Πάμε για βόλτα και καφεδάκι στα Πετράλωνα;

Τρεις διαδρομές για να κάνεις τα Πετράλωνα… Άνω Κάτω, και οκτώ υπέροχα στέκια για τα καφεδάκια ή/και τα ποτά σου.
Πάμε για βόλτα και καφεδάκι στα Πετράλωνα;
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας: Γεμάτη χαριτωμένες μονοκατοικίες, διάσπαρτα νεοκλασικά, πεζοδρόμια με νεραντζιές, και λουλουδιασμένα μπαλκόνια. Ό,τι πρέπει δηλαδή για τα σαββατιάτικα (ή και καθημερινά, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) καφεδάκια μας, που απαραιτήτως συνοδεύονται από μια ή και περισσότερες βόλτες στη γειτονιά.

Εν αρχή ην το περπάτημα…

Μια από τις αγαπημένες μας διαδρομές για πετραλωνιώτικες βόλτες είναι αυτή που ξεκινά από την Πλατεία Μερκούρη, και στρίβει μετά στην οδό Ανταίου, για να κάνει ζιγκ ζαγκ στα δρομάκια γύρω της που είναι γεμάτα χαριτωμένες αυλές, χαμηλά ασβεστωμένα τειχάκια και εικόνες που φέρνουν στο μυαλό χωριό. Από εκεί που τελειώνει η Ανταίου, οι επιλογές είναι δύο: Είτε θα ανηφορίσεις τα σκαλάκια προς τον λόφο του Φιλοπάππου για λίγη αίσθηση εξοχής, είτε θα στρίψεις δεξιά για να βρεις τον δρόμο που αγκαλιάζει τον λόφο (και βαφτίζεται με το όνομά του) και να τον ακολουθήσεις περπατώντας ανάμεσα σε παλιά αρχοντικά και μικρά καφενεδάκια-έκπληξη, ως το Κουκάκι.

Άλλη μια ωραία διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το Πάρκο της Δεξαμενής και διασχίζει τα φαρδιά πεζοδρόμια της Τρώων με τα διάσπαρτα νεοκλασικά και τις παλιές μονοκατοικίες της, πολλές από τις οποίες φιλοξενούν πια café, μπαρ και ταβερνάκια. Προς το τέλος της, η Τρώων μετατρέπεται σε πεζόδρομο (το ‘ξερες; Δεν το ‘ξερες, μείνε κοντά μας θα μάθεις πολλά) ο οποίος με την σειρά του καταλήγει στο γλυκύτατο Άλσος Πετραλώνων. Αν δεν χορταίνεις άρωμα εξοχής, ο λόφος του Φιλοπάππου από εδώ απέχει λίγα μόνο ανηφορικά σκαλάκια.

Τα αδίκως παραγνωρισμένα Κάτω Πετράλωνα θα τα εξερευνήσεις ξεκινώντας από την Πλατεία Ηούς και κάνοντας ζιγκ-ζαγκ σε δρομάκια με ονόματα όπως Δαιδαλίδων, Αιγηίδων και Περσέως. Αν έχεις ποδήλατο, πλάι στον πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης υπάρχει και ωραιότατος ποδηλατόδρομος (να άλλη μια πληροφορία που δεν ήξερες) ενώ πλησιάζοντας προς την Πειραιώς μια στάση αξίζει να κάνεις και στο παρκάκι στη γωνία των οδών Πυλάδου και Ορέστου.

Οι καλύτερες στάσεις για καφέ



Στην πολύχρωμη, ζεστή από τις σόμπες που καίνε ολημερίς αυλίτσα του Paribaba (Τρώων 49) με τη γιγάντια τοιχογραφία που σε τηλεμεταφέρει απευθείας στην Κούβα, και τις ωραίες μουσικές που φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Κι αν σε πάρει το απόγευμα, το γυρνάς και σε αρωματικό, ζεστό κρασί που ταιριάζει γάντι με τον χειμώνα.

Στο Σπιρτόκουτο (Κειριαδών 15) με τη διακόσμηση που μας γυρίζει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τις σούπερ μουσικές που κινούνται σε όλο το φάσμα του indie –έχει και σούπερ χαμηλές τιμές στα κοκτέιλ (από 6€) αν σε βρει η νύχτα εδώ. Που θα σε βρει, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία.

Στην χαριτωμένη αυλή ή τα χουχουλιαστά δωμάτια του Κύριου Χου (Υπερίωνος 1 & Δημοφώντος) που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό-σήμα κατατεθέν της γειτονιάς του. Σερβίρει, μαζί με τα καφεδάκια μας, και ένα υπερ-λαχταριστό brunch, και εξαιρετικά χειροποίητα γλυκά.


Στην σκεπαστή αυλή του Upupa Epops (Αλκμήνης 7) που είναι ένα χάρμα οφθαλμών, και σφύζει από κόσμο κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Φανταστικό brunch κι εδώ, και εξαιρετικά κοκτέιλ για να εκμεταλλευτείς το μόνο καλό του χειμώνα: το σκοτάδι που πέφτει νωρίς.

Στο Rudu (Ευάδνης 1) που ανοίγει από τις 11.00 για να μας σερβίρει καφεδάκια από ψαγμένα χαρμάνια, παίζει γκρουβάτες μουσικές και φτιάχνει κι αυτό σπέσιαλ κοκτέιλ με τιμές happy hour 6€ πριν τις 21.00.

Στην αγαπημένη Τζένγκα (Κειριαδών 38) που αγαπά τις καλές, ροκίζουσες μουσικές σε διακριτική ένταση κοσμεί τους τοίχους του με περισσότερα από 300 εξώφυλλα δίσκων. Σερβίρει σούπερ καφεδάκια από τις 9.00 το πρωί και φτηνά ποτά στα 5€ αργότερα.

Στο Κλουβί (Δημοφώντος 57) που είναι σημείο συνάντησης για όλες τις φυλές της Αθήνας, παίζει κι αυτό μουσικάρες, κι έχει και εκλεκτό χαρμάνι Mrs. Rose για τα καφεδάκια σου. Μην έρθεις νωρίς, ανοίγει από τις 12 το μεσημέρι και μετά.

Στο Επί της Δεξαμενής (Ιολάου 29) δίπλα στο πάρκο από το οποίο ξεκινά η δεύτερη βόλτα μας παραπάνω. Στην υπερυψωμένη αυλίτσα του, ή στο γλυκύτατο εσωτερικό του, απολαμβάνουμε καφεδάκι και ωραίο τσάι από νωρίς και φτηνά ποτά (στα 6€) αργότερα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v