Στον Βύρωνα και στο Παγκράτι πάμε να φάμε κάτι

Μιας και η μισή Αθήνα μετακόμισε σε Παγκράτι και πέριξ, εδώ προτείνουμε εστιατόρια και ταβερνάκια για λουκούλλεια γεύματα.


Στον Βύρωνα και στο Παγκράτι πάμε να φάμε κάτι

Τα τελευταία χρόνια το Παγκράτι πήρε τη σκυτάλη από το Χαλάνδρι ως η πιο κουλ γειτονιά της Αθήνας. Γνώμη μας: Είναι μια λίγο ως πολύ συνηθισμένη αστική περιοχή, ωστόσο πλέον οι κάτοικοι και τα μαγαζιά με χαρακτήρα που ξεπετιούνται από ‘δω κι από ΄κει είναι που το έχουν κάνει τόσο χοτ. Εδώ θα προτείνουμε τα δικά μας αγαπημένα για φαγητό.

Βύρωνος Πολιτεία

Κωνσταντινουπόλεως 97, Βύρωνας, 21 0765 9992



Αυτό μπορεί να δηλώνει ρακομελάδικο – εναλλακτικό καφενείο και να σερβίρει πρωτότυπα κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα, αλλά τα εδέσματά του έχουν κι αυτά τη δική τους χάρη. Αρνάκι κλέφτικο στη λαδόκολλα, λουκούμι με το ζουμάκι του, ποικιλία λουκάνικων, τυρόμπαλες, σαγανάκι με μέλι και μαυροσούσαμο, τηγανιές με ολόκληρο κόκκινο πιπέρι· η Πολιτεία του Βύρωνα είναι βαθιά μερακλήδικη. Για να παινέσουμε όμως και τα κοκτέιλ της, να αναφέρουμε το πλέον αγαπημένο ουζίτο με ούζο, μίξη εσπεριδοειδών, μαϊντανό, passion fruit και σιρόπι. Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος: το μεζεδοπωλείο σας περιμένει στη μοναδική του ταράτσα, για όσο ακόμη κρατάει ο καιρός. 

Σουρτούκω

Λεωφ. Χρυσοστόμου Σμύρνης 47, Βύρωνας, τηλ: 21 1184 6571



Μπορεί το slang.gr στο λήμμα «σουρτούκω» να επεξηγεί τον όρο με αυτή τη σημασία: «χαρακτηρίζει τη γυναίκα που δεν είναι νοικοκυρά, δεν φροντίζει το σπίτι και την οικογένειά της και δεν αναλαμβάνει ευθύνες», ωστόσο η Σουρτούκω του Βύρωνα ξέρει πολύ καλά πώς να φροντίσει τους θαμώνες της. Σε ένα παλιό κτίριο πίσω από την πλατεία Αγίου Λαζάρου, το μερακλήδικο αυτό ταβερνάκι ανοίγει τις πρώτες απογευματινές ώρες και σερβίρει πολίτικες γεύσεις και πιάτα που τιμούν την Κρήτη και τη Μάνη. Από πιάτα θα προτείνουμε τη χωριάτικη με τους λουκουμάδες φέτας, την τυρόπιτα καταΐφι με μπεσαμέλ τυριών και ξιδάτη μαρμελάδα ντομάτας, και τους γίγαντες σε κουρκούτι με σκορδαλιά ντομάτας. Ρώτα όμως και για τα πιάτα ημέρας, θα εκπλαγείς ευχάριστα. 

Το Λούβρον

Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, τηλ: 2107016594



Το μοντέρνο καφενείο της Ερατοσθένους χρονολογείται από το 1937, ωστόσο τώρα έχει περάσει σε νέα διεύθυνση και ανανεώθηκε διατηρώντας την ρετρό του ταυτότητα. Είτε κάτσεις έξω, στο πράσινο, είτε μέσα, θα νιώσεις ότι τηλεμεταφέρθηκες στο 1937 και οπτικά και γευστικά με τα παραδοσιακά του κεφτεδάκια. Και μοντέρνες συνταγές όμως διαθέτει το κατάστημα, όπως μπουρεκάκια με μυζήθρα, σαρδέλα με μαγιονέζα πατάτας και κρόκο Κοζάνης, σουπιά σχάρας με σάλτσα από ταχίνι και τηγανιτό κρεμμυδάκι, ξιδάτο λουκάνικο Κρήτης με πικάντικη πολίτικη σαλάτα, απάκι σχάρας με φρέσκια σαλάτα, σπιτικά ντολμαδάκια με κρέμα αμπελόφυλλου και σάλτσα γιαουρτιού, και γαύρο μαρινάτο με μαρμελάδα ντομάτας και ταραμοσαλάτα. Για ένα πλήρες μεζεδογεύμα με τσιπουράκι ή κρασί, ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο.

