Τέλεια μέρη για βόλτα και καφεδάκι σε Υμηττό, Βύρωνα και Ζωγράφου

Τρεις πολυπληθείς περιοχές της Αθήνας φιλοξενούν ηλιόλουστες βόλτες και καφεδάκια στα πιο όμορφα στέκια.
Τέλεια μέρη για βόλτα και καφεδάκι σε Υμηττό, Βύρωνα και Ζωγράφου

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Βρίσκονται κοντά, αλλά και μακριά από το κέντρο της Αθήνας, και διεκδικούν μερίδιο από τις ανοιξιάτικες βόλτες μας. Ο Υμηττός, ο Βύρωνας και ο Ζωγράφος είναι ό,τι πρέπει για να περάσεις ένα όμορφο μεσημεράκι – ή βράδυ – συντροφιά με καλή παρέα και τις απαραίτητες δόσεις καφεΐνης.

Πήγαμε μια βόλτα στα πιο όμορφα σημεία τους και προτείνουμε μερικά από τα ωραιότερα μέρη για ανοιξιάτικη ραστώνη.

Στις πλατείες του Υμηττού

Μεγάλη, καθαρή, με ένα ωραίο σιντριβάνι, δέντρα, παγκάκια και πολλούς κοινόχρηστους χώρους, η κεντρική πλατεία του Υμηττού σφύζει από ζωή και φιλοξενεί αρκετές και ελκυστικές επιλογές για καφεδάκι. Σταθερή αξία εδώ, το Εκκεντρικόν, ένα καφέ που αποτελεί καθημερινό τόπο… λατρείας για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι πιάνουν θέση στα τραπεζάκια που βγάζει έξω για να απολαύσουν τον πρώτο ή τον δεύτερο καφέ της ημέρας. Το μεσημέρι στον κατάλογο προστίθενται χορταστικά burgers, hot dog με λουκάνικο προβατίνας και πληθωρικά sandwich, με αποκορύφωμα εκείνο με τα μοσχαρίσια παϊδάκια. Παραμένει ανοικτό μέχρι αργά, σερβίροντας καλοφτιαγμένα κοκτέιλ στα 7€.



Λίγο πιο πέρα, το Peace of Mind σού δίνει ό,τι ακριβώς αναφέρει το όνομά του, με τα ηλιόλουστα τραπεζάκια του να γεμίζουν κόσμο που απολαμβάνει μυρωδάτο espresso, αρωματικά τσάγια και λαχταριστό brunch. Στα «οπωσδήποτε» η ταράτσα του, η οποία απολαμβάνει πανοραμική θέα στην πλατεία και είναι ό,τι πρέπει για να πέσεις με τα μούτρα σε ένα Open Sandwich με σολομό και γκουακαμόλε ή ένα Club με κοτοσαλάτα, μπέικον και κοτόπουλο. Επίσης θα το βρεις ανοικτό για ποτάκι και κοκτέιλ, στα 8€.
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Peace Of Mind. (@peaceofmind.athens)



Εξίσου όμορφη η πλατεία Αγίας Φωτεινής είναι ακόμα μια επιλογή για ηλιόλουστες βόλτες στην περιοχή, ενώ προτιμάται και από οικογένειες λόγω της παιδικής χαράς. Εδώ λοιπόν, σε ένα από τα πιο δροσερά σημεία του Υμηττού, το Favela Project βγάζει τα τραπεζάκια του στο πεζοδρόμιο, αλλά και απέναντι στην πλατεία, για να πιάσει θέση κόσμος και κοσμάκης που πίνει καφέδες, σπιτικές λεμονάδες και χορταίνει με νοστιμότατο brunch, από το οποίο ξεχωρίζουν τα κολασμένα pancakes.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by La Favela Project (@la_favela_project)



Καφεΐνη και γλυκάκια στον Βύρωνα

Μια ανάσα από το Παγκράτι, ο Βύρωνας είναι από εκείνες τις περιοχές που χαίρεσαι να βολτάρεις, έχοντας αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μερικές από τις πιο συμπαθείς διευθύνσεις για κάθε στιγμή της ημέρας.

