Πού θα πάμε για καφέ στα Πετράλωνα;

Έξι αγαπημένα μας στέκια στα Πετράλωνα, για καφεδάκι με την παρέα, για νόστιμα σνακς και για απόλυτη πρωινή χαλάρωση.
Ο πρωινός καφές είναι μια ιεροτελεστία σημαντική. Κάποιοι από εμάς προτιμούμε γαλλικό, κάποιοι εσπρέσο, κάποιοι έχουν μείνει εδώ και χρόνια πιστοί στον φραπέ. Το ζήτημα είναι ότι, για το καθένα μας, ο πρωινός μας καφές είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας – ναι, είπαμε γεύμα.

 

Αλλά μερικές φορές απλά δεν θέλεις να τον φτιάξεις εσύ. Ή να τον πιεις στο σπίτι. Θες να πάρεις τηλέφωνο την παρέα και να βγείτε από νωρίς για ένα καφεδάκι έξω, να πείτε τα νέα σας και να μαζέψετε όσο περισσότερο ήλιο μπορείτε. Και σήμερα λέμε να σας στείλουμε στα Πετράλωνα…

 

Λόλα (και Λόλα Άλλο)

Κειριαδών 11, τηλ: 213 0159902

Σχεδόν πάντα γεμάτη, από νωρίς, η Λόλα μας σερβίρει καφεδάκι σε έναν χώρο καλαίσθητο, με industrial πινελιές, ή στα τραπεζάκια που απλώνει στον πεζόδρομο τις πιο ζεστές μέρες. Εδώ, όμως, δεν μένουμε στον καφέ. Απολαμβάνουμε μαζί και τα λαχταριστά, χορταστικότατα σαντουιτσάκια από το διπλανό “αδερφάκι” του, το Λόλα Άλλο. Βέβαια, δεν λείπουν και οι πιο ελαφριές επιλογές, όπως μπρουσκέτες αλλά και σούπες—που, λόγω καιρού, τις ακούμε να μας φωνάζουν όλο και πιο δυνατά τελευταία.

 

Σπιρτόκουτο

Κειριαδών 15, τηλ: 210 3462689

Το Σπιρτόκουτο είναι από εκείνα τα μαγαζιά που μπορεί να μπεις απ’ το πρωί, νωρίς, για τον καφέ σου στα γρήγορα, και πριν καλά-καλά το καταλάβεις να πίνεις την μια μπύρα μετά την άλλη, και έξω να έχει νυχτώσει. Φταίει ο χώρος, που είναι πολύχρωμος και με ένα σωρό αφίσες, αυτοκολλητάκια και εικόνες από βιντεοπαιχνίδια, και κάθε είδους 80s και 90s νοσταλγία. Φταίει που παίζει μουσικάρες, αλλά ίσως να φταίει απλά ότι κάθε φορά που μπαίνουμε στο Σπιρτόκουτο, νιώθουμε σαν στο σπίτι μας.

 

Τζένγκα

Κειριαδών 38, Πετράλωνα, τηλ: 21 0341 1499

Έχει γίνει η αγαπημένη μας γωνιά στα Πετράλωνα, και θα καταλάβεις γιατί, όποια ώρα της ημέρας κι αν πας. Ψηλό ταβάνι, πολλά χρώματα, φιλική ατμόσφαιρα και άκρως μουσικόφιλη διακόσμηση παντού. Το Τζένγκα είναι ένα μαγαζάκι που λατρεύει την μουσική, και την ζει στο φουλ – μια ματιά στα events που διοργανώνει θα σε πείσει –  και εμείς λατρεύουμε να περνάμε ατέλειωτες ώρες εκεί, με τον (εκπληκτικό και πολύ φτηνό, να τα λέμε κι αυτά) καφέ του.

 

Κύριος Χου

Υπερίωνος 1 & Δημοφώντος, τηλ: 21 0342 3972

Ποιος;

Ναι, οκέι, αυτό το αστείο δεν θα παλιώσει ποτέ. Όπως και το ίδιο το μαγαζί μάλλον δεν θα παλιώσει ποτέ, επειδή από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, απέκτησε φανατικό κοινό. Με την μικρή του αυλή, τις ωραίες μουσικές και τα χρώματα παντού (γενικά τα Πετράλωνα έχουν ένα κάτι με τα πολλά χρώματα, και μπράβο τους), είναι ένα απ’ τα πιο σταθερά μας στέκια σ’ αυτή την γειτονιά.

 

Το Περιβολάκι

Αθηναίου 7, τηλ: 213 0237687

Ένας χώρος λιτός και απέριττος, αλλά τόσο όμορφος και οικείος—όπως δηλαδή πρέπει να είναι μια κολεκτίβα. Ανοίγει από νωρίς και μας σερβίρει βιολογικό καφεδάκι, και εδώ μπορούμε να συμμετέχουμε και σε μια πολύ όμορφη δράση: το πρόγραμμα “ένας καφές σε περιμένει”, που ξεκίνησε από το εξωτερικό, και μπορούμε μαζί με τον καφέ μας να πληρώσουμε και έναν ακόμα, για να προσφερθεί σε κάποιο άτομο που τον χρειάζεται, αλλά δεν μπορεί να τον πληρώσει. Και επειδή κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες θέλουμε να βλέπουμε, δεν είναι καθόλου περίεργο να μας βρεις κι εμάς εκεί.

 

Upupa Epops

Αλκμήνης 7, τηλ.: 212 1055214

Το όνομα μην σας φαίνεται παράξενο—είναι η επιστημονική ονομασία του τσαλαπετεινού—και επίσης μην σας φανεί παράξενο το πόσο βιντάζ, πόσο άλλος τόπος κι άλλος χρόνος θα νιώσετε και οι ίδιοι όταν μπείτε μέσα. Παλιά έπιπλα, τοίχοι φθαρμένοι, πολυέλαιοι να κρέμονται και τραπέζια ρετρό: εδώ η φάση μας είναι διαφορετική από αλλού. Εδώ καθόμαστε, κλείνουμε τα μάτια και απαγορεύεται διά ροπάλου η ανησυχία μας για τωρινά προβλήματα.  Πόσο μάλλον όταν μπορούμε να κάτσουμε στην αυλή, που είναι σκεπαστή τον χειμώνα, και να μην νιώθουμε κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v