10 θρυλικά τζαζ άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις

Αποφάσισες να εντρυφήσεις στη τζαζ; Ούτε μία, ούτε δύο αλλά δέκα ολόκληρες δισκάρες για να το κάνεις σωστά.
10 θρυλικά τζαζ άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις

Αρχάριος στην τζαζ; Καλώς όρισες. Επίτρεψέ μας να σε ξεναγήσουμε σε ένα μουσικό ταξίδι στα κορυφαία άλμπουμ του είδους. Απολαμβάνονται ιδανικά συντροφιά με ένα καλό κρασί, ή με καφεδάκι στο μπαλκόνι ή με ό,τι αγαλλιάζει την ψυχούλα σου τελοσπάντων.

Kind of Blue - Miles Davis (1959)

Ο Miles Davis παρέα με τους Cannonball Adderley, John Coltrane, Bill Evans, Wynton Kelly, Paul Chambers και Jimmy Cobb ηχογράφησαν το 1959 την Βίβλο της Τζαζ. Το άλμπουμ από το οποίο ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο είδος εκατομμύρια φανς της τζαζ.



Blue Train - John Coltrane (1957)

Tο πρώτο άλμπουμ στο οποίο δόθηκε η ευκαιρία στον πιο εμβληματικό σαξοφωνίστα όλων των εποχών να επιλέξει τους δικούς του μουσικούς είναι ένα ατόφιο διαμάντι. Και πώς να μην είναι αφού στο πλευρό του είχε την dream team των Lee Morgan, Curtis Fuller, Kenny Drew, Paul Chambers και Philly Joe Jones.



Giant Steps - John Coltrane (1960)

Λίγο μετά τη συμμετοχή του Coltrane στο «Kind of Blue», ο καλλιτέχνης ξεδιπλώνει με εντυπωσιακή μαεστρία όλες τις πτυχές του αστείρευτου ταλέντου του και φέρνει στα αυτιά του τζαζ κοινού μελωδίες που κανείς δεν είχε ακούσει μέχρι τότε.



A Love Supreme - John Coltrane (1965)

Ο «Άγιος Ιωάννης» της Jazz συνυπάρχει με τον Jimmy Garrison στο μπάσο, τον Elvin Jones στα κρουστά και τον McCoy Tyner στο πιάνο και τελειοποιεί τον ίδιο του τον εαυτό σε ένα ασύλληπτο άλμπουμ σωστό κομψοτέχνημα.

 

Saxophone Colossus - Sonny Rollins (1956)

Σε ηλικία 25 ετών ο «κολοσσός» του σαξοφώνου ηχογραφεί ίσως το κορυφαίο άλμπουμ της καριέρας του, παρέα με τον πιανίστα Tommy Flanagan, τον ντράμερ Max Roach και τον μπασίστα Doug Watkins. Η πνευματικότητα παντρεύεται με την μουσική πειθαρχεία και την άψογη τεχνική σε ένα δημιούργημα που δεν παλαιώνει ποτέ. Ή παλαιώνει υπέροχα.



Mingus Ah Um - Charles Mingus (1959)

To ντεμπούτο του Charles Mingus στην Columbia συνοψίζει μοναδικά τα ταλέντα του τεράστιου μπασίστα και το καθιστά ιδανικό σημείο αναφοράς για πρωτάρηδες. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα άλμπουμ του Mingus ως το απόλυτο, όμως το συγκεκριμένο πλησιάζει αρκετά.



Charlie Parker with Strings - Charlie Parker (1950)

O πρωτεργάτης της debob στα 40s και πιονέρος της μοντέρνας τζαζ, δημιουργεί μέσα από αυτό το αριστουργηματικό άλμπουμ τον τέλειο συνδυασμό τζαζ και κλασικής μουσικής. Οι πρωτότυπες συνθέσεις του ήταν τότε κάτι τελείως ξένο για τα αυτιά τον ακροατών, όμως σήμερα ακούγονται εκπληκτικά οικείες.



Misterioso - Theloniοus Monk (1958)

Αν σε συζητάνε και σε αποθεώνουν 100 και βάλε χρόνια μετά τη γέννησή σου (1917), τότε κάτι έκανες πολύ καλά. Σε αυτό το ζωντανό άλμπουμ ο πιανιστικός θρύλος της τζαζ παρουσιάζει εθιστικές μελωδίες και υπέροχα σαξοφωνιστικά σόλο που σκάνε σαν πυροτεχνήματα.



Lullabies of Birdland - Ella Fitzgerald (1954)

Στην πιο ώριμη μουσική της περίοδο, η μεγάλη scat καλλιτέχνης ερμηνεύει κομμάτια των 40s και 50s με την υπέροχη φωνή της σε ένα κλασικό αλλά και αρκετά… ποπ τζαζ άλμπουμ που θα απολαύσουν ακόμα και όσοι δεν είναι ιδιαίτεροι φαν του είδους .



Somethin' Else - Cannonball Adderley (1958)

Ένα άλμπουμ μουσικής συνομιλίας δύο τιτάνων, του Julian ‘Cannonball’ Adderley και του Miles Davis την οποία έχουμε την ευλογία να… κρυφακούσουμε χαρίζοντας στα αυτιά μας μια γλυκιά τζαζ ηδονή. Κορυφαίοι σύντροφοι στην όλη μαγεία ο Hank Jones στο piano, ο Sam Jones στο μπάσο και ο Art Blakey στα ντραμς.



Και μερικά ακόμα για όσους δεν χορταίνουν αλλά θέλουν κι άλλο: First Time! The Count Meets the Duke - Count Basie & Duke Ellington, The Great Summit the Master Tapes - Louis Armstrong, Duke Ellington, Midnight Blue - Kenny Burrell, The Sidewinder - Lee Morgan.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v