Το My Pasta Flora, για παράδειγμα, είναι ένα πανέμορφα ρετρό μπιστρό στην μικρή πλατεία Χρήστου Λαδά, στο οποίο πιάνεις θέση στις φερ φορζέ καρεκλίτσες με τα χρωματιστά μαξιλάρια που απλώνει έξω κάτω από τις φυλλωσιές, και παραγγέλνεις το καφεδάκι σου, αλλά και νόστιμα τσιμπολογήματα, με αποκορύφωμα τα χειροποίητα γλυκά του – πάστα φλώρα σε κάθε εκδοχή, muffins, cheesecakes, κρουασάν σοκολάτας κ.α. Το βραδάκι σερβίρει και καθαρά, φτηνά ποτά στα 5€, αλλά και ωραιότατα κοκτέιλ.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by mypastaflorabar (@mypastaflorabar)



Σε εξίσου χαλαρό κλίμα, το Καφενείο ‘Δεν Ξέρω’ βγάζει τραπεζάκια με θέα στην Πλατεία Σμύρνης και έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες που το αγαπούν για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα νεο-καφενείου και την ρετρό διακόσμησή του. Απλώνει, φυσικά, και τραπεζάκια έξω, και σερβίρει καφεδάκια από νωρίς, ρακές αλλά και κοκτέιλ αργότερα, καθώς και πολλές ψαγμένες μπύρες και φτηνά ποτά στα 5€. Στην Πλατεία Φατσέα, ο κλασικός και αγαπημένος Πάπυρος έχει ένα όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό χώρο, και απλώνει τα τραπεζάκια του ανάμεσα σε φυτά για να σερβίρει εκτός από καφεδάκια, λαχταριστά sandwich, pancakes με κάθε λογής toppings, και ποτάκια όσο παίρνει και βραδιάζει.



Ιδανική για επίσκεψη μετά από μια παράσταση στο Θέατρο Βράχων, η πρόσφατη άφιξη της περιοχής που ακούει στο όνομα Λολίτα, μοσχοβολάει καλοκαίρι και θυμίζει καφενεδάκι σε νησί των Κυκλάδων. Εδώ πιάνεις θέση στα όμορφα τραπεζάκια της κάτω από τον ίσκιο των δέντρων για ωραίο καφέ σε μεγάλη ποικιλία, αλλά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ από τον κατάλογό της που ανανεώνεται διαρκώς με ενδιαφέρουσες προσθήκες.

Η αιώνια φοιτητούπολη

Η κατεξοχήν φοιτητογειτονιά της Αθήνας, χτισμένη στους πρόποδες του Υμηττού δεν θα μπορούσε να στερείται επιλογών για χαλαρό, παρεΐστικο καφεδάκι, οι οποίες εξαπλώνονται και στις πέριξ περιοχές των Ιλισιών και του Γουδή. 

Ο Phileas Fogg στην Παπάγου, για παράδειγμα, σερβίρει καφεδάκι από το πρωί, ποτάκια και κοκτέιλ όσο πέφτει το σκοτάδι. Τα συνοδεύει όλα με τίμιο τσιμπολόγημα (μπισκότα και κέικ με τους καφέδες, μίνι αραβικές πίτες και καναπεδάκια με τα ποτά) και με ωραίες jazz-o-funk μουσικές, ενώ το Bairro σε έναν πεζόδρομο με θέα στην ολοζώντανη Πλατεία Γαρδένιας, συνδυάζει άψογα τον πρωινό καφέ και το brunch με προσεγμένα burger και DJ sets τα βράδια. Με σήμα του το… ιπτάμενο γουρούνι, το Κουμπί ξεκινάει από νωρίς το πρωί με ωραιότατο καφεδάκι στα τραπεζάκια που βγάζει έξω δίπλα στα δέντρα και παραμένει ανοικτό μέχρι αργά για εξίσου ωραιότατο ποτάκι στον κουκλίστικο εσωτερικό του χώρο, με τους όμορφους φωτισμούς και την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Phileas Fogg Cafe Bar (@_phileasfogg_)



Στα Ιλίσια, το Dolce αποτελεί εδώ και χρόνια σταθερή αξία για κάθε στιγμή της ημέρας, με το εσωτερικό του να κλέβει την παράσταση χάρη στην υπέροχα ρετρό διακόσμηση, η οποία φτιάχνει την ιδανική ατμόσφαιρα για να πιείς τον καφέ σου, να τσιμπολογήσεις, αλλά και να παίξεις επιτραπέζια με την παρέα. Τα βράδια συχνά στήνει θεματικές βραδιές με Dj Sets ή και λάιβ εμφανίσεις με αγαπημένους εγχώριους καλλιτέχνες.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dolce Cafe Bar (@dolce_cafe_bar_)



Πιο χαμηλά, στην Πλατεία Βραζιλίας, το Lot51 έχει αποκτήσει εδώ και μερικά χρόνια το δικό του κοινό, έχοντας καταφέρει να μαζέψει κόσμο από κάθε γωνιά της πόλης, το οποίο έρχεται εδώ τα μεσημέρια για cold brew και μονοποικιλιακούς καφέδες, αλλά και ιδιαίτερες προτάσεις για πρωινό και brunch.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by 𝙻𝚘𝚝𝟻𝟷 🌴 (@lot.51)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v