Athens Gay Pride 2009: Η ισχύς εν τη ενώσει

Με σκοπό την προβολή των ομοφυλόφιλων ατόμων στην κοινωνία καθώς και των διεκδικήσεών τους στην Ελλάδα, και με το σύνθημα "100% Ισότητα", το ετήσιο Athens Pride Festival θα είναι και φέτος το μεγάλο γεγονός της 13ης Ιουνίου.
Athens Gay Pride 2009: Η ισχύς εν τη ενώσει
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1969, όταν μία οπλισμένη ομάδα από άνδρες των ΜΑΤ εισέβαλλαν στο Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι κλαμπ της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία της παράνομης πώλησης αλκοόλ. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, βίαια και εξευτελιστικά έναντι του προσωπικού και των θαμώνων του μαγαζιού, οδήγησαν το πλήθος (ομοφυλόφιλων και μη) που συγκεντρώθηκε έξω από το μπαρ σε διαμαρτυρίες, οι οποίες δεν σταμάτησαν ούτε την επόμενη μέρα.

Έναν μήνα μετά δημιουργήθηκε το «Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο», σκοπός του οποίου ήταν οι διεκδικήσεις και θεσπίσεις νόμων υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι, ενώ έναν χρόνο μετά πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Πορεία για το Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και ως διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων των ομοφυλόφιλων. Με την πάροδο των χρόνων, η επέτειος αυτή απέκτησε εορταστικό και παγκόσμιο χαρακτήρα. Μετονομάστηκε σε Pride (Υπερηφάνεια) και διαδόθηκε σε όλον τον πλανήτη, ενώ το μπαρ Stonewall ανακηρύχτηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς (Μάθετε περισσότερα εδώ).

Ο Ιούνιος καθιερώθηκε έτσι ως μήνας του Pride, κατά την διάρκεια του οποίου στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου διοργανώνονται εκδηλώσεις, πάρτι και παρελάσεις με σκοπό να υπενθυμίσουν στον κόσμο πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα στην ζωή, τον έρωτα, την συντροφικότητα. Ήδη σύμφωνα με την φετινή λίστα των Gay Pride Festivals του Ιουνίου έχουν ξεκινήσει κάποια από αυτά στις Η.Π.Α., στην Ζυρίχη, στην Τσεχία, στην Βαρσοβία, στην Σαγκάη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το πρώτο gay pride, ενώ σειρά στην λίστα έχει η Αθήνα, με την κεντρική εκδήλωση να έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου (δείτε ολόκληρη την λίστα με τις πόλεις στις οποίες πραγματοποιούνται τα φετινά Gay Pride Festivals εδώ).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φετινού Athens Pride «Εξακολουθούμε και ζούμε σε μια χώρα όπου ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο αναμφισβήτητα εκφράζεται στη σημερινή κυβέρνηση, κωφεύει στα αιτήματα της κοινότητάς μας. Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν έχει προωθηθεί τίποτα σε νομικό επίπεδο που να προάγει την ισότητα για άτομα με ομοερωτικό προσανατολισμό ή διαφυλικά άτομα, αλλά η νομοθετική και δικαστική εξουσία της χώρας έχουν προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες διακρίσεων σε βάρος μας. Κορυφαία παραδείγματα αποτελούν η παρέμβαση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Εισαγγελέα για τους δύο γάμους ομόφυλων ζευγαριών πριν ένα χρόνο, παραβιάζοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των δικαστών, όσο και το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο αποκλείει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου κι αποτελεί αρνητική πρεμιέρα στην Ευρώπη. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η αναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ρόδου που κηρύσσει τους γάμους ανυπόστατους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το νομοσχέδιο 3304/2005, το οποίο όμως είναι εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας και για το οποίο η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή.

Εμείς, ως λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανσεξουαλικές γυναίκες και άντρες, διεκδικούμε την απόλυτη ισότητα, την οποία εγγυάται το ίδιο το σύνταγμα.»

Με αφορμή τα παραπάνω το φετινό Athens Pride ζητά την υποστήριξη όλων, την συμμετοχή στην παρέλαση με τα άρματα, αλλά και στα πάρτι και τα σόου που θα πραγματοποιηθούν στους ανοιχτούς χώρους της πόλης, με κεντρικό σημείο αναφοράς την πλατεία Κλαυθμώνος, και με ένα κεντρικό σύνθημα: 100% Ισότητα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο!

Το Σάββατο 13 Ιουνίου, από τις 10.00 το πρωί, τους υποστηρικτές του Athens Pride θα περιμένουν 40 περίπτερα με ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά, ενώ όλη την ημέρα η πλατεία Κλαυθμώνος ντυμένη στα χρώματα του ουράνιου τόξου θα γιορτάζει την Περηφάνια. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πάρτι. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του φετινού Athens Pride έχει ως εξής:

10:00 DJ Red Bike
13:00 DJ Lillybillies
17:00 Έναρξη Φεστιβάλ - Χαιρετισμοί
17:30 Glitterbanditz
18:00 ΠΑΡΕΛΑΣΗ – PARADE
19:45 Berlin Brides
20:15 ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
20:30 DJ Sissy Stardust
21:30 TAGERIA IN CONCERT! - Κωνσταντίνος Ρήγος
22:00 DJ Crystal Zero
22:45 Drag Shows από τις ΚΟΥΚΛΕΣ και GAZAN’S
23:15 Κλήρωση Λαχειοφόρου
23:30 DJ Olia
* After-Pride Party στο S-cape Army Academy, Ιερά Οδός & Μ. Αλεξάνδρου 139, Γκάζι

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.athenspride.eu
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v