Πού να πας να ακούσεις τζαζ

Ναι, η Αθήνα είναι τζαζ. Κι αυτές οι πέντε διευθύνσεις μπορούν να σου το αποδείξουν –και να σε μυήσουν στα σωστά μουσικά μονοπάτια.
Πού να πας να ακούσεις τζαζ
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν θα το αρνηθούμε, η τζαζ είναι αυτό που λέμε επίκτητη γεύση, από αυτές που δεν θα σου αρέσουν την πρώτη φορά που θα τις δοκιμάσεις. Αναλόγως πόσο δεκτικός/η είσαι σε νέα μουσικά ακούσματα, ίσως ούτε την δεύτερη ούτε την τρίτη. Από τη στιγμή όμως που θα μπεις στον κόσμο της –είτε επειδή ασχολήθηκες, είτε επειδή έτυχε να ακούσεις μερικές φορές παραπάνω– συντελείται ένα μικρό θαύμα: Αρχίζεις να νιώθεις την μαγεία της, και να την αφήνεις όλο και πιο πρόθυμα να γαληνεύει την ψυχή σου. Μέχρι να καταλήξεις να την αναζητάς. Κι επειδή, για να έφτασες σε αυτό το κείμενο, μάλλον σε αυτό το τελευταίο στάδιο βρίσκεσαι, ιδού πέντε διευθύνσεις στην Αθήνα για να την απολαύσεις.

Half Note Jazz Club
Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ.: 210 9213310

Ο ναός της τζαζ εν Αθήναις, έχει κάθε εβδομάδα live από εγχώρια και ξένα σχήματα, που παίζουν όλα τα είδη της τζαζ. Τα περισσότερα live πραγματοποιούνται Παρασκευή με Δευτέρα, ρίξε όμως μια ματιά στο ημερολόγιο, γιατί συχνά πυκνά παίζουν και μεσοβδόμαδες εκπλήξεις. Για να πάρεις μια γεύση, τον Απρίλιο περιμένουμε μεταξύ άλλων George Kontrafouris Trio, Ennio Morricone Tribute από τους Cinema Paradiso, Gumbo Ya Ya feat. Sugahspank, Alfredo Rodriguez Trio. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10€ στο μπαρ και 12€ στο τραπέζι. Το ποτό δεν είναι υποχρεωτικό σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, αν όμως θέλεις έχει 8€.

The Big Easy
Αγίας Ζώνης 41, Κυψέλη, τηλ. 21 0865 4615

Θα σε μπερδέψει απ’ έξω, θα το περάσεις για ακόμα μια συνοικιακή καφετέρια. Και θα κάνεις λάθος, επειδή μόλις μπεις μέσα βλέπεις όλα τα κατάλληλα συστατικά για ένα νουάρ μπαράκι: χαμηλός φωτισμός, τούβλινος τοίχος, μοιραίες κόκκινες αποχρώσεις και μουσικές που στέκονται στην τζαζ, στα μπλουζ και στις βαριές, παλιές κιθάρες. Εξαιρετικό για κρυφές συναντήσεις και ανταλλαγές κρατικών μυστικών. Το απλό ποτό στα 7€.

Jazz in Jazz
Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, τηλ: 210 7258362

Θρυλικό αθηναϊκό τζαζ-ο-στέκι, στο όνομα του οποίου ορκίζονται τόσο οι λάτρεις του σαξόφωνου και των μαύρων μουσικών, όσο και εκείνοι του ουίσκι –δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η δισκοθήκη του αριθμεί 12.000 δίσκους και η κάβα του 120 ετικέτες ουισκιού. Για να μαθαίνεις και λίγη ιστορία, ο ιδιοκτήτης του ίδρυσε το πρώτο Jazz in Jazz στο Ρέθυμνο και το 1995 μετακόμισε στο Κολωνάκι, εκεί που το συναντάμε μέχρι σήμερα. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, το σπέσιαλ 8€.



Afrikana
Ιεροφαντών 13, Γκάζι, τηλ.: 21 0341 0445

Πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα δοκάρια στην οροφή και ατμοσφαιρικοί φωτισμοί συνθέτουν το απολύτως ταξιδιάρικο περιβάλλον της Afrikana στο Γκάζι, που φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα live jazz, blues, soul, afro και funk εγχώριων και όχι μόνο καλλιτεχνών. Τα Σάββατα του Απρίλη εδώ θα ακούμε live Classic Soul, Motown, Rhythm & blues από τους Marianna Seas και Γιώργο Μουτάφη στο πιάνο, τις δε Κυριακές το πρόγραμμα έχει Piano Bar Sessions με τις Κατερίνα Λιάκη (keys) και Άννα Στεφάνου (vocals). Περισσότερα live εδώ. Το απλό ποτό στα 7€, φανταστικά signature κοκτέιλ στα 9€.

56
Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, τηλ: 2107231424

Θα το βρεις ανηφορίζοντας τα σκαλάκια της Πλουτάρχου, και θα το αγαπήσεις με το που περάσεις το κατώφλι του, για την νουάρ ατμόσφαιρα που φτιάχνουν όχι μόνο οι μουσικές του αλλά και οι χαμηλοί φωτισμοί, η μεγάλη ξύλινη μπάρα και τα τραπεζάκια σε σκοτεινές γωνίες. Εδώ ακούμε τζαζ από τα 70s και πίσω, blues και Tom Waits, ενώ πίνουμε δυσεύρετες ετικέτες malt ουίσκι και ρούμια για γνώστες αλλά και αρχάριους του πίνειν. Το απλό ποτό ξεκινά από τα 6€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v