Ωραία και δωρεάν πράγματα που συμβαίνουν τον Μάιο στην Αθήνα

Και θερινό σινεμά στην ταράτσα, και γιόγκα στο πάρκο, και θέατρο, μέχρι και Φεστιβάλ Φιλοσοφίας έχει τον Μάιο η Αθήνα. Και όλα δωρεάν.
Ωραία και δωρεάν πράγματα που συμβαίνουν τον Μάιο στην Αθήνα
Θεατρικό φεστιβάλ στο Τραίνο του Ρουφ, ανεξάρτητο αμερικάνικο κινηματογράφο στην ταράτσα του Bios, Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στους κήπους του Γαλλικού Ινστιτούτου, καγιάκ στο κανάλι και γιόγκα στο ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, και άλλα τέλεια πράγματα συμβαίνουν δωρεάν τον Μάιο στην Αθήνα.

Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών στο Τραίνο στο Ρουφ
15 Μαΐου έως 29 Μαΐου

Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών τα 12 Κουπέ, πιστό στο ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού του από τον Μάιο 2011, οργανώνεται και φέτος στην Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ για 11η χρονιά και καλεί νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν καινοτομικά projects σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) και να τα παρουσιάσουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο, από την Κυριακή 15 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα, μείνετε συντονισμένοι εδώ.

Ανεξάρτητος αμερικάνικος κινηματογράφος στην ταράτσα του Bios
Κάθε Πέμπτη του Μαΐου στις 21.00

Το KINO Athens διοργανώνει για τον Μάιο ένα αφιέρωμα σε ανεξάρτητους Αμερικανούς σκηνοθέτες, με τις τρεις από τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος να προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα προβληθούν οι ταινίες Bummer Summer του Zach Weintraub, Putty Hill του Matt Porterfield, Gabi on the Roof in July του Lawrence Michael Levine, και The Color Wheel του Alex Ross Perry. Περισσότερα εδώ.

Νέα από τον Θερβάντες στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας
Δευτέρα 9 Μαΐου

Τέσσερα κωμικά μονόπρακτα για το ερωτικό πάθος, τη συζυγική απιστία, και τις κωμικές ή τραγικές συνέπειές τους, καθένα από τα οποία εκπροσωπεί ένα διαφορετικό ιστορικό θεατρικό είδος: Με αφετηρία την ιταλική αυτοσχέδια κωμωδία (Commedia dell’arte Style) και με σημείο τερματισμού τη σύγχρονη γερμανική κωμωδία (Sur-postmodern Style), οι ενδιάμεσοι σταθμοί της παράστασης είναι η γαλλική κλασικιστική ηθικολογική κωμωδία του Μολιέρου (Moliéresque Style) και η ελληνική αστική πολιτική κωμωδία ηθών του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, μεταγραμμένη σε ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο (Comédie-Vaudeville Style). Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Κυριακού.

Το πρώτο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας έρχεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Στις 27 και 28 Μαΐου

Στους κήπους του Γαλλικού Ινστιτούτου θα φιλοξενηθεί το πρώτο αθηναϊκό Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, με θέμα τις μεταμορφώσεις της αγάπης και καλεσμένους φιλοσόφους, συγγραφείς και καλλιτέχνες, με την συνεργασία του δημοφιλούς εις Παρισίους Philosophie magazine. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ηρακλής από το Θέατρο της Πράγας στο Ίδρυμα Κακογιάννη
7, 8 και 9 Μαΐου στις 21.00

Η παράσταση «Ηρακλής» σε σκηνοθεσία του Τσέχου Tomáš Loužny από το θεατρικό οργανισμό Prague City Theatres, έρχεται στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Ο σκηνοθέτης Tomáš Loužný, ένας από τους πιο σημαντικούς Τσέχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς (*1991), πραγματεύεται τη δραματουργική απόδοση των έργων του Ευριπίδη και του Σενέκα, από την Marie Nováková και μας δίνει τη δική του σκηνική ερμηνεία. Λεπτομέρειες εδώ.

Non-Returns: Έκθεση του Σωτήρη Δανέζη
Έως τις 29 Μαΐου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά εγκαινιάζει τη νέα μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και νέων μέσων του πολεμικού ανταποκριτή και δημιουργού ντοκιμαντέρ Σωτήρη Δανέζη με ένα πλήθος έργων από περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από ανθρωπιστικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έντονων συναισθημάτων. Περισσότερα εδώ.

Προγράμματα άθλησης και ευεξίας στο ΚΠΙΣΝ
Σχεδόν όλες τις μέρες του Μαΐου

Σας έλειψαν; Κι εμάς. Τα γνωστά και αγαπημένα προγράμματα γιόγκα, πιλάτες, καγιάκ, cross training, tai chi, petanque, τοξοβολίας και πολλά, πολλά ακόμα επιστρέφουν τον Μάιο στο ξέφωτο και στο κανάλι του Ιδρύματος Νιάρχος, και είναι όλα απολύτως δωρεάν. Δες τα προγράμματα ενηλίκων εδώ και τα παιδικά εδώ.

Νίκος Εγγονόπουλος: Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Έως τις 19 Ιουνίου

Μεγάλη αναδρομική έκθεση με 140 έργα του αγαπημένου σουρεαλιστή ζωγράφου φιλοξενεί το Ίδρυμα Θεοχαράκη, με αφορμή τα 37 χρόνια από τον θάνατό του. Ένας ζωγραφικός κόσμος με φανταστικούς ήρωες από την μυθολογία και τη λογοτεχνία, την ιστορία και την ποίηση, με αναφορές άλλοτε στον Ερμή, την Ιώ, τον Ηρακλή, την Ευρυδίκη, τον Ορφέα, τον Οδυσσέα, την Καλυψώ, την Θέτιδα και τον Πηλέα, τον Ιάσωνα, την Μήδεια έως τον Άνθιμο τον Τραλλεύς και τον Ισίδωρο τον Μιλήσιο. Ένας κόσμος απρόσμενος, που ενώνει το μακρινό χθες με το σήμερα, δίνοντας προβάδισμα στη δύναμη μιας υπερρεαλιστικής ζωγραφικής έκφρασης με καθαρά χρώματα και δυνατό σχέδιο. Περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v