εσώρουχα και παιδικά ρούχα. Δίπλα στο ταμείο βρήκαμε και τα σχετικά σπάνια στην Αθήνα ιαπωνικά κουκλάκια Momiji.

Οι τιμές δε διαφοροποιούνται στο ελάχιστο από τα γνωστά επίπεδα της κάθε μάρκας, ενώ αυτές τις μέρες, και μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 40% μέχρι 60%.

Μύθος
Φανερωμένης 7, τηλ.: 210 6519113

Κατεβαίνεις λίγα σκαλάκια από το πεζοδρόμιο της Φανερωμένης και βρίσκεσαι σε μια πράσινη αυλίτσα, που δύσκολα την πιάνει το μάτι από το δρόμο. Ψάθινες καρέκλες, ξύλινα τραπεζάκια, χρωματιστά καρό τραπεζομάντηλα που στρώνονται μόνο αν εκδηλώσεις την επιθυμία να καθίσεις για φαγητό, αλλιώς η δροσερή αυλή προσφέρεται και για άραγμα με μπυρίτσες και χάζι στο δρόμο.

Ο Μύθος δεν διεκδικεί δάφνες γαστρονομίας. Είναι ένα τίμιο μεζεδοπωλείο – ψησταριά, στο οποίο θα δοκιμάσεις απλούστατες γεύσεις, που δε θα σου αλλάξουν τη ζωή, ιδανικό για αυθόρμητη έξοδο βραδάκι καθημερινής που απλώς δε θέλεις να μαγειρέψεις στο σπίτι. Κανένα παράπονο δεν έχουμε από την μέτρια ψημένη –όπως τη ζητήσαμε– μπριζόλα, τις κομμένες στο χέρι και πασπαλισμένες με ρίγανη τηγανιτές πατάτες, το τραγανό σαγανάκι και το πικάντικο, χωριάτικο λουκάνικο. Ούτε από τη μυρωδάτη χωριάτικη σαλάτα, που ήρθε σκεπασμένη με ένα γιγάντιο κομμάτι φέτα, με «σωστό» ελαιόλαδο και κατακόκκινες ντομάτες.

Τον Μύθο θα τον βρείτε ανοιχτό καθημερινά, να σερβίρει στην αυλίτσα του μεσημέρι βράδυ. Για ένα πλήρες γεύμα, μαζί με καλό χύμα κρασί, δε θα χρειαστείτε περισσότερα από 15-17 ευρώ το άτομο.

Και ακόμα…
* Karavan (Λεωφ. Μεσογείων 232, τηλ.: 210 6535027): Για θεϊκά σιροπιαστά γλυκά εξ Ανατολής.
* Σινέ Χολαργός (Μεσογείων και Βεντούρη, τηλ.: 210 6525122): Ο κλασικός, χειμερινός κινηματογράφος της γειτονιάς, που το καλοκαίρι δίνει «ραντεβού τον Σεπτέμβρη» και τον χειμώνα ψήνει τα ποπ κορν του με βούτυρο που αρωματίζει ένα οικοδομικό τετράγωνο.
* Starbucks (Μεσογείων 234): Για τους λάτρεις των ιδιαίτερων καφέδων του.

Κάντε κλικ επάνω στις διευθύνσεις, και βρείτε το δρόμο σας με το in2life Maps.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v