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café

Αρριανού 31, τηλ: 210 7223466



Δεν είσαι αυθεντικός κάτοικος Παγκρατίου αν δε γνωρίζεις το Μαύρο Πρόβατο. Η εναλλακτική αυτή ταβέρνα φροντίζει να σερβίρει ενδιαφέρουσες παραλλαγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, σε ένα μοντέρνο και μίνιμαλ περιβάλλον. Ψήσου για σαλάτα Μυρτώ με ψημένο μανούρι, ανάμεικτα λαχανικά, σωταρισμένους ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι και σως βατόμουρο, κριθαρότο κοτόπουλο, σαρικόπιτα με ξυνομυζήθρα μέλι. Από  πιο «βαριές» γεύσεις δοκίμασε την πανσέτα με μυρωδικά και πιπεριές, και το ψαρονέφρι σωτέ με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα. Οι τιμές ανά άτομο δύσκολα τι; στα 17€ -20€ με κρασί ή μπύρα.

Musique cafe

Αρριανού 37 & Αρχελάου, τηλ: 21 072 38 900



Αν είσαι άνθρωπος που εκτιμά τα παραδοσιακά προϊόντα, αλλά θα προτιμούσε να ζει κάπου με παριζιάνικο αέρα και ατμόσφαιρα γαλλικού bistro, στην Πλατεία Προσκόπων υπάρχει ένα all day resto που μπορεί να σε ικανοποιήσει. Με εκλεκτές πρώτες ύλες από τη ναξιώτικη φάρμα των ιδιοκτητών, το Musique γευστικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το πιο ψαγμένο ταβερνάκι της Απειράνθου. Tomahawk μπριζόλα με σάλτσα πιπεριού, τηγανιτό ρύζι και καραμελωμένες πιπεριές, μοσχαρίσιο ταρτάρ με σπαράγγια ψητά, μαγιονέζα τρούφας και τηγανιτό αυγό, τηγανιτή γραβιέρα Νάξου με μαρμελάδα ντομάτας, σκόρδο και ξηρούς καρπούς, μαριναρισμένα ψητά λαχανικά με μαστέλο Χίου και βαλσάμικο, λαχταριστές και τραγανές πατάτες τηγανιτές Νάξου και ψητό φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα από τυρί Νάξου. Πρόκειται για γεύσεις-απόδειξη ότι το μαγαζί ξέρει πώς να ικανοποιήσει και τον πιο ιδιότροπο. Στα συν, το ότι κάθε βράδυ το Musique έχει dj που διαλέγει για εσένα τα πιο ατμοσφαιρικά κομμάτια. Ο λογαριασμός, με κρασί περίπου στα 25-30€/ άτομο.

Κατσούρμπος

Αμύντα 2, πλατεία Μάνου Χατζιδάκι, τηλ: 21 0722 2167



Είναι ρετρό μπακάλικο; Είναι μεζεδοπωλείο; Είναι ταβέρνα; Στην πολύβουη Αμύντα του Παγκρατίου, ο Κατσούρμπος ενώ είναι γνωστός για τη θεσπέσια κρητική ρακή του, ξεφουρνίζει ένα σωρό νοστιμιές: κριθαρένιος ντάκος σε κρητική μαρινάδα –παρακαλώ- με ξυνομυζήθρα και κάππαρη, καλτσούνια με άγρια χόρτα και σταμναγκάθι, απάκι χοιρινό καπνιστό με τριμμένο καρύδι, τηγανιά με πατάτες Λασιθίου, ανωγειανό γαμοπίλαφο με κόκκορα –έτσι, γιατί του αρέσει να πρωτοτυπεί- μπουρέκι από τον Χάνδακα και χειροποίητα ζυμαρικά είναι μερικά από τα πιάτα που θα ενεργοποιήσουν του σιελογόνους αδένες. Υπολόγισε περί τα 25€